Tenismenul Marius Copil (locul 132 în clasamentul mondial) a declarat, miercuri, în cadrul emisiunii ProSport Live, că a fost abordat de către o persoană care i-a propus să trucheze un meci pentru pariuri sportive și a reclamat această situație la Unitatea de Integritate a Tenisului (TIU).
În 2016, mai mulți jucători de tenis, în special din Spania și Italia, au fost depistați că aranjau meciuri contra unor sume de bani. Pentru a combate fenomenul trucării pentru pariuri, ATP a decis să majoreze premiile financiare în cadrul turneelor de nivel inferior (de categorie Challenger și Futures).
„Sunt mulți oameni care pariază și vin să caute jucători la turnee pentru a vorbi cu ei. Cu mine personal nu s-a întâmplat nimic direct. Acum câțiva ani, am primit un mesaj pe Facebook de la un străin care îmi propunea să pierd un meci și îmi spunea câți bani o să primesc. M-am dus la Tennis Integrity (n.r. – Unitatea de Integritate a Tenisului) și le-am semnalat asta. Nu aș putea să vând un meci niciodată, dar sunt mulți care încearcă. La Futures încep tot mai mulți să vândă meciuri, poate și din cauză că nu au bani să meargă la turnee.
Când ajungi în primii 200, ești obligat să participi la cursurile Tennis University, o dată la Miami, o dată la Londra. Acolo ai ședințe de 7-8 ore pe zi, de nutriție, cum să te comporți în cazul interviurilor, mai multe capitole, practic te învață ce și cum să faci. Cel mai abordat subiect a fost integritatea în tenis, ne-au și zis cât se pariază pe un meci. Sunt sume colosale, ne-au arătat un sondaj că s-au pariat 2-3 milioane de euro pe un meci al meu cu Nicolas Almagro la Stockholm.
Sunt multe meciuri dubioase, mă uit și văd că parcă nu trage să câștige un anume jucător, dar eu nu știu vreun tenismen care să fi vândut un meci. Joci multe meciuri într-un an și se întâmplă să ai o zi proastă”, a spus Marius Copil la ProSport LIVE.
Recent, Tennis Australia, federația australiană de tenis, a luat măsuri suplimentare anticorupție în vederea evitării oricăror probleme de acest gen la ediția 2017 a turneului de Mare Șlem, care va avea loc în perioada 16-29 ianuarie la Melbourne. Printre măsuri se numără: educarea suplimentară a jucătorilor și echipelor lor în materie de prevenire a corupției, o securitate suplimentară în timpul turneelor.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER