Vassaras sau cum să conduci CCA prin telecomandă, din Grecia. Dezvăluiri incredibile despre mandatul de 56 de zile în care șeful arbitrilor a stat mai mult acasă. Reacție dură în sistem

Vassaras sau cum să conduci CCA prin telecomandă, din Grecia. Dezvăluiri incredibile despre mandatul de 56 de zile în care șeful arbitrilor a stat mai mult acasă. Reacție dură în sistem
  • Publicat:
  • Actualizat:

În 2011, Federația Internațională pentru Statistica și Istoria Fotbalului (IFFHS) dădea publicității topul celor mai buni arbitri din lume pe ultimii 10 ani. Folosind un algoritm matematic complex, prestigiosul for cu sediul la Zurich, în Elveția, îl desemna pe germanul Markus Merk, retras din activitate în 2008, drept cel mai valoros arbitru al planetei în perioada de referință cuprinsă între 2001 și 2011.

Undeva, în coada ierarhiei formată din 63 de arbitri, se afla și grecul Kyros Vassaras, retras în 2009. Omul care a arbitrat finala turneului de fotbal de la Jocurile Olimpice din 2004, organizate în țara sa natală, adunase 5 puncte, la egalitate cu alți 6 arbitri clasați pe locurile 54-60. Tot 5 puncte avea și singura femeie arbitru intrată în topul IFFHS, elvețianca Nicole Petignat. Vassaras este cel care conduce acum arbitrajul românesc și pe care – vom vedea în continuare –  oamenii din sistem îl acuză  că petrece mai mult timp acasă, la Salonic, decât la locul său de muncă din București, unde primește un salariu lunar de 6.000 de euro.

Așezat la o masă, într-un restaurant exotic din centrul Bucureștiului, bărbatul trecut de 40 de ani face o analiză dură activității șefului său de la Comisia Centrală a Arbitrilor. Discursul celui care a dorit să-și păstreze anonimatul aruncă în aer imaginea managerului adus din străinătate pentru a ordona haosul dintr-o activitate atinsă în câteva rânduri în ultimii ani de umbra deasă a corupției.

Multă vreme, românii au tânjit la modelul ucrainian, cu italianul Pierluigi Collina în rol de organizator al arbitrilor. Din 11 iulie 2014, CCA este condusă de un străin, însă – din descrierea subalternului său – Kyros Vassaras se apropie mai degrabă de obiceiurile orientale. „Este inimaginabil. De când a fost numit, a stat în țară doar câteva zile. Nu ai cum să conduci în această manieră”. Rechizitoriul este însă mult mai lung, iar cititorul ProSport îl poate descoperi în rândurile de mai jos.

Contribuția lui Vassaras la calificarea României la Euro 2008

Mai întâi, să descoperim primele contacte dintre Vassaras și arbitrajul din România.  

Grecul a oficiat la centru la două semifinale de Liga Campionilor, în 2005 și 2007, însă în poate cea mai bună perioadă a carierei a ratat Mondialul din 2006 din cauza unuia dintre asistenții aflați în echipa sa. Selecționat în lotul lărgit pentru competiția din Germania, Vassaras a fost trimis acasă după ce unul dintre compatrioții săi care-l ajutau de la linie a ratat testele fizice.  


Kyros Vassaras, pe vreme când îi acorda un cartonaș galben portughezului Cristiano Ronaldo, actualul deținător al Balonului de Aur
 

Fiul fostului arbitru grec Antonios Vassaras, Kyros s-a retras acum 5 ani. Ultimul său meci internațional a fost amicalul România – Georgia 2-1, din noiembrie 2008. „La ultimul meci din carieră, un arbitru primește o medalie, un buchet de flori din partea clubului sau federației gazdă. Nimic special”, spune Dan Lăzărescu, fostul asistent internațional. În casta arbitrajului însă, partida care închide o carieră e un bun prilej de socializare. „De obicei, se organizează un protocol deosebit, arbitrul se bucură de o mare atenție, primește și cadouri, uneori scumpe. Dacă arbitrul are perspective în structurile UEFA după retragere, el este cu atât mai bine tratat”, susține un fost arbitru internațional, sub protecția anonimatului.

La meciul de adio al lui Vassaras, arbitru de rezervă a fost controversatul Alexandru Deaconu, cel care a și însoțit brigada din Grecia pe durata șederii în România. După plecarea trioului Vassaras-Saraidaris-Gennaios, Deaconu le-a mărturisit unor apropiați că este exasperat de zvonurile privind „ospitalitatea exagerată” a FRF, apărute imediat în lumea arbitrajului.

Kyros Vassaras se pregătește să reia jocul după golul din ofsaid marcat de Goian în partida România – Olanda, din octombrie 2007

Contactat marți, 2 septembrie 2014, de ProSport pentru a discuta despre meciul de acum 6 ani, Alexandru Deaconu a refuzat politicos.

Bârfele aveau însă o bază solidă. Cu un an în urmă, în octombrie 2007, același trio din Grecia ajutase naționala României să se califice la Euro 2008. Pe o vreme insuportabilă, la Constanța, asistentul Dimitros Saraidaris nu a semnalizat poziția de ofsaid a lui Goian, iar fundașul central a marcat unicul gol al victoriei cu Olanda. Vassaras a mers pe mâna colegului său, iar România a ajuns la primul turneu final după o pauză de 8 ani. În vestiar, de obicei taciturnul Pițurcă a dansat ca un nebun alături de Mutu și Chivu. Cei care sunt curioși cum au fost tratați arbitrii greci nu pot decât să-și imagineze.


Olandezii se ceartă cu Kyros Vassaras, Ovidiu Petre mustăcește. Imagine reprezentativă pentru prestația grecului la meciul din octombrie 2007

Salariu de 6.000 de euro, casă, mașină și bilete de avion

În 2009, după retragere, Vassaras a intrat în Comisia de Arbitraj UEFA, iar printre misiunile sale s-a numărat și supravegherea arbitrilor din România. Surse din cadrul FRF susțin că grecul primea 3.000 de euro de la București pentru a le face lobby lui Alexandru Tudor, Alexandru Deaconu și Sebastian Colțescu. Suma plătită la dispoziția lui Mircea Sandu este invocată și de fostul șef al CCA, Ion Crăciunescu: „Pe Vassaras l-am plătit cu 3.000 de euro pe lună ca să ne promoveze arbitri la UEFA, iar el ce-a făcut? I-a ținut sub preș. Unde sunt arbitrii noștri?”.

Răspunsul lui Vassaras la această acuzație a fost unul tranșant, însă grecul nu a pomenit nicio vorbă despre suma de 3.000 de euro vehiculată: „Țările au cîte un supervizor, dar nu cred că eu sunt obligat să merg către țări în astfel de probleme. România trebuia să vină să discute despre această problemă! Nu trebuia să vă așteptați să vin eu să rezolv problemele!”.

Chiar dacă nu s-a simțit obligat să-i promoveze pe arbitrii români într-un sistem în care lobby-ul este principala îndeletnicire, Vassaras a devenit președintele Comisiei Centrale a Arbitrilor. Ademenit de Mircea Sandu în România, Vassaras a fost legat prin contract de Răzvan Burleanu care a considerat că a nu poate rata șansa de a angaja un „profesionist desăvârșit”.

Termenii înțelegerii sunt pe măsura reputației invocate de președintele FRF:

  • salariu de 6.000 de euro pe lună
  • locuință închiriată în București
  • mașină pusă la dispoziție de FRF
  • două bilete de avion București – Atena și retur în fiecare lună

56 de zile în funcție, mai puțin de jumătate la birou

„Vassaras va locui în România pe durata contractului”, anunța Burleanu la instalarea grecului. Din 11 iulie 2014, de când Vassaras a fost numit în funcție, au trecut 56 de zile. „Nu am calculat exact, dar a stat în România mai puțin de jumătate din perioada scursă. Am avut cursurile de vară cu arbitrii de Liga 1 și 2 la Cheile Grădiștei, unde a participat în total vreo 10 zile. A mai fost la un curs de instruire pentru observatori la Casa Fotbalului, la începutul lui august, când a și avut conferința de presă. A venit luni la București, iar marți seară a plecat în Grecia”, spune omul revoltat din CCA. În momentul în care acest articol este publicat pe site-ul ProSport, Kyros Vassaras este acasă, la Salonic. El are un apartament închiriat în București, dar FRF neagă că suportă costul chiriei. „FRF nu plătește o astfel de sumă. Nu este vorba de vreun apartament”, susține Burleanu.

Acțiunile oficiale la care Vassaras a fost prezent

  • 13-18 iulie | cursul de vară pentru arbitri de Liga 1 (Cheile Grădiștei)
  • 4-5 august | curs de instruire pentru observatorii de arbitri (București)
  • 4 august | prezentare oficială în funcția de șef al CCA (București)
  • 19-22 august | curs de vară pentru arbitri de Liga 1 (Cheile Grădiștei)

Total: 12 zile

În Grecia, țară de care nu se poate desprinde prea mult timp, Vassaras deține o agenție de turism, Kyros Travel & Services, care figurează cu sedii în două locații, una în Salonic, orașul natal al fostului arbitru, și alta în Pireu. „Întrebați-l pe Deaconu cu cine și unde și-a petrecut două vacanțe!”, e îndemnul sursei ProSport. Sunat, fostul șef al CCA a recunoscut că a mers în concediu în ultimii doi ani cu Kyros Vassaras, în Skiatos, însă neagă primirea vreunei facilități din partea agenției patronate de șeful său actual.

Kyros Travel organizează cantonamente sportive, turnee, jocuri sportive pentru diverse corporații și asigură bilete la meciuri

Vassaras și-a început mandatul cu o cerere pentru concediu de odihnă, deși campionatul începuse de 10 zile. „Credeți că am plecat în concediu imediat după numirea mea? Am petrecut mai bine de jumătate de lună după numire rezolvînd probleme curente ale Comisiei. Considerați că seminarul de la Cheile Grădiștei s-a organizat singur? Nu a fost nevoie să lucrez la el? Am lucrat la acest proiect chiar dacă eram în timpul meu liber”, s-a revoltat Vassaras pe 4 august, la prezentarea oficială. Grecul fusese numit pe 11 iulie, iar cursul de la Cheile Grădiștei a început pe 13 iulie, adică după numai 48 de ore. Dacă Vassaras a lucrat la „proiect” a făcut-o fie în cele două zile rămase, fie înainte de a fi numit la șefia CCA, în perioada care nu intră în analiza acestui text.

Burleanu nu știe cât stă Vassaras la serviciu

ProSport a trimis un set de întrebări președintelui FRF, Răzvan Burleanu. Prima pe listă este solicitarea de a afla frecvența cu care Vassaras s-a prezentat la locul de muncă. „Vă imaginați că nu am notat sau calculat în acest sens. Menirea mea este să evaluez performanțele domnului Vassaras, consider că activitatea unui profesionist necesită instrumente de măsură pertinente”, a răspuns, ușor vexat, șeful federației.

Răzvan Burleanu are nevoie de „instrumente de măsură pertinente” pentru evaluarea activității lui Kyros Vassaras, dar care sunt atribuțiile omului care conduce arbitrajul de la Salonic?

Pe 15 iulie, site-ul CCA publica un document intitulat „Responsabilități”, semnat de Vassaras, în care erau împărțite sarcinile de lucru.

Delegarea arbitrilor de la Liga 1 îi revine lui Patrițiu Abrudan.

Arbitrii de la Liga 2 sunt delegați de Corneliu Sorescu și de Cristian Nica.

Delegările de la Liga 3 trec în responsabilitatea lui Dan Berbecaru și Cristian Nica.

Delegările la fotbal feminin sunt făcute de Irina Mîrț.

Delegările observatorilor de arbitri la primele trei ligi le revin lui Alexandru Deaconu și Irinei Mîrț.

În plus, activitatea administrativă a CCA este rămasă în grija fostului președinte Alexandru Deaconu. „Dacă de delegări nu se ocupă, de observatori nu se ocupă, de depistarea talentelor nu se ocupă, mă întreb cu ce se ocupă Vassaras?”, declară Adrian Porumboiu, fostul arbitru internațional, pentru ProSport.  

„Are la Salonic o antenă parabolică instalată pe cheltuiala FRF în urmă cu doi ani. Se uită pe Look și Look Plus la meciurile din Liga 1”, spune nemulțumitul din CCA. Informația e confirmată și de alți membri ai comisiei, în afară de Deaconu, care a refuzat orice comentariu. „Parcă e șef de CAP, numai ăia conduceau din altă parte. Oricât ar fi de capabilă, o persoană nu poate să conducă de la distanță, prin antene parabolice sau alte mijloace sofisticate de comunicare. N-ai cum să fii președinte la orice, la o multinațională, la CCA, fără să stai să discuți cu angajații, să ai zilnic analize”, comentează Porumboiu.


Mi-ar fi plăcut să vină o persoană cu adevărat marcantă a arbitrajului mondial și sunt convins că s-ar fi ocupat cum trebuie de CCA
Adrian Porumboiu


Cine a plătit filmarea fantomă de pe Național Arena

Care e explicația pentru absența îndelungată de la birou a lui Vassaras? Răspunde Răzvan Burleanu, întrebat de ProSport: „Cred că domnul Vassaras e în măsură să vă răspundă, dacă va considera necesar. Nu cred că a lipsit nemotivat, e un profesionist adevărat”. ProSport a trimis un set de întrebări și șefului CCA, pe mail, însă din Grecia a venit un răspuns sec: „Nu vreau să comentez”.


Codul semnalizărilor era interpretat impecabil de Kyros Vassaras pe vremea când era arbitru internațional

În ce privește antena instalată la domiciliul lui Vassaras din Grecia, Burleanu susține că „nu au existat astfel de costuri pentru FRF”.

Același răspuns, probabil luat cu copy-paste, a primit ProSport și la întrebarea legată de o acțiune întreprinsă de Vassaras în octombrie 2013. „A venit într-un weekend însoțit de alți doi greci, pe care i-a recomandat instructori de arbitri. Au filmat pe Național Arena împreună cu arbitri din prima ligă un cod de semnalizări. Toate cheltuielile, cazare, avion, în jur de 2.500-3.000 de euro, au fost suportate de federație, însă filmul nu s-a întors în România. La CCA nu a ajuns, poate a mers ca material didactic la vreo comisie UEFA”, a povestit omul din comisie.  

Deși spune că FRF nu a avut nicio cheltuială cu acțiunea lui Vassaras din toamna trecută, Burleanu se eschivează atunci când este întrebat despre destinația filmării: „Consider că și această întrebare îl vizează pe domnul Vassaras. În octombrie 2013 nu mă aflam la conducerea FRF”. Burleanu nu știe unde a ajuns materialul, dar e sigur că federația nu a dat niciun ban, deși nici prezumtiva plata nu a fost făcută în mandatul său.

„Sunt prieten foarte bun cu Vassaras, dar nu-l puneam niciodată președinte la CCA”, a declarat Mircea Sandu, marți, la Digi Sport. Porumboiu are și o explicație: „Nu am nimic cu Kyros, dar el putea să fie șef la arbitri în orice țară mai puțin în România. Ați uitat cum am câștigat cu Olanda!? Ce exemplu poate da el?„. Ion Crăciunescu e mai tranșant: „Situații de criză au mai fost la CCA, dar de râsul lumii ca acum n-am mai fost niciodată. Sunt indignat că nu s-a găsit un om în România să conducă arbitrajul și că am ajuns să propunem străini în comisiile de la UEFA”.


Cum adică n-avem pe cine să punem? Au și căutat mult… Sunt caraghioși. Adică poate să fie Burleanu președinte la federație, poate să fie Chivorchian secretar general și, iaca, n-am găsit pe nimeni la arbitri
Adrian Porumboiu


Când a fost înregistrat contractul lui Vassaras

Egourile celor doi foști arbitri internaționali sunt binecunoscute, iar Vassaras va avea pe durata contractului său din România doi adversari orgolioși. Grecul alimentează însă criticile prin propriile acțiuni.

ProSport l-a întrebat pe Răzvan Burleanu dacă prezența sporadică la București a șefului CCA este benefică pentru restructurarea arbitrajului din România. Răspunsul președintelui FRF:

„În general, consider că eficiența e un criteriu care trebuie să primeze în fața prezenței. În cazul de față, rezultatele domnului Vassaras vor putea fi evaluate după o perioadă de timp suficient de lungă încât să putem cântări restructurarea arbitrajului din România. Domnul Vassaras are obiective clare, sunt sigur că face tot ce îi stă în putință pentru a le îndeplini. Proiectul în care este angrenat presupune linii de performanță și nu cred că va prejudicia șansele de reușită ale acestui proiect, oricare ar fi motivele”

Sursa din CCA mai are o precizare de făcut : „Vassaras a cerut la numire să-i fie plătite taxele aferente contractului, dar nu doar în România, ci și în Grecia”.

Răzvan Burleanu: „Taxele la care vă referiți sunt taxele pe care orice angajator le plătește, potrivit legii”.

Sursa din CCA: „Întrebați-l pe Burleanu dacă FRF i-a înregistrat contractul lui Vassaras la ITM!”

Chestionat de ProSport, Burleanu nu a răspuns. Este singura întrebare din setul de 9 pe care noul șef al fotbalului românesc a ignorat-o.


„Nu întrevăd nimic, nicio schimbare, nici în arbitraj, nici la FRF”
Adrian Porumboiu


Știai că avem o pagină de Facebook în care discutăm doar subiectele speciale?

Costin Ștucan / Redactor
Cristian Scutariu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
România, misiune mai ușoară decât s-ar fi așteptat în preliminariile CM 2026? Cum ar putea arăta grupa ”Tricolorilor”
România, misiune mai ușoară decât s-ar fi așteptat în preliminariile CM 2026? Cum ar putea arăta grupa ”Tricolorilor”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată…
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Luis Phelipe este dorit la o echipă din Superligă! Anunţul făcut astăzi
Luis Phelipe este dorit la o echipă din Superligă! Anunţul făcut astăzi
ULTIMA ORĂ | Următorul antrenor demis din Superliga?!  Un tehnician experimentat are postul în pericol: ”Nu ştiu câtă rabdare mai are conducerea”
ULTIMA ORĂ | Următorul antrenor demis din Superliga?! Un tehnician experimentat are postul în pericol: ”Nu ştiu câtă rabdare mai…
Cum a ajuns să arate Anna Kournikova acum, la 22 de ani după ce era votată „cea mai sexy femeie din lume”
Cum a ajuns să arate Anna Kournikova acum, la 22 de ani după ce era votată „cea mai sexy femeie…
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. '' Îi urez tot binele din lume''
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. ''…
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Până la Valentina am avut tot ce mi-a plăcut ochiului! Decizia radicală a lui Cristi Borcea, care i-a schimbat complet ultima căsnicie!
Până la Valentina am avut tot ce mi-a plăcut ochiului! Decizia radicală a lui Cristi Borcea, care i-a schimbat complet…
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Complet interzis la TV și internet în România. Legea intră în vigoare mâine la ora 07:00
Complet interzis la TV și internet în România. Legea intră în vigoare mâine la ora 07:00
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit…
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
×