Venirea lui Timo Gebhart la Steaua a provocat reacții de notat atât în presa din Germania, cât și în România. Fanii campioanei au aderat rapid la discursul antrenorului Laurențiu Reghecampf, cel care a insistat în fața finanțatorului Becali pentru aducerea unui fotbalist cu CV, însă fără jocuri în picioare. Venit liber de contract de la echipa secundă a lui Nurnberg, Timo Gebhart a dispărut rapid din prim-plan într-o poveste care amintește surprinzător de mult suporterilor steliști de o alta petrecută în mandatul anterior al lui Reghecampf la Steaua.
În ultimele luni ale precedentului mandat al lui Reghecampf pe banca Stelei, antrenorul a insistat pentru o mutare care atunci nu părea să aibă foarte mult sens. Martin Bogatinov, un portar macedonean de 27 de ani era cerut la echipă deși Ciprian Tătărușanu era titular incontestabil, iar Florin Niță rezerva acestuia. La o analiză amănunțită, cele două transferuri împart elemente comune.
Forma sportivă: ambii fotbaliști au venit după o perioadă uriașă de inactivitate
În vârstă de 26 de ani, Timo Gebhart a fost dorit cu insistență de Laurențiu Reghecampf cu toate că în ultimele trei sezoane și jumătate neamțul evoluase în numai 33 de partide. Mai mult, o bună parte a acestei perioade a petrecut-o accidentat sau ținut în afara terenului de probleme extrasportive. Transferul lui Martin Bogatinov la Steaua, unul făcut în iarna lui 2014 în ultimele luni ale lui Reghecampf din primul mandat, a fost făcut deși portarul adus de la Karpaty Lvov nu era recomandat de forma sportivă. Macedoneanul se antrena singur de circa două luni în momentul venirii la București, ultimul meci pe care îl jucase fiind consemnat de statistică la finalul sezonului 2012/2013, cu opt luni înaintea transferului la Steaua.
Singura schimbare din viața lui Timo Gebhart după trecerea la Steaua a fost culoarea echipamentului. Neamțul a plecat de la Nurnberg, club la care fusese exilat la echipa secundă pentru a veni la București, unde este rareori rezervă la echipa campioană. Foto: Mediafax
Steaua a mai jucat 20 de meciuri de la venirea lui Bogatinov și până la finalul sezonului, fără însă ca portarul macedonean să apuce să joace vreun minut. Mai mult, Bogatinov a pierdut clar și lupta pentru lotul de 18 jucători, el fiind rezervă doar în două partide ale acelui retur de Liga 1, cu Săgeata Năvodari și cu cei de la Corona Brașov. Situația lui Gebhart este puțin mai bună, însă departe de ceea ce se dorea. Neamțul a jucat până acum doar 100 de minute pentru campioană în patru apariții, de fiecare dată fără să impresioneze.
Aspectul financiar: ambii au renunțat la salarii importante pentru a semna pe sume mai mici la Steaua?
O altă curiozitate majoră este dată de faptul că în cazul ambelor transferuri jucătorii au renunțat la condiții financiare mult mai bune pentru a veni la Steaua. Macedoneanul Martin Bogatinov a acceptat un salariu lunar de 12.000 de euro și un contract pe numai șase luni, cu opțiune de prelungire pe încă două sezoane, asta în ciuda faptului că presa din țara sa natală a scris despre o ofertă de la Lech Poznan, locul 4 de atunci în Polonia. Poznan i-a oferit lui Bogatinov 15.000 de euro lunar și un contract pe o perioadă mai lungă. De notat este și faptul că în Ucraina portarul câștiga 20.000 de euro pe lună.
Unul dintre puținele cadre cu Bogatinov din perioada petrecută la Steaua. Portarul a apărut doar în ședințele de pregătire acolo unde a participat la antrenarea primelor două opțiuni: Tătărușanu și Niță. Foto: Bogdan Iordache / ProSport
Gebhart a fost la fel de neinteresat de partea financiară în momentul negocierilor cu Steaua. Potrivit declarațiilor finanțatorului Stelei, neamțul a renunțat la mai bine de jumătate de milion de euro pentru a obține acceptul lui Nurnberg să plece liber de contract. Asta în ciuda faptului că Steaua i-a pus clar în vedere că salariul pe care îl va primi va fi de 5000 de euro pe lună, o sumă modică.
Numitorul comun: impresarul din familia lui Reghecampf a intermediat ambele transferuri
O altă coincidență în cazul celor două transferuri este dată de felul în care Bogatinov și Gebhart au ajuns să intre în discuții cu Steaua. De fiecare dată, numitorul comun a fost implicarea soției lui Reghecampf. Impresarul și-a asumat transferurile celor doi, discutând cu presa pe parcursul negocierilor și oferind imagini din momentul semnării actelor. „Am venit la Steaua alături de agentul meu din Macedonia. Cred că el o știa pe impresară„, mărturisea Bogatinov la plecarea din Ghencea. Gebhart a ținut legătura cu același impresar, persoană care a intermediat discuțiile dintre managerul său și finanțatorul Stelei.
Transferul lui Bogatinov a fost însoțit de speculații cu privire la afacerile între impresarul din familia lui Laurențiu Reghecampf și agentul macedoneanului. Zlatko Todorovski, fost fotbalist macedonean devenit agent de jucători a mai colaborat cu soția lui Reghecampf și pentru trecerea lui Danijel Subotic în Azerbaidjan, atunci când comisionul a fost încasat de aceasta. ProSport a scris în 2014 despre faptul că venirea lui Bogatinov în România ar fi fost rezultatul returnării favorului pentru ca Todorovski să încaseze comisionul.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER