Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.
Tot mai mulți fotbaliști renunță total la sportul în care au activat după ce se retrag și aleg să intre în afaceri. E și cazul lui Adrian Anca (38 de ani), fost atacant la Gloria, CFR și Oțelul. A ajuns al doilea cel mai bun marcator din istoria echipei clujene și a reușit eventul cu această formație în 2008, dar a șters tot cu buretele doi ani mai târziu, când s-a retras. Atunci a conștientizat că lumea fotbalului nu-l mai atrage și a intrat în afaceri. Domeniul: agricultura.
Visa de ceva vreme să scoată bani din pământ. Văzuse asta, la o scară mai mică, la tatăl său și îi străfulgerase prin minte încă de când era fotbalist că domeniul părintelui său ar putea fi și viitorul lui. „Mi-a plăcut întotdeauna. Am făcut și facultatea asta. Sunt inginer agronom”, se prezintă Adrian Anca, omul de afaceri. E diferit față de Anca fotbalistul. E mult mai calculat. Aici se bazează pe o strategie, nu pe intuiție, ca pe terenul de fotbal. 200 de hectare, patru angajați
Micul „paradis” al celui poreclit cândva „Caniggia” e cuibărit undeva, lângă Oradea. Cât privești cu ochii e doar teren în care fostul golgheter a investit. În 2010, el a demarat proiectul și a avut curajul unui atacant care alege să execute un penalty decisiv. Și-a băgat aproape tot ce a strâns din sport în noua afacere, bani adunați în toți anii de fotbal transformându-se în culturi agricole. A început să cultive porumb, grâu și secară, iar după patru ani trage linie și spune că a ajuns la 500.000 de euro.
„Am investit aproape tot ce am câștigat în fotbal și am vândut și două apartamente pe care le aveam în Cluj Napoca, pentru a susține investiția”, își povestește Adi pașii de debut. Primii bani i-a dat pe teren. A achiziționat peste 50 de hectare. A ajuns să dețină acum peste 200 de hectare, dar restul terenului este luat în arendă. A vrut să-și concentreze grosul investiției în culturi și nu în achiziționarea de teren. Atacantul urcă în fiecare zi pe dealurile pe care i se întind culturile, atunci când nu e la întâlniri în care se specializează pe domeniul său. Și lucrează cot la cot cu muncitorii. Toată afacerea funcționează cu doar patru angajați și o contabilă. 150.000 de euro din fonduri europene
Fostul atacant a ajuns să se specializeze și în căutarea de forme adiacente de finanțare pentru afacerea sa. A studiat modul în care poate accesa fonduri europene și s-a folosit la maximum de banii nerambursabili. A primit mult, cam un salariu bun de fotbalist în Liga 1, și toți banii au fost atrași de când a început să cultive și viță de vie.
„150.000 de euro din investiția totală reprezintă fonduri nerambursabile europene, prin programul pentru reconversie – restructurare viță de vie”, povestește Adrian, care spune că a primit acești bani pe etape și au fost condiționați de încadrarea în unele norme extrem de stricte. Cel mai pretențios este însă chiar el. „Am vrut mereu calitate și am vrut să nu aibă nimeni ce am eu”, spune cu mândrie fostul campion al României.
„Estimez că voi produce 50.000 de litri de vin”
Cultura de vița de vie este „bijuteria” afacerii pentru Adrian Anca. Susține că poate produce vinuri dintre cele mai rafinate, unele dintre ele care se produc doar în Franța. A început în 2010 cu 3 hectare de viță de vie, iar acum are 6 hectare cultivate. Anca a investit tot profitul din cereale în vița de vie. Primele rezultate se vor vedea însă abia la anul, când via va ajunge la maturitate. Din 2015 vrea să intre pe piață cu marca proprie de vin și să o comercializeze la scară largă. Avertizează din start că nu va fi un vin ieftin. „Durează patru ani să poți produce vin. Estimez că voi produce anul viitor 50.000 de litri de vin”, pasează Anca discuția spre viitor. „În 2016 îmi recuperez investiția”
După patru ani de când a intrat în lumea afacerilor, Adrian Anca face un bilanț și mărturisește că a recuperat mai puțin de 10 la sută din ce a investit până acum. Cifrele nu-l descurajează însă și spune că strategia sa este pe termen lung, iar până acum afacerea funcționează după planul gândit. Abia anul trecut a început deja să calculeze profitul. „În 2010 am investit mult și am ieșit pe minus. În 2011 a fost undeva, pe zero, 2012 pe minus pentru că a fost secetă, iar 2013 a fost primul an profitabil. Profitul n-a fost însă exagerat de mult. În jurul a 50.000 de euro. Și anul acesta vom obține plus, iar de anul viitor, după ce se va comercializa și vin, voi începe să recuperez serios investiția. Abia în 2016 îmi voi recupera în totalitate ce am investit. E o investiție pe termen lung”, sună bilanțul afacerii lui Adrian Anca. Un event și două tentative ca antrenor
Adrian Anca s-a făcut cunoscut în liga secundă, la Industria Sîrmei Câmpia Turzii, în sezonul 2001 – 2002. Atunci a fost unul dintre golgheteri, cu 12 goluri. CFR-ul l-a cumpărat în 2003, iar acesta a marcat 24 de goluri în sezonul promovării ardelenilor în Liga 1. A ajuns cu CFR în finala Cupei UEFA Intertoto, iar în 2008 a fostul în lotul care a cucerit eventul. Anca este al doilea cel mai bun marcator din istoria echipei clujene în Liga 1, după Ricardo Cadu. Cel poreclit „Caniggia” de fanii echipei clujene a mai jucat după 2008 pentru Gloria și Oțelul. S-a retras în 2010 și a antrenat pentru scurte perioade Silvania Șimleul Silvaniei și Bihorul Beiuș.
Niciodată n-aș investi în fotbal. E o prostie. Acolo investești doar dacă nu ai ce face cu banii sau dacă vrei notorietate. Cred că doar Copos a câștigat din fotbal. Abia în 2016 îmi voi recupera în totalitate ce am investit. E o investiție pe termen lung. Am investit aproape tot ce am câștigat în fotbal și am vândut și două apartamente pe care le aveam la Cluj Adrian Anca, fost atacant CFR
10% din investiție și-a recuperat fostul fotbalist în 4 ani
500.000 de euro a investit Adrian Anca în afacerea sa
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER