În seara în care echipele naționale din Europa jucau baraj pentru participarea la Euro 2016, Franța, țara desemnată să găzduiască turneul final, a fost ținta unor atacuri fără precedent. Peste 140 de persoane au fost ucise, iar alte 200 rănite după ce mai mulți indivizi au declanșat focuri de armă și explozibili pe străzile Parisului, într-o sală de concert și în apropierea Stade de France, locul unde se disputa amicalul de lux Franța – Germania 2-0.
Scenele petrecute în noaptea de vineri spre sâmbătă par desprinse din filmele de groază. Un supraviețuitor al carnagiului din sala Bataclan, unde teroriștii au intrat în timpul unui concert de muzică rock (coincidență, tragedia din București, la Colectiv, s-a produs tot vineri seară și tot la un concert de muzică rock), a postat în timp real pe Twitter.
„Sunt la primul etaj, rănit grav. Să dea mai repede asaltul (n.red. – mesaj pentru poliție). Sunt supraviețuitori în interior. Îi omoară unul câte unul. Sunt în viață. E carnagiu aici. Morți peste tot”, a scris Benjamin Cazenoves. Peste 100 de persoane au fost împușcate de agresori care apoi au detonat centuri explozive. Bilanțul masacrului de la Bataclan este de 118 morți, potrivit viceprimarului Parisului. Unul dintre supraviețuitorii atacului din sala Bataclan
Un alt atac a avut loc în afara arenei Stade de France, în timpul meciului Franța – Germania. Un martor a povestit episodul:
„Am ajuns cu 15 minute mai târziu la stadion. Eram la 10 de metri de locul exploziei. M-am simțit ca într-un joc video. Zgomotul a fost foarte puternic. Inițial, am crezut că s-a pus o petardă într-un coș de gunoi. Apoi, mi-am dat seama că nu sunt artificii. Un nor mare de praf s-a ridicat. Toată lumea s-a oprit. Un bărbat urla pe jos. Nu știu ce s-a întâmplat mai departe cu el. Trei minute mai târziu, în timp ce mă pregăteam să intru pe stadion, o nouă explozie! La câțiva metri de mine. N-am auzit un asemenea zgomot în viața mea. Mi-a sărit inima din piept. Am început să alergăm”.
Cea de-a doua explozie a fost auzită clar și în interiorul Stade de France. Evra, care era în posesia balonului, a avut un moment de ezitare. Fostul jurnalist ProSport, Adrian Costeiu, se afla în tribună și a surprins momentul într-o postare pe Twitter.
Pe Stade de France s-au auzit doua, trei explozii infundate. Nimeni nu s-a miscat, oamenii s-au bucurat, parca, exact ca pe un stadion… — Adrian Costeiu (@costeiu) November 13, 2015
Pe Stade de France s-au auzit doua, trei explozii infundate. Nimeni nu s-a miscat, oamenii s-au bucurat, parca, exact ca pe un stadion…
— Adrian Costeiu (@costeiu) November 13, 2015
La scurt timp, președintele Franței, Francois Hollande, a fost evacuat de la tribuna VIP de pe Stade de France. Exploziile de lângă stadion s-au soldat cu 4 morți, potrivit bilanțului autorităților. Francois Hollande părăsește grăbit tribuna VIP de pe Stade de France în urma exploziilor din afara stadionului
Se mai ține Euro 2016 în Franța?
Arena Stade de France este programată să organizeze șapte partide de la Euro 2016, între care meciul de deschidere și finala din 10 iulie. În plină criză, apare o întrebare periferică deocamdată: mai este Franța capabilă să găzduiască în siguranță turneul final de vara viitoare la care va participa și naționala României? Torje, preparatorul fizic Victor Hexan și Dragoș Grigore, în fața clubului Colectiv Suporterii fug îngroziți pe gazon la finalul amicalul Franța – Germania 2-0
Noel Le Great, președintele Federației Franceze de Fotbal, a recunoscut că lucrurile nu arătă deloc bine. „Eram deja foarte îngrijorați cu privire la Euro 2016. Astăzi, evident, grijile noastre sunt și mai mari”. Tragerea la sorți pentru grupele Euro 2016 este programată pentru 12 decembrie.
Sâmbătă dimineață, UEFA a dat publicității un scurt comunicat pe tema atentatelor:
„UEFA este puternic șocată și întristată de evenimentele tragice care au avut loc noaptea trecută în Paris și dorește să-și exprime sprijinul și solidaritatea cu Franța și cu cei afectați de aceste acte oribile”.
În ianuarie 2015, după carnagiul de la Charlie Hebdo, Jacques Lambert, președintele Comitetului de organizare Euro 2016 declarase că turneul final reprezintă un „risc tangibil”: „Evenimentele din ianuarie au schimbat un risc teoretic într-unul tangibil, palpabil. Nu va schimba nimic în privința pregătirii profesioniste de securitate pentru acest turneu, însă pentru opinia publică, media și echipele calificate va da o intensitate specială”.
Convocat pentru amicalul cu România, fundașul italian Leonardo Bonucci a declarat după atentatul de vineri seară: „Ce s-a întâmplat la Paris ne dă de gândit. Va trebui să așteptăm. Evident că ne gândim acum la riscurile din jurul Euro 2016. Cei responsabili de securitate trebuie să ia toate măsurile necesare. În final, oamenii nevinovați sunt cei care plătesc pentru toate acestea, din cauza celor care vor să facă rău altora”
În cazul în care Franța nu va putea organiza Euro, posibilele țări înlocuitoare sunt, confirm media occidentală, Anglia și Germania. Italia, contracandidata Franței la organizarea competiției, ar putea fi și ea o variantă. Turcia se afla pe listă, însă nu intră în calcule în acest moment din cauza situației tensionate din regiune.
Contactat de ProSport, Ilie Năstase nu crede că Franța trebuie să piardă organizarea competiției: „Nu putem să ne oprim acum din viață. Ce facem, ne oprim din toate? Dacă ne oprim, înseamnă că acești indivizi au câștigat. Dacă mergi prin Paris o să vezi constant 50.000 de oameni la Gare du Nord, 100.000 de oameni pe Champs Elysees. Nu cred că turneul final trebuie schimbat”.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER