*Atât a durat reconstrucția celui mai important edificiu sportiv din Bănie. Panglica va fi tăiată mâine, cu un sport care nu exista în urmă cu două decenii: o gală K1
*Polivalenta din Craiova a ars pe 19 noiembrie 1994
*Sala a înghițit zeci de milioane de euro
Epopeea reconstrucției Sălii Polivalente din Craiova își va afla finalul în acest week-end. Mistuită de flăcări într-o noapte, pe 19 noiembrie 1994, Polivalenta craioveană a fost reclădită precum în balada Meșterului Manole. Construcția a înghițit zeci de milioane de euro, unele irosite pur și simplu, altele intrate în diverse buzunare, prin contracte dubioase.
Sâmbătă, 10 noiembrie, Polivalenta va fi inaugurată cu un sport care nu exista practic când s-a produs dezastrul: o gală K1. În urmă cu aproape două decenii, Universitatea era multiplă campioană națională la volei feminin și poseda o trupă de vis la handbal masculin. Între timp, sporturile de sală au fost aproape să devină o amintire, iar când au fost resuscitate s-au refugiat într-o săliță-compromis, de 500 de locuri, din ale cărei peluze cu greu poți zări când se marchează la handbal. De altfel, echipa feminină SCM U și-a disputat jocurile din Liga Națională la Filiași, la 35 de kilometri de capitala Olteniei.
Nu este gata 100%
Săptămâna aceasta, constructorii au predat Polivalenta la cheie Primăriei Craiova. Reconstrucția a atins „majoratul” și fiindcă inaugurarea a fost amânată un an, de fiecare dată descoperindu-se anumite lipsuri. Spre exemplu, absența unui rezervor de apă, care ar fi pus edificiul în pericol în cazul unui alt incendiu. Apoi au existat probleme cu încălzirea, altele legate de respectarea normelor de transmisie ale jocurilor sau de sonorizare, cele prevăzute în proiectul inițial fiind depășite.
Multe din aceste carențe au fost rezolvate, deși nici acum nu este totul pus la punct, însă evenimentul organizat sâmbătă seara a necesitat preluarea clădirii chiar și în lipsa mobilierului sau a altor dotări. Ca fapt divers, încă de la pregătirea acestui prim eveniment s-a constatat faptul că nu s-a prevăzut construcția unei rampe de acces la etajul superior destinată echipamentului TV.
Știința – Steaua pe tabelă, „Cântec pentru Oltenia” la difuzoare
Dincolo de ultimele retușuri, Craiova se laudă totuși cu cea mai modernă Sală din România. Una cu 4215 locuri pe scaune și fotolii la cele două tribune (sala nu are peluze) și vreo 500 de locuri de parcare în jur, care poate organiza evenimente sportive, artistice, culturale cu scop electoral. „Oricine dorește, contra cost, închirierea Polivalentei, noi o punem la dispoziție”, spun reprezentanții Primăriei.
La subsol sunt 11 vestiare cu dușuri și toalete, săli de fitness și recuperare, cu jacuzzi și saună, cabinet medical, spații pentru control antidoping, sală de 26 de locuri pentru conferințele de presă și o alta în care ziariștii își pot desfășura activitatea specifică de transmisie a materialelor, monitoarele fiind prezente aproape pretutindeni.
Tot la subsol se află o pistă de încălzire pentru sportivi, de 60 de metri, cu trei culoare. Se fac ultimele repetiții și în cazul sonorizării, melodia „de probă” fiind, normal „Cântec pentru Oltenia” a lui Adrian Păunescu. Cele două tabele electronice, amplasate în spatele porților sunt testate cu un derby imaginar Universitatea Craiova – Steaua, fiind afișate nume de foste glorii ale „Maximei” și ale rivalei din București.
Echipele craiovene nu au acces
Inaugurarea noii Polivalente nu va însemna însă și mutarea imediată acolo a echipelor de handbal, volei, baschet etc, aflate și ele în subordinea municipalității, nici la meciuri, cu atât mai puțin la antrenamente. „Abia am preluat sala și încercăm să ne descurcăm din mers cu ce avem la dispoziție, atât ca personal, cât și ca dotări sau costuri de organizare. Așa că anul acesta, mai ușor cu meciurile în Polivalentă”, a declarat șeful Polivalentei, Radu Preda. Întreținerea lunară a Polivalentei costă aproximativ 100.000 de euro.
Totuși, chiar în debutul lui 2013, între 3-8 ianuarie, la Craiova va avea loc un turneu de calificare la Europeanul de tineret la handbal masculin, după ce o delegație a Federației Internaționale a efectuat deja, săptămâna aceasta, o inspecție, declarându-se satisfăcută de dotările acesteia. În funcție de termenul de finalizare a sălilor din Bacău și Cluj Napoca, Polivalenta din Bănie ar putea organiza Campionatul Mondial de handbal seniori din 2018 și Europeanul de tineret din 2015.
30.000.000 de euro sunt costurile aproximative de reconstrucție
articol scris de Cosmin STAICU
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER