Primul dintre cei trei mineri prinși în subteran și scos la suprafață după multe ore de la tragicul accident de la Lupeni a fost Florin Suciu. Acesta a fost scos afară din mină pe targă, după multele ore în care echipa de intervenție a săpat pentru a ajunge la el și pentru a-l disloca din zona captivă, și preluat de un echipaj SMURD.
Al doilea miner salvat a fost Raul Cișmașiu, cel care în timpul liber joacă fotbal pentru echipa de ligă a patra Hunedoara Hercules Lupeni. Cișmașiu a fost cel mai norocos dintre cei trei mineri rămași captivi în subteran după surparea tavanului unei galerii, deoarece nu a fost „îngropat” de tonele de cărbune căzute, ci a fost blocat într-o poziție verticală într-o zonă cu aeraj corespunzător, transmite site-ul local gddhd.ro. După aproximativ douăsprezece ore de la producerea accidentului, Raul Cișmașiu a ieșit pe propriile picioare din mină și a fost preluat de un echipaj al Ambulanței Hunedoara.
Din păcate, veștile nu au fost bune în cazul celui de-al treilea ortac surprins de surparea din mina Lupeni care a avut loc joi după-amiază. Tată a trei copii, Mihai Codleanu a fost găsit de echipele de salvare fără semne de viață, la mică distanță de Cișmașiu, acesta nesupraviețuind surpării de cărbune.
„Din păcate, trebuie să dăm și o veste pe care nu ne-am fi dorit-o: al treilea miner implicat în accidentul subteran din mina Lupeni nu a supraviețuit. A fost găsit de salvatori fără suflare și nu a răspuns manevrelor de resuscitare (…) Am făcut tot ce este posibil ca și cel de-al treilea să fie scos în condiții de siguranță la suprafață. Nu a fost acest lucru posibil și o să se constate de către medicina legală de ce nu a fost posibil și cum a survenit decesul”, a transmis vineri dimineață, la Lupeni, ministrul Energiei, Toma Petcu.
Între timp, starea de sănătate a primului miner scor la suprafață s-a agravat, astfel că a fost preluat de un elicopter și transportat în comă indusă la București, la Spitalul Floreasca. Coordonatorul SMURD București, medicul Bogdan Oprița, a transmis în această dimineață, potrivit Mediafax, că starea lui Florin Suciu este extrem de gravă și instabilă, organismul său având de suferit din cauză că a fost supus „compresiunii” galeria unde a fost suprins.
„Starea pacientului este extrem de gravă. În momentul de față este în investigații. A venit cu un sindrom de strivire, care e o boală extrem de complexă și care apare celor prinși sub dărâmături, în general, și duce la o dereglare a tuturor funcțiilor vitale ale organismului”, a declarat medicul. Bogdan Oprița a precizat că următoarele ore și zile sunt importante în stabilizarea pacientului, acesta având insuficiență renală. „Hipotermia nu era atât de gravă și era un fenomen conex, care a avut darul să agraveze celelalte disfuncții din organism. (..) Mușchii se topesc în timpul acestor leziuni și produc inunndarea rinichilor. În momentul de față este instabil și facem toate eforturile. Mușchii au suferit o leziune difuză generalizată din cauză că a fost suprins și supus compresiunii în acea galerie. Întreg organismul lui prezintă o suferință generalizată”, a mai spus Oprița.
Echipaj SMURD aflat în așteptarea scoaterii celor trei mineri din subteran. Foto: Gazeta de Dimineață
UPDATE 22:35: Raul Cișmașiu, minerul care este și fotbalist la Hercules Lupeni, pare a fi în regulă, cu toate că este captiv de multe ore în subteranul minei de cărbune din Lupeni.
Potrivit informațiilor oferite de Ministrul Energiei, Toma Petcu, Cișmașu este în viață și echipele de salvare înaintează pentru scoaterea acestuia la suprafață. Este al doilea dintre cei trei mineri prinși în subteran cu care s-a reușit comunica.
Raul Cișmașiu nu este captiv în peretele de cărbune, ci doar blocat de cantitatea de huilă căzută din tavan în momentul exploatării.
„Estimăm că foarte repede reușim să începem urcarea la suprafață a primului miner. Colegii noștri au ajuns foarte aproape de cel de-al doilea miner, comunică cu el, au un dialog. Asta ne spune că este sănătos, se poate comunica cu el. Sperăm ca foarte curând să începem deblocarea celui de-al doilea miner”, a declarat, citat de Gazeta de Dimineață, ministrul Toma Petcu, care a mai transmis că, în paralel cu salvarea lui Cișmașiu, se desfășoară acțiunile de căutare și a celui de-al treilea miner dat dispărut.
Trei mineri sunt prinși sub pământ, după ce o galerie din mina Lupeni s-a surpat, alți opt angajați reușind să iasă la timp, anunță Mediafax. Accidentul a avut loc după-amiaza, iar potrivit primelor informații surparea s-a produs pe o lungime de 10 metri. Potrivit Mediafax, premierul Tudose și prefectul de Hunedoara au anunțat că minerii sunt în viață și li se aud vocile. În zonă au fost trimise și două elicoptere SMURD, iar mai mulți salvatori minieri intervin și la această oră pentru scoaterea victimelor de sub pământ. Distanța pe care s-a surpat tavanul la mina Lupeni este de aproximativ 24 de metri.
ProSport a aflat că unul dintre mineri este fostul fundaș de la Jiul Petroșani, Minerul Lupeni și CS Vulcan, Raul Cismașiu. În vârstă de 39 de ani, Cismașiu e legitimat în prezent la Hercules Lupeni, formație care evoluează în Liga a IV-a Hunedoara. În urmă cu 13 ani, Cismașiu evolua în eșalonul secund cu gruparea Minerul Lupeni. „E un fundaș puternic și și-a dorit toată viața să ajungă în Liga 1. E un caracter tare și va rezista. Și-a întreținut pasiunea până aproape de 40 de ani și, ca mulți din aceste locuri, a ales să muncească în mină”, spune pentru ProSport un fost coleg care a dorit să-și păstreze anonimatul.
Pe lângă Raul Cișmașiu, ceilalți doi bărbați prinși în mină sunt Florin Suciu și Mihai Codleanu. Cei trei au vârste cuprinse între 39 și 43 de ani.
Potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență Hunedoara, cei trei mineri sunt blocați la peste 400 de metri sub pământ. În momentul surpării pământului, aceștia se aflau în abatajul cu o lățime de aproximativ patru metri și o înălțime de doi metri.
„Opt mineri au părăsit zona periculoasă, șapte dintre ei fiind implicați în derularea operațiunilor de suport tehnic. Trei mineri, cu vârste între 39 și 43 de ani, au fost blocați de o acumulare de minereu pe o lungime de aproximativ 20 de metri. În cel mai scurt timp, s-au alertat salvatorii minieri ai Exploatării Miniere Lupeni și Salvamin Petroșani, două echipe alcătuite din 14 salvatori fiind implicate în operațiunile de salvare. Aceaste echipe sunt singurele acreditate să pătrundă în subsol, procedurile de intervenție fiind diferite de cele de la suprafață”, a comunicat în cursul serii ISU Hunedoara.
Echipele de salvare sapă în muntele de cărbune de la Lupeni pentru a-i scoate la suprafață pe cei trei bărbați prinși sub pământ. Foto: Gazeta de Dimineață
În urmă cu trei ore, Fabius Szekely, prefectul județului Hunedoara, declara pentru MEDIAFAX că se aud voci de sub malul prăbușit de pământ la Lupeni, salvatorii minieri acționând pentru a scoate cele trei victime din mină. „Noi suntem pregătiți afară, avem și două elicoptere, salvatorii se apropie de zona respectivă, se aud voci din interior, sperăm din tot sufletul ca cei trei să fie în viață”, a declarat joi, pentru MEDIAFAX, Fabius Szekely, prefectul județului Hunedoara.
Acesta a declarat pentru Mediafax că surparea de la mina Lupeni s-a produs pe o lungime de 10 metri, iar în momentul de față nu se știe cu exactitate dacă cei trei mineri au fost prinși sub pământ sau au rămas blocați în galerie înainte de malul surpat. Szekely a precizat că a fost anunțat și ITM și că se va face o anchetă privind condițiile de lucru din mina Lupeni. „E o surpare de pământ pe o lungime de 10 metri, sunt trei oameni afectați, nu știm dacă sunt prinși sub pământ sau au rămas în partea dinaintea surpării. Va sosi un elicopter SMURD, sunt două ambulanțe, dintre care una pentru victime multiple. Am convocat grupul de suport tehnic format din reprezentanți ISU, ITM, toate instituțiile care au relevanță pe acest subiect”, a declarat Fabius Szekely, prefectul județului Hunedoara.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER