Ciprian Deac, jucătorul care l-a șocat și pe Dan Petrescu cu antrenamentele suplimentare pe care le face, ne-a primit în sala de forță unde își petrece majoritatea timpului liber.
Ciprian Deac și-a arătat „pătrățelele”, după ultimul gol. A fost modul său de a se bucura, la finalul unui an în care i-a ieșit aproape tot. S-a întors din Khazahstan, a refuzat FCSB, a ajuns titular în echipa națională și e liderul din atacul liderului CFR. Mai mult, a vrut să arate „o muncă de 7 ani”, după cum singur spune. „Viciul” lui Ciprian Deac îl reprezintă sala de forță și antrenamentele suplimentare, deja toată Liga I știe asta.
Dar cum arată o zi normală de antrenament pentru Ciprian Deac? L-am căutat acolo unde își petrece foarte mult timp, adică în sala de forță a CFR-ului. Stă 3-4 ore pe zi cu aparatele de forță, care l-au readus în top. „Mai ales dimineața, dacă mă caută cineva aici mă găsește (râde)”, ne întâmpină Ciprian.
„Este primul la sală, dimineața”
Pe peretele din sala de forță a CFR-ului sunt două mesaje: „Pentru a reuși ai nevoie de: pasiune – disciplină – concentrare – sacrificiu!; Lider: atitudine – caracter – spirit de sacrificiu – model atât pe teren cât și în afara lui – modest!”
Este evident că Deac se simte în elementul lui aici. De obicei este cel care deschide sala de forță de la stadionul CFR-ului. Pe la 8 dimineața ajunge, dacă antrenamentul este de la 11:00, apoi se pregătește cu echipa și se întoarce tot la sală. „Mai mult lucrez abdomenul, mai puțin picioarele, pentru că dacă lucrez foarte mult picioarele simt că nu am putere pe teren și nu mă ajută foarte mult. În general, nu lucrez cu greutăți mari, mai mult lucrez cu greutăți mici și „exploziv”. Nu cred că mă ajută masa musculară foarte dezvoltată”, explică cel mai bun pasator din Liga I.
„E un program pe care l-am făcut în Germania și îl am mereu în minte”
Este ora 12:30, iar echipa lui Dan Petrescu s-a întors de la antrenament.
Majoritatea fotbaliștilor au plecat la masă, dar Deac a mers „ață” la sala de forță, alături de încă 4 jucători și de preparatorul fizic. Se așează pe o bancă de abdomene și explică care este programul său zilnic.
„Dacă ar fi să îmi fac tot programul și să nu fiu deranjat de nimeni, undeva la două ore jumătate, trei ore mi-aș petrece în sală. Cu două zile înainte de meci nu lucrez așa mult pentru că am nevoie de energie în timpul meciului. Mai lucrez și după antrenament, dar în general lucrez înainte”, povestește mijlocașul de 31 de ani. Nu mai are nevoie de preparatori fizici. Are în cap fiecare exercițiu. A învățat totul când era la Schalke: „Lucrez abdomenul, brațele, pieptul, picioarele puțin. E un program pe care l-am făcut în Germania și îl am mereu în minte. E un program pe care mi l-au făcut preparatorii de la Schalke, nu am făcut nimic de capul meu”.
Magath, după primul antrenament: „Ești obligat să mergi la sala de forță!”
N-a reușit în Germania, într-o echipă de superstaruri, dar Germania a reușit să-i schimbe modul de gândire. A avut un mic „șoc” acolo la primele antrenamente ale lui Schalke. Se întâmpla în 2010, sub comanda rigurosului Felix Magath. I-a spus de la primul antrenament că trebuie să lucreze în plus, la sala de forță.
„Acolo m-am schimbat, mi-am schimbat mentalitatea. Eu eram considerat în România un tip puternic, aveam și 2-3 kilograme în plus, eram și destul de masiv, dar când am mers acolo am văzut că nu sunt așa puternic și trebuia să lucrez la sala de forță. M-a văzut antrenorul, Felix Magath, iar la sfârșitul primului antrenament mi-a spus că sunt obligat să merg la sala de forță, după fiecare antrenament, cu preparatorii fizici”, își amintește Deac, care i-a dat dreptate lui Magath: „Simțeam că sunt departe de ceilalți jucători și se vedea o diferență între mine și ei, dar m-am pregătit cu preparatorii fizici trei luni de zile, aproape zi de zi, după care m-am simțit extraordinar și am văzut ce mult mă ajută exercițiile din sala de forță pe teren. Acolo mi-am schimbat mentalitatea și am început să fac acel program”. Spune că nu e timp de regrete, dar că i-ar fi plăcut să aibă mentalitatea de acum, când l-a întâlnit pe Magath: „Cu mentalitatea de acum, cred că lucrurile ar fi stat altfel, dar nu putem da timpul înapoi și acum e prea târziu să mai am regrete”.
„Dacă nu îmi plăcea sala, în ziua de astăzi nu mai jucam fotbal”
Colegii lui Deac de atunci erau Raul, Huntelaar, Rakitic, Neuer sau Farfan. De la ei a înțeles că un fotbalist mare nu se limitează la antrenamentele cu echipa. „Toată lumea venea cu o oră jumătate sau două, înainte de antrenament, toți eram în sală. Eu cred că nu întâmplător ajungi la un nivel așa mare și reziști atâta timp. Doar prin muncă și seriozitate poți. Fotbalul nu este întâmplător să îl lași de pe o zi pe alta și să vezi ce se întâmplă”, spune jucătorul naționalei. Recunoaște însă că acest mod de viață s-ar putea să nu ajute orice sportiv.
„Nu e ușor să-ți petreci o oră-două în sala de forță, iar apoi să mergi la antrenament. E un consum foarte mare de energie. Poate pe unii jucători nu îi ajută. Depinde de fiecare organism în parte. Eu cred că pe mine mă ajută foarte mult ce fac în sala de forță, pentru că am avut și 3 accidentări serioase și dacă nu eram un tip căruia să îi placă sala și să muncească foarte mult, în ziua de astăzi nu mai jucam fotbal”, este de părere Deac, care recunoaște că i-a mai cerut lui Petrescu să meargă la sala chiar și după jocuri: „După anumite jocuri simt că mai am energie și că mai pot face, dar eu cred că e puțin exagerat și din partea mea”.
Despre fotbaliștii „cu burtică”: „Și eu am fost la fel. Le sugerez să încerce și partea cealaltă”
Ciprian Deac pare opusul jucătorilor „cu burtică”, care se bazează doar pe talent. „Ce le transmit acestora? Le sugerez să încerce și partea cealaltă și să vadă cum se simt pe teren. Sunt și anumiți jucători pe care dacă îi pui să slăbească nu o să mai dea randament. Sunt alții care se simt bine cu câteva kilograme în plus. Acum nu pot să decid eu în locul lor. Le pot spune că și eu am fost la fel, cu două-trei kilograme în plus, apoi am slăbit și m-am simțit mult mai bine pe teren”, le transmite Deac acestora. Când vine vorba de alimentație, spune că nu are un regim deosebit. Se abține doar de la sucuri acidulate sau dulciuri. „Fără alimentație nu poți să faci nimic și nu poți să ai un corp cu „pătrățele”, cum zice lumea. Eu cred că e 50 – 50. Jumătate alimentația, jumătate munca. După ce am venit din Germania am vrut să mai slăbesc, pentru că eram puțin cam masiv. În Germania am pus foarte multe kilograme pe mine, multă masă musculară. Mă simțeam puțin greoi. Dar nu pot să zic că țin un regim alimentar. Efectiv am încercat să mănânc sănătos. Să îmi scot din alimentație sucurile acidulate, dulciurile seara…. E clar că nu poți să mănânci salată, după care să faci 3 ore sală și apoi încă două ore antrenament cu echipa. Am făcut și treaba asta și nu recomand nimănui”, explică fotbalistul CFR-ului.
„În vacanță, primul lucru la care mă uit la un hotel este dacă are sală de forță”
Urmează pauza competițională, dar cel mai important mijlocaș ofensiv al lui Dan Petrescu spune că va continua să meargă la sală. „Nu prea fac pauză. Merg pe la sală, dar nu fac chiar cu aceeași intensitate ca în timpul campionatului. Când merg în vacanță, primul lucru la care mă uit la un hotel este dacă are sală (râde)”, povestește Deac, care nu concepe să renunțe la antrenamentele sale, nici după retragere, cu toate că nu s-a gândit ce va face atunci. „După ce mă las…? bună întrebare. Vă așteptați să mă fac ceva instructor sau preparator fizic (râde). Nu vreau să mă înțeleagă lumea greșit. Eu nu fac toate lucrurile acestea ca să arăt eu bine sau să demonstrez cuiva ceva. Nu trebuie să demonstrez nimănui, nimic. Fac aceste lucruri pentru mine, deoarece știu cât de mult mă ajută pe teren. Nu pozez pentru vreo revistă. Mi-aș dori să joc cât mai mulți ani și fără un organism și un corp care să te ajute, nu ai cum. Când simți că nu mai poți te lasă organismul, practic”, explică fotbalistul „cu pătrățele”.
McGregor, exemplu pentru Deac
Ultimele filmulețe cu campionul McGregor, în care acesta își arată abdomenul „de fier” nu sunt o surpriză pentru Deac. Luptătorul de MMA irlandez este sportivul preferat al fotbalistului de la CFR. „L-am urmărit foarte mult pe McGregor. Nu pot să zic că este idolul meu, dar îmi place foarte mult cum gândește, mentalitatea lui și tot timpul are o dorință fantastică. I-am urmărit antrenamentele, dar oricum el face antrenamente diferite, pentru că sunt sporturi diferite, dar îmi place foarte mult cum gândește. Cred că diferența între marii sportivi o face mentalitatea”, este de părere Deac.
Încheiem interviul, este deja trecut de ora 13:00, dar mijlocașul rămâne în sala de forță. „Mai rămân să lucrez puțin”, spune Ciprian Deac, zâmbind, din fața peretelui pe care scrie „Pasiune – disciplină – concentrare – sacrificiu!”. Pare că el a scris mesajul.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER