În toate cele trei mandate la națională, Victor Pițurcă nu a reușit decât o singură dată să câștige toate cele 6 puncte puse în joc în primele două meciuri din cadrul preliminariilor Selecționerul are rezultate bune către finalul campaniilor, acolo unde învinge, de cele mai multe ori, favorita grupei
Estonia și Andorra. Acestea sunt echipele contra cărora echipa națională debutează în preliminariile pentru CM din 2014 din Brazilia. Privind întreaga componență a grupei D, România pare a avea avantajul unui început nu la fel de dificil ca în trecut, atunci când starturile campaniilor de calificare erau reprezentate de meciuri împotriva unor selecționate precum Portugalia (CE din 2000) sau Olanda (CM din 2006). Cu Victor Pițurcă pe bancă, naționala României a abordat cinci turnee finale, trei europene și două mondiale. Nu au fost toate încununate cu succes, unele dintre ele întărind legea lui Murphy că „orice începe bine, se termină rău”. Puține dintre ele. Tricolorii și-au stabilit un obiectiv clar pentru debut: șase puncte din „dublă”.
„Un lucru perfect normal, doar întâlnim Estonia și Andorra. Ce pretenții să avem la o calificare, dacă nu batem echipele astea?”, au spus oamenii din fotbal. Când se aruncă însă un ochi pe debuturile lui Victor Pițurcă la națională, lucrurile încep să nu mai devină de la sine înțelese, iar maximum de puncte din primele două meciuri par a rămâne un țel cutezător, care n-a mai fost atins de 14 ani. Atunci, actualul selecționer se afla la primul din cele trei mandate la națională și reușea să învingă cateÂgoric LiechÂtenÂstein (7‑0) și Portugalia (1‑0). 6 puncte din 6!
În următoarele campanii, România a obținut fie doar trei, fie patru, deși uneori a debutat împotriva unor echipe catalogate, la fel ca Estonia și Andorra, drept „slabe”. Un exemplu este cel de la preliminariile pentru CM din 2010 din Africa de Sud, unde Lituania a produs surpriza grupei încă la debut, învingându‑ne cu scorul de 3-0. „Etichetăm prea repede naționalele”, a declarat imediat după meci Victor Pițurcă. „Fie asta, fie intrăm și noi în categoria celor «slabe»”, a conchis Mircea Sandu, supărat.
Ultima sută de metri, mereu eficientă
Selecționerul României pare să „agreeze” mai mult sfârșitul campaniilor de calificare și nu debuturile lor. Cu o singură excepție, reprezentată de CE din 2012 din Polonia și Ucraina, acolo unde în cele patru meciuri de la preluare nu a reușit decât trei remize, cu Franța, Belarus și Albania, și a învins naționala Luxemburgului (scor 2-0), Victor Pițurcă a reușit să încheie preliminariile cu victorii consecutive. Unele dintre ele au fost chiar surprinzătoare. În 2007, România a reușit să câștige cu 1-0 contra Olandei, echipă de care nu mai scăpăm și care ne produce înfrângeri pe bandă rulantă.
Dacă ar fi să judecăm după ultimele două meciuri, țelul României constând în obținerea a tuturor celor 6 puncte puse în joc, pare rezonabil. Nu întâlnim Serbia, care să ne închidă orice poartă către calificare, marcând de cinci ori în poarta lui Lobonț, așa cum s-a întâmplat în 2009. Și nici Bulgaria, echipă incomodă, căreia nu i-am putut lua decât un punct dintr-o dublă manșă pe care probabil că și astăzi și-o amintește Victor Pițurcă. Estonia și Andorra nu pun, la o primă vedere, probleme României. Dar nici debuturile noastre și nici ale lor nu sunt printre cele mai bune, iar trecutul nu stă de partea noastră și ne-a părăsit acum mai bine de 14 ani, cele 6 puncte par a fi mai degrabă un proiect ambițios.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER