Ieri la Curtea de Apel s-au pronunțat 40 de ani de condamnări penale pentru chestiuni legate de fotbal. Sigur că totul poate fi contestat, sigur că mai există Înalta Curte, că Justiția nu e nici ea altfel decât țara. Dar e un semn că în fotbal s-a lucrat pe dedesubt și că se va mai lucra tot pe acolo.
Vorbim de un caz, Dosarul Transferurilor, care se judecă de peste patru ani. Un caz în care procurorii, plătiți consistent de Statul Român, au cerut pedepse de 15 ani, iar Tribunalul București, plătit și el de același Stat a clasat cazurile pentru care Acuzarea pleda atât de vehement.
Vorbim despre niște pedepse date pe un rechizitoriu pe care Victor Becali, unul dintre cei inculpați, îl găsește evaziv, din moment ce abundă în termeni ca „foarte probabil” sau „prejudiciu estimat”, mostre ale echivocului într-un domeniu care ar trebui să fie al conciziei.
Dar vorbim pe alături și nu despre ce trebuie. Ieri s-au pronunțat niște sentințe și au fost vizate anumite persoane. Un pic dintr-un întreg. Oamenii pot fi nevinovați, după cum pot să aibă fiecare vina lui în fața Justiției. Dar în fața autorităților din fotbal?
În ziare și în emisiuni se spune că ultimele titluri s-au luat cu proptele, că meciurile din România colcăie de blaturi la pariuri. Apar persoane implicate care dezvăluie prin ce-au trecut, vin oameni și spun că li s-au cerut bani, că au dat bani sau măcar că au văzut când s-au dat bani. Niciuna dintre aceste mărturii n-a fost luată în seamă, LPF și FRF spun că nu sunt organe de anchetă și cu asta se spală pe mâini. Dincolo de Dosarul Transferurilor există dosare pe care le clasăm în fiecare zi.
Dacă mai citim o dată sentințele de ieri, pe lângă ani de pedeapsă vedem și niște sume cu destule zerouri. Care vor intra în mare parte în visteria statului, pentru că nici unul dintre cluburile prejudiciate nu s-a constituit parte civilă. Întâmplător sau nu, Dinamo, Rapid și Bistrița se zbat în greutăți mari de tot și nu le-ar fi stricat niște bani. Semn că în unele locuri sărăcia e o chestuine asumată, planificată judicios. Când anumite cluburi nu mai au bani, trebuie să li se aducă aminte că au fost momente în care n-au vrut să aibă. Au dorit să sărăcească, adică au început să se sinucidă. Încă n-au terminat, dar sunt pe-aproape!
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER