Mircea Lucescu este îngrijorat de situația financiară grea a oamenilor din fenomen și spune că acest sport ar putea să dispară în curând.
Lucescu a fost desemnat de ProSport „legenda longevității” la Gala din noiembrie. Programul încărcat de la Șahtior a făcut ca antrenorul să-și primească abia acum premiul
În viziunea lui „Il Luce”, Mutu și Chivu nu mai pot ajuta echipa națională
Domnule Lucescu, știm ce v-a adus 2012! Ce nu v-a adus? Ce mai pot să îmi doresc?! Pe plan intern, am câștigat absolut tot. Am revenit pe finalul campionatului după o succesiune de victorii extraordinare. Acum am început foarte bine, avem 13 puncte avans. Am luat Cupa, Supercupa și suntem în optimile Ligii.
Țintiți mai sus în Ligă sau v-ați resemnat? E foarte greu să te bați cu numele mari ale Europei. Nu din cauza valorii, ci a sistemului, a imaginii, a tradițiilor pe care aceste echipe l-au creat de-a lungul timpului. Așa apar și greșelile de arbitraj, pentru că oricine e tentat să îi avantajeze pe cei puternici. Noi vom încerca să ne facem un nume pas cu pas. Același lucru ar trebui să se întâmple și în România sau Turcia. Dar pentru asta e nevoie de timp, de organizare.
Președintelui dumneavoastră i-ați spus cum vedeți lucrurile? Nu a fost nevoie să îi explic. E un om inteligent și își dă seama singur. Eu nu mă plâng că este așa. Mă adaptez și încerc să fac ceva să fiu mai sus. Ce mi se mai pare incorect este criteriul financiar. Echipele din Est nu pot ține pasul cu ce e în Vest. Nu avem oameni pe stadioane, nu avem sponsori… Dacă iubește cineva fotbalul din această zonă este foarte greu să investească. Și astfel, nu mai poți construi o echipă, să transferi jucători.
„Nu vreau să merg la o echipă din Vest!” Vă simțiți inferior din punct de vedere financiar? Niște comentatori din România spuneau că jucătorii mei au salarii mai mari decât cei ai lui Juventus. Nu este adevărat! Noi nu putem cumpăra jucători de un anumit nivel cum fac ei și de-aia alegem să îi creștem. În plus, toți fotbaliștii de valoare se gândesc la echipele din Vest, unde joacă pe stadioane pline, salariile sunt foarte mari. Echipele din Est, dacă nu se organizează, nu au șanse.
Cum ar putea aceste campionate să se reorganizeze? Uite, dacă Rusia cu Ucraina fac un campionat comun, va atrage un interes foarte puternic. La fel poate face și Belgia cu Olanda. În țările astea sunt câteva echipe care domină tot sezonul, iar când ies în cupele europene dau de greu pentru că le lipsesc meciurile tari. Și România poate participa într-un campionat balcanic foarte puternic. Eu cred că în felul acesta se poate întoarce lumea la stadion, pot veni sponsori puternici și astfel ne putem bate cu marile echipe.
V-ar atrage o ofertă din Vest? Nu mă gândesc la așa ceva. Mie îmi place să mă lupt, nu dau înapoi.
Chiar dacă asta v-ar priva de câștigarea Ligii Campionilor? Îmi dau seama cât este de greu să câștig Liga, dar vă dați seama ce satisfacție aș avea dacă aș ajunge măcar în primele patru?! Ar fi ca și cum aș câștiga-o!
Nu are … (ne întrerupe) Și când eram la Brescia aveam o ambiție uriașă să fac treabă într-un campionat puternic. Ne băteam la promovare într-un mediu total ostil. Am avut 11 meciuri în care am jucat în inferioritate numerică. Atunci era Moggi care făcea jocurile. Dar așa suntem noi, românii. Ne luptăm, mereu am fost așa pentru că știm că avem capacitatea de a fi printre cei mai buni. De-aia eu rezist!
Nu are sens să vă mai întreb dacă vă gândiți la retragere… (râde) Nu, nu se pune problema! O să vină vremea și am zis cum aș vrea să se întâmple. Nu mai zic că poate iar dă un tramvai peste mine.
Știm că Raț își va încheia contractul la vară. Îl vreți la echipă sau deja căutați alt fundaș stânga? E posibil să plece, da. Ă‚sta este fotbalul, el are posibilitatea să demonstreze în acest retur că este un jucător important. Pentru fundașii de bandă e foarte greu de la o vârstă. Ați văzut că marii apărători laterali se retrag în mijloc spre finalul carierei. Așa au făcut și Maldini, Kaladze… Acolo se joacă mai mult cu creierul.
„N-aș mai lua-o de la zero” Nu v-ar încerca niciun sentiment dacă ar pleca? Nu e vorba de sentimente aici. El a fost singurul român care a rămas când ceilalți au plecat. Sunt convins că el va găsi o altă soluție dacă se va întâmpla să nu își prelungească contractul. Eu îl voi ajuta cât pot, dar decizia este doar a președintelui.
Ce ambiție mai aveți la Șahtior după 15 trofee câștigate? Bătălia cu Dinamo Kiev nu mai este acum la fel de aprigă acum pentru că ei au făcut greșeala să facă niște transferuri cu jucători care sunt staruri deja: Del Horno, Kranjcar și mai sunt vreo trei-patru băieți. Noi am dominat prin joc, prin organizare, ne maturizăm. Iar în disputa asta dintre individualități și echipă a câștigat echipa. Încă mai e o provocare pentru că este al treilea an al lui Juande Ramos la Dnipro și tot nu a câștigat nimic. Sunt convins că e o dorință uriașă și pentru ei.
Ați putea începe un nou proiect? Dacă aș avea mai puțini ani, da. Oriunde m-aș duce acum, mi s-ar cere rezultate. Și, cu o echipă care nu e organizată și făcută de mine, nu pot obține performanțe imediat.
La Rapid ați luat titlul din al doilea sezon… Acolo am avut rezultate destul de repede, dar am fost furat rău de tot (zâmbește) Trebuia să iau campionatul din primul an, dar și acum îmi aduc aminte de meciul de la Bacău, Chivulete. Nu mai zic! Așa e fotbalul. Când cineva are succes, ceilalți se chinuie să îl bage la fund.
Se spune că fotbaliștii brazilieni sunt petrecăreți. Este doar un mit? Depinde de cum îi crești și cât de mult investești în ei. Trebuie să simtă că îi bagi în seamă. Au o cultură diversă, total diferită față de cea din estul Europei. Doar cine a fost în Brazilia înțelege. Când vorbim, le spun că le cunosc țara mai bine decât ei. Le povestesc de orașele din Brazilia prin care am trecut și îi las cu gura căscată. Pentru că ei au jucat doar în orașul lor și habar nu au ce se întâmplă în alte părți.
Cum reușiți să îi țineți departe de probleme? Ei au câteva priorități în viață: fotbalul, plaja, samba și sexul. Dacă te plimbi prin Brazilia, îi vezi pe plajă dormind. Nu mor de foame și le place să trăiască așa. Dacă au fructe și un sandviș pe zi, e suficient. Și periculos nu e nici pentru cei din favele, ci pentru cei care vin din afară.
?! Le place să trăiască în grup. Ei când vin, stau câte zece persoane împreună. Eu am înțeles asta de la început și îi las pe prietenii lor să vină la antrenamente. Au nevoi speciale și mulți antrenori se feresc să aibă mai mult de trei în echipă. Eu am opt și le acord o atenție specială. Pregătirea meciurilor o fac pentru ei, vorbesc în portugheză la ședințele tactice…
„«Dosarul Transferurilor» i-a speriat pe mulți” V-a sunat vreun antrenor să vă ceară un sfat despre un fotbalist pe care l-ați pregătit? Da! Hughes, de la Manchester City, m-a sunat să mă întrebe de Elano. El nu accepta colectivul, grupul. E individualist și, când am văzut că se comportă așa, i-am zis că îl las să se pregătească la echipa a doua. A înțeles o perioadă și și-a revenit, dar apoi l-am vândut. Dovadă este că el nu s-a adaptat la nicio echipă mai apoi.
Ați spus în presa din Turcia că vă e dor de campionatul de acolo? Eu sunt un om diplomat și spun oamenilor ce vor să audă. Mereu apare numele meu în presa de acolo când o echipă mare de la ei e în dificultate. E normal să existe regrete vizavi de un om care a avut succes în campionatul lor, la interval foarte scurt. Probabil și Rapid sau Dinamo regretă că nu am rămas acolo.
Echipele românești alături de care ați câștigat campionatul au probleme financiare mari. Ce credeți că se întâmplă? Verdictele din Dosarul Trans-ferurilor va face ca unii oameni să nu mai bage bani în fotbal. Cei care judecă astfel de cazuri trebuie să aibă în cap că fotbalul nu este doar un sport. E vorba de cultură și de pasiune și din cauza unor probleme de acest gen, oamenii cu bani fug de fotbal.
Dar totuși, insolvență? Cel care gestionează trebuie să fie foarte atent să nu intre în faliment. E foarte ușor să se ajungă aici. Dar ăsta e interesul? Să distrugem echipe de tradiție și să promovăm echipele meteorit, gen Unirea Urziceni?
Unii jucători de la Rapid spun că domnul Copos și-a dorit insolvența. Nu știu exact situația de acolo, dar vă zic sigur că George Copos a pierdut enorm, mai ales când a fost situația cu Taher. A trebuit să bage mulți bani. În plus, e vorba de taxe, care sunt uriașe. În Turcia nu sunt așa mari taxele ca în România. La noi există riscul să dispară fotbalul.
De ce? Pentru că proiectul cu opt-zece zece echipe într-o divizie, propus de șefii fotbalului, nu o să țină. Ce facem cu oamenii care țin cu echipele din provincie??
„Steaua e favorită cu Ajax” Mergem spre Steaua. Reghecampf are potențial sau echipă? E vorba de potențial, pentru că a salvat o echipă de la retrogradare anul trecut și acum a disciplinat tot ce era la Steaua. Se vede că este o echipă schimbată mental. Acum, când a intrat pe ritmul ăsta, vin și câștigurile.
S-a creat o echipă suficient de puternică încât să o elimine Ajax? Steaua e mai puternică decât Ajax și e favorită, din punctul meu de vedere. Ajax nu mai e ce a fost odată. Jucătorii trebuie să creadă în valoarea lor.
Și echipa națională crește… Am văzut că am ajuns pe locul 33, dar calificarea la Mondial e tot ce contează. Nu am urmărit multe jocuri, dar mă bucură că că Pițurcă are acum o echipă puternică în campionat și folosește deja scheletul ei. Totuși, asta se poate întoarce într-o secundă împotriva lui.
Adică? Poate începe un conflict de imagine și de performanță între echipa națională și echipa care dă cei mai mulți jucători. Unii vor dori să își facă programul într-un fel, de partea cealaltă sunt interese la fel de mari. Eu am pățit-o când am fost la națională și Steaua nu voia să-mi dea fotbaliști pentru că îi foloseau în cantonamente. Dar ce zic eu de mine?! Imaginați‑vă că nici Puiu Iordănescu nu îi dădea jucători lui Ienei la națională. (râde)
Cum vedeți plecarea lui Răzvan în Qatar? Cred că a făcut foarte bine când a acceptat să meargă în Golf. Este o experiență de viață. Are de-a face cu o altă cultură, alți oameni. Deja sunt nume importante în fotbalul de acolo, iar Qatar va organiza Campionatul Mondial și va intra în atenția oamenilor pasionați.
„Dan Petrescu a demonstrat că e un antrenor foarte bun” Totuși, nu îi va fi mai greu să revină în fotbalul european? Nu! Contează mult experiența pe care o acumulezi. La fel a făcut și Guardiola care putea să se retragă, dar a preferat să meargă și la Brescia, iar apoi în țările arabe. A câștigat foarte mult atunci când a văzut alt stil de muncă.
Dan Petrescu este un alt antrenor cu potențial. Cum vi se pare progresul său? A avut o alegerea foarte grea, dar a ales foarte bine. El a analizat totul când s-a dus la Dinamo Moscova. A știut că are echipă, iar problema este de organizare a jocului. A reușit repede să intre pe sub pielea jucătorilor și astfel a demonstrat ce înseamnă să fii un antrenor.
Fotbalul românesc crește sau scade? Dacă ne luăm după rezultatele Stelei și ale CFR-ului, este în creștere. Și echipa națională are un suflu nou și asta mă bucură.
În condițiile astea, mai avem nevoie de Mutu și Chivu? E greu de spus. Chivu am înțeles că nu mai vrea să vină, iar Mutu, din păcate, nu se poate ridica la nivelul celor care sunt deja la echipa națională. Îi apreciez pe amândoi, dar viața merge înainte. Merită să fie aplaudați pentru ce au făcut.
„În România dispar echipe importante: Craiova, Timișoara nu mai sunt. Vedem că Urziceni sau Galați câștigă campionatul și, în sezonul următor, pleacă investitorii cu toți banii”, Mircea Lucescu, antrenor Șahtior.
„Brazilienii vin într-o ambianță total diferită și trebuie să îi faci să nu se simtă străini. Sunt antrenori cu idei fixe și nu țin cont de lot. Eu mereu am încercat să le folosesc calitățile și să îi fac să se simtă importanți” Mircea Lucescu, antrenor Șahtior
„La vârsta mea nu e normal să mai intru în competiție cu cei tineri. Cum ar fi, în toți anii ăștia, să iau eu «antrenorul anului» și ceilalți să fie după mine?! Eu am niște avantaje față de ei. Experiență de viață, acumulări…” Mircea Lucescu, antrenor Șahtior
„Președintele meu nu mi-a impus niciodată echipa, dar sfaturi mi-a dat. De ce să refuz o viziune care vine din afară și poate e mai limpede?!”, Mircea Lucescu, antrenor Șahtior.
„Hagi a făcut o treabă foarte bună și merită felicitări, dar nu cred că va reuși dacă nu vor apărea încă două-trei proiecte la fel. Are nevoie de competiție”, Mircea Lucescu, antrenor Șahtior.
23 de trofee a câștigat Mircea Lucescu în cariera sa de antrenor, la cele opt formații pe care le-a pregătit: Corvinul, Dinamo, Rapid, Brescia, Inter, Galatasaray, Beșiktaș și Șahtior
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER