Material publicat în ediția tipărită săptămânală ProSport, distribuită în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.
Alte materiale din ediția curentă:
Sunt foarte mulți cei care îi invidiază pe arbitrii pentru câștigurile lor din fotbal. 4.900 de lei la un singur meci, cât e baremul pentru Liga I, e o sumă frumușică pentru România. Dar câți bani le rămân „fluierașilor” în buzunar după toaate cheltuielile? Asta am încercat să aflăm. Am întrebat mai mulți arbitri, sub protecția anonimatului, care sunt cheltuielile lor efective la un meci, dar și cât cheltuiesc anual pe echipamente, întăritoare de efort, antrenamente, iar suma totală e una consistentă.
Dar să o luăm pe rând. Un arbitru bun din Liga I oficiază aproximativ 20 de partide interne într-un an. La fiecare meci condus la centru, el primește 4.900 de lei, din care trebuie să își asigure transportul, cazarea și masa. Dacă locuiești în București și ai meci la Giurgiu, cheltuielile sunt infime, arbitrul respectiv rămânând, practic, cu aproape toți banii în buzunar. În schimb, un arbitru care e din București și oficiază la Cluj sau un arbitru din vestul sau din nordul țării care este delegat la Ploiești, să zicem, are niște cheltuieli suplimentare.
Transportul (avion sau mașină) costă în jur de 600 de lei, cazarea două nopți – 400 de lei (asta însemnând un hotel de trei stele), iar masa – aproximativ 200 de lei pentru două zile. Scăzând aceste cheltuieli din barem, mai rămân 3.700 de lei. Dar asta nu e tot! Să vedem acum ce cheltuieli are un arbitru de top în cursul unui an.
1. Echipamentul. În afara echipamentului oficial, arbitrii au nevoie și de echipament pentru antrenamente, dar și de haine de prezentare. O brigadă UEFA trebuie să aibă și o ținută impecabilă. Arbitrii își cumpără periodic costume, pantofi, cămăși, cravate. La finalul anului trecut, cei mai buni arbitri din România au dat câte 800 de euro pentru două costume, două perechi de pantofi, trei cămăși, două cravate și o curea. Din discuțiile cu mai mulți „fluierași” a reieșit că aceștia cheltuiesc cam 4.000 de lei pe an pentru echipament.
2. Medicamentație. Aceasta este foarte importantă pentru un arbitru, care trebuie să alerge la un meci aproape la fel de mult ca un jucător. Arbitrii au nevoie de vitaminizare, kinetoterapie, injecții. Iar toate acestea costă! După mai multe discuții, am ajuns la 5.000 de lei pe an.
3. Recuperare. După meciuri și după antrenamente, un arbitru are nevoie de recuperare, ca orice sportiv. El merge la piscină, la saună și ajunge cam de patru ori pe lună la un maseur. Cheltuielile totale la această categorie ajung la aproape 5.500 de lei pe an.
4. Întâlniri, ședințe, teste. Arbitrii sunt convocați de cel puțin cinci ori pe an la București sau în alte orașe din țară pentru diverse informări, strategii și comunicări ale Comisiei Centrale. Transportul, cazarea și masa nu sunt decontate de CCA la întâlniri și la teste, cheltuielile totale fiind estimate la 4.500 de lei pe an.
Acum să trecem din nou la calcule, repet, pentru un arbitru de top din Liga I cu meciuri de la un capăt la altul al țării.
Am văzut mai sus că un „central” rămâne cu 3.700 de lei din barem după ce scade cheltuielile la un meci. El arbitrează într-un an, în medie, 20 de meciuri. Asta înseamnă 74.000 de lei. Scăzând cheltuielile prezentate la cele patru puncte de mai sus (în total, 19.000 de lei anual), rămân 55.000 de lei, ceea ce înseamnă, împărțind la 12 luni ale unui an, 4.500 de lei pe lună, adică 1.000 de euro pe lună. Cam cât câștigă un maseur la o echipă importantă din Liga I (Steaua, Dinamo, CFR).
Cine sunt arbitrii FIFA din România România nu are arbitri în grupa Elite, cea mai importantă la FIFA. Categoria 1 (reunită cu fosta grupă Elite developement)
Categoria 2
Categoria 3
Asistenți (nu există ierarhizare valorică)
Un arbitru FIFA mai ia 15.000-20.000 de euro pe an Arbitrii de top din România își mai rotunjesc bugetul din partidele oficiate în cupele europene. Ei sunt delegați, în medie, la cinci jocuri pe an. În Europa League, un central primește 3.100 de euro pentru un meci, toate cheltuielile de cazare, masă și transport fiind asigurate de UEFA. În Liga Campionilor, în schimb, suma este și mai mare: 4.600 de euro pe meci!
Champions League În competiția supremă la nivel european, arbitrii sunt răsplătiți în funcție de categoria în care se încadrează:
Asistenți:
Arbitrii din Spania, cei mai bogați din Europa
Primera Division asigură salarii foarte mari fluierașilor și asistenților, plus baremuri substanțiale pentru fiecare meci!
Conform datelor adunate de ProSport din mai multe surse de pe Internet, un arbitru de top din Anglia poate ajunge să câștige peste 100.000 de euro pe an, unul din Germania se poate apropia de 150.000, iar unul din Spania ajunge la 190.000 de euro într-un an!!! În campionatele puternice din Europa, arbitrii chiar sunt plătiți regește. Ei sunt considerați profesioniști în unele țări au și salariu fix, plus baremuri consistente. Cât de mult câștigă „oamenii în negru” din campionatele Europei, puteți vedea mai jos.
Spania Arbitrii din La Liga au parte de o remunerație generoasă, având și salariu, și primă de meci. Cei din prima categorie primesc 120.000 de euro pe an (10.000 de euro pe lună)!!!
Anglia Arbitrii din Premier League au un salariu fix, dar sunt recompensați și cu prime pentru fiecare meci.
Veniturile anuale ale unui central englez, doar pentru partidele arbitrate în Insulă, sunt de aproxuimativ 80.000 de euro anual, dar pot ajunge până la 100.000 pentru arbitrii care oficiază peste 35 de meciuri pe sezon în campionat, Cupa Angliei și Cupa Ligii. Ca o comparație, atât câștigă un fotbalist din Premier League în două săptămâni.
Franța Ca și în Premier League, în „Hexagon” arbitrii au salarii, dar și prime de meci
Un arbitru primește în total aproximativ 60.000 de euro pe an (la o medie de 20 de meciuri arbitarte).
Italia În „Cizmă”, arbitri sunt răsplătiți cu salarii, denumite „rambursuri pentru antrenament”, la care se adaugă baremurile pentru meci
Germania Federația Germană de Fotbal (DFB) a conceput un sistem prin care tratează în mod diferit cavalerii fluierului, în funcție de calitatea fiecăruia. Astfel, arbitrii de elită au contracte mai mari decât ceilalți, după cum urmează:
Pe lângă aceste salarii, în Germania există și prime pentru meci: 3.800 de euro, aspect care îi propulsează pe nemți în topul încasărilor din Europa.
Portugalia
Se ajunge la peste 50.000 de euro pe an.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER