Karate, arta care începe și se termină cu respectul. „Se adresează în primul rând educării și disciplinării practicantului”

Redactor:
Florin Marian
Karate, arta care începe și se termină cu respectul.
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Se spune că această disciplină sportivă se învață într-o viață de om. ProSport vă propune o incursiune într-o lume unde nu trebuie niciodată să încerci să câștigi și să nu accepți niciodată să pierzi

Box, lupte, kendo, tenis, tenis de masă, tir sau fitness sunt doar câteva dintre activitățile sportive pe care ProSport vi le-a prezentat drept opțiune pentru a vă petrece timpul liber. Ajuns la episodul karate, serialul vă propune azi o variantă de evadare din rutina zilnică: dintr-o perspectivă poate fi percepută o teleportare în timp, iar din alt unghi un mijloc pentru a pătrunde într-o artă care începe și se termină cu respectul.

E imposibil, copil fiind, să nu fi privit măcar o dată un film al celebrului Bruce Lee. Casetele VHS care emanau un miros specific electronicelor stăteau la loc de cinste în casele românilor, înainte dar și imediat după Revoluția din 1989. Să practici karate pe timpul regimului ceaușist era ceva special, ceva ce ținea de underground-ul vremurilor. Era interzis pentru că, în esență, Karate-ul înseamnă mai mult decât un sport, e o adevărată filosofie de viață, un hobby care te face să gândești, ori acest lucru era destul de periculos pentru comuniști. Să gândești era primul pas spre dorința de libertate. Dar anii au trecut, iar azi puțini dintre noi mai știm ce înseamnă cu adevărat privarea unor drepturi fundamentale ale omului. Sporturile de contact au apărut în România exact ca taximetriștii după ploaie și acum găsești aproape în orice școală un curs de karate, în diverse stiluri. Faptul că un abonament costă între 50 și 80 de lei pe lună face din acest sport unul ieftin de practicat, iar dacă vrei să te respecți atunci când pășești pe tatami, de la orice magazin cu caracter sportiv, îți poți procura cu ușurință contra sumei de 100-120 lei un kimono așa cum îl avea Chuck Norris în filmul „Way of the Dragon”, când în final se luptă cu Bruce Lee.

Pentru copii e doar o joacă
ProSport a stat de vorbă cu Gabriel Dima Apostol (foto, 27 de ani), instructor de karate sau sempai (ajutor de sensei) cum se spune în această disciplină. El conduce un curs pentru copii la CS Otopeni. Viteza și mobilitatea sunt calități primordiale pentru un viitor karateca. Forța vine pe parcurs. „Cei mari îi aduc pe cei mici, în cele mai multe cazuri. Sunt instructor de Karate-do, am cursuri de două ori pe săptămână aici la sala de sport din orașul Otopeni. Adulții preferă să-și dea copiii la acest sport în speranța că-i vor face mai disciplinați. De aceea, cei mai mulți cursanți sunt micuți care acasă probabil sunt mai năzdrăvani, dar aici învață să se controleze. E mai greu să lucrezi cu un copil, decât cu un adult. Dar am observat că ambele categorii mă întreabă la început același lucru: Când mă voi bate?„, a precizat instructorul. „Mai întâi trebuie să învețe să își controleze emoțiile, lucru care îi va folosi în meci. Apoi urmează inițierea, învățarea tehnicilor de bază, totul static, după care apoi se aplică aceleași tehnici pe deplasare. Pentru copii, concursurile sunt mai mult jocuri, nu se vor bate între ei. Trebuie să depășească anumite obstacole contratimp, exerciții de agilitate, dar nu lupte cu un adversar. Normal, un copil ar fi bun de adus la cursurile de karate de la vârsta de 10-11 ani, când oasele lui se întăresc”, susține sempai Gabriel Dima Apostol.

Pentru adulți există campionatul veteranilor
La adulți, lucrurile sunt un pic diferite, în sensul că li se poate da satisfacție și să se ajungă să se lupte între ei, dacă se înscriu în campionatul veteranilor. Dar până să se ajungă acolo, și cei mai mari trebuie să urmeze mai întâi cursurile de inițiere. Și dacă unii se gândesc la contactul direct cu un adversar, totuși nu ar trebui să ne surprindă că sunt foarte mulți care preferă în loc de kumite (lupta directă între doi parteneri) să aleagă kata (lupta cu un adversar imaginar), pentru că astfel evită accidentările. Lucian Băroiu e senseiul interlocutorului de mai sus. Tot la CS Otopeni, el conduce cursuri pentru adulți. Are doar 5-6 practicanți, față de 20 de copii câți vin la sempai. De când e președintele FRK, Băroiu a încercat să popularizeze acest sport, mai ales în rândul copiilor. „Karate, ca și alte ramuri de sport ce aparțin Artelor Marțiale, se adresează în primul rând educării și disciplinării practicantului și abia în plan secund are ca obiectiv performanța sportivă. E cunoscut un studiu în care se spune că din 1000 de practicanți, doar unul ajunge un mare campion, adică unul la o mie, pe când oamenii educați și integri produși de artele marțiale sunt în procent de 80 la sută, adică 800 din 1.000„, e mesajul lui sensei Băroiu.


5 motive pentru a studia karate

AUTO APĂ‚RAREA Această artă marțială e considerată eficientă în acest aspect, nu necesită arme albe, ci doar abilitatea sportivului de a-și folosi eficient propriul corp. Karate („kara” – gol și „te” mână) înseamnă arta care îți permite să te aperi cu mâinile goale. Karate-ul tradițional constă în special din lovituri și blocaje. Faptul că ați început să studiați Karate de ceva timp și ați participat la câteva antrenamente nu înseamnă că ați devenit dintr-o dată supra-oameni. Problema cea mai importantă e timpul. Pentru a fi eficient trebuie să fi petrecut mult timp în dojo (așa se numește sala). În unele stiluri, practicantul poate lupta după câteva ședințe, în karate va avea nevoie de multe luni de practică. Dar timpul va fi răsplătit printr-o bună cunoaștere a tehnicii, condiție fizică deosebită și existența unor reflexe ce se dezvoltă după mai mult timp de practică.

ÎNCREDERE Studiul acestei arte marțiale oferă studentului încredere în forțele proprii. De pildă, una dintre cele mai des întâlnite temeri e de a vorbi în fața unei mulțimi. Studiile au relevat că mulți oameni sunt speriați de perspectiva de a apărea în fața altora, de a vorbi unei mulțimi de oameni. Karate reușește să îi învețe pe mulți să comunice. Faptul că tehnicile sunt complexe și dificil de executat la început, înseamnă că va trebui să vă obișnuiți să o țineți din greșeală în greșeală. În loc să fiți ridiculizați, veți beneficia de sprijin, de sfaturi și de înțelegere din partea celor care au fost și ei odată începători.

CONCENTRARE Studentul învață o tehnică de kata și trebuie să o execute din ce în ce mai bine, iar asta înseamnă concetrare. Faptul că activitatea e orientată exclusiv asupra comenzii primite, îl învață pe student să își elibereze mintea de toate probleme cotidiene și de alte gânduri care l-ar distrage și să își concentreze toate forțele într-o singură direcție. Efectele sunt remarcabile.

CONDIȚIE FIZICĂ‚ După doar câteva săptămâni de practicat Karate, musculatura începe să se reliefeze, crește rezistența la efort, mobilitatea e mai bună. Veți simți mușchi despre care nu știați că există

DISCIPLINA În Karate există o ierarhie similară, într-un fel, celei din armată. Există gradele superioare (Sensei și Sempai) care trebuie respectate. Studentul trebuie să fie atent la ce i se explică și să execute comenzile. Altfel, va plăti orice abatere prin exerciții de forță (flotări, abdomene, genoflexiuni). Nu va lua în niciun caz bătaie de la superiori.


Unde se poate practica
În București: Clubul Sportiv  Dinamo, Clubul Sportiv Rapid, CSA Steaua, Clubul Sportiv Sportul Studențesc (plus alte cluburi private)
În țară: CS Otopeni, CSU Craiova, CSU Brașov, CS Târgoviște, CS Farul Constanța, CS Chimia Rm. Vâlcea, CS Crișul Oradea, ACS Samurai Dojo Pitești, CSM Petroșani, CS Fudoshin Tulcea, CS Shoto Team Sfântu Gheorghe, Clubul Sportiv Școlar Botoșani, CS Karate Club Vulturul Cluj Napoca, Clubul Sportiv Buftea, Clubul Sportiv Heian Deva
Lista completă o puteți găsi pe site-ul Federației Române de Karate www.frk.ro

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Digi RCS-RDS oferă tuturor abonaților GRATUIT acest produs în valoare de 100 lei. Ce trebuie să faci, până pe 19 ianuarie
Digi RCS-RDS oferă tuturor abonaților GRATUIT acest produs în valoare de 100 lei. Ce trebuie să faci, până pe 19…
Rapid ar putea realiza cel mai scump transfer din istoria clubului
Rapid ar putea realiza cel mai scump transfer din istoria clubului
Noi vouchere de la stat pentru românii cu pensii sub 3.000 de lei. Câți bani ar putea primi?
Noi vouchere de la stat pentru românii cu pensii sub 3.000 de lei. Câți bani ar putea primi?
Investigație Josimar: Trei miliardari români, alături de Dan Șucu la Genoa: „Așa se explică”
Investigație Josimar: Trei miliardari români, alături de Dan Șucu la Genoa: „Așa se explică”
Doliu în fotbalul românesc! Fostul jucător al al Stelei a decedat
Doliu în fotbalul românesc! Fostul jucător al al Stelei a decedat
A înşelat doi bărbaţi în acelaşi timp cu un al treilea. Icardi şi amantul, păcăliţi de Wanda Nara:
A înşelat doi bărbaţi în acelaşi timp cu un al treilea. Icardi şi amantul, păcăliţi de Wanda Nara: "S-a întâlnit…
Fosta soție de fotbalist face FURORI oriunde ar merge! Imagini INCENDIARE cu blondina sexoasă
Fosta soție de fotbalist face FURORI oriunde ar merge! Imagini INCENDIARE cu blondina sexoasă
Influencerul Makaveli a încercat să se sinucidă
Influencerul Makaveli a încercat să se sinucidă
BANCUL ZILEI. Doi preoţi tineri pleacă incognito la mare. Pe plajă, o blondă teribilă, topless: – Sărut-mâna, părinte!
BANCUL ZILEI. Doi preoţi tineri pleacă incognito la mare. Pe plajă, o blondă teribilă, topless: – Sărut-mâna, părinte!
O tânără de pe TikTok l-a păcălit pe un muncitor român să îi dea 50.000 de lire. Deşi are familie, bărbatul a cedat când i-a scris
O tânără de pe TikTok l-a păcălit pe un muncitor român să îi dea 50.000 de lire. Deşi are familie,…
De toată RUȘINEA! Cea mai mare misiune spațială a secolului, pe butuci
De toată RUȘINEA! Cea mai mare misiune spațială a secolului, pe butuci
Românul celebru care a uitat unde și-a îngropat toți banii câștigați. Și-a acuzat frații, după ore întregi în care a săpat
Românul celebru care a uitat unde și-a îngropat toți banii câștigați. Și-a acuzat frații, după ore întregi în care a…
BREAKING | Dani Mocanu a fost condamnat la închisoare! Câți ani de pușcărie a primit
BREAKING | Dani Mocanu a fost condamnat la închisoare! Câți ani de pușcărie a primit
Decizie oficială pentru Călin Georgescu. Anunțul a venit direct de la Jandarmerie
Decizie oficială pentru Călin Georgescu. Anunțul a venit direct de la Jandarmerie
Un tată și cele trei fiice ale sale, găsiți fără suflare:
Un tată și cele trei fiice ale sale, găsiți fără suflare: "Corpurile erau în zdrenţe. Este o catastrofă"
Baba Vanga, previziunea care a cutremurat o lume întreagă! Ce se va întâmpla în anul 2025: SFÂRŞITUL este aproape
Baba Vanga, previziunea care a cutremurat o lume întreagă! Ce se va întâmpla în anul 2025: SFÂRŞITUL este aproape
Cum se anunță piața PC-urilor de gaming în 2025
Cum se anunță piața PC-urilor de gaming în 2025
West Ham l-a concediat pe antrenorul Julen Lopetegui
West Ham l-a concediat pe antrenorul Julen Lopetegui
Dacă bariera este ridicată, mai trebuie să oprești la trecerea de cale ferată pentru a te asigura?
Dacă bariera este ridicată, mai trebuie să oprești la trecerea de cale ferată pentru a te asigura?
O femeie a început să se simtă rău și familia a crezut că e din cauză că a băut prea mult alcool de Crăciun. Ce avea, de fapt
O femeie a început să se simtă rău și familia a crezut că e din cauză că a băut prea…
×