Umblă vorba că Pintilii ar fi căutat de o echipă din China, care ar pune jos 3 milioane de euro în schimbul mijlocașului. Steaua însă, nu și nu! Vocile antrenorului și patronului l-ar vrea păstrat, ca o rotiță cheie ce este. Există rotițe-cheie în fotbal? Există, sigur că da, dar pot fi înlocuite și ele. Și Bourceanu e rotiță-cheie, și Chiricheș, și Chipciu, și Tănase. Dar la un moment dat vor pleca, pentru că au plecat și Bastos și Sougou de la CFR, pentru că au plecat și vor mai pleca și alții de la alte echipe mult mai mari decât Steaua.
Nu voi face o teorie a Chinei cât China, pentru că n-are rost. Acolo sunt bani, acolo s-au dus Drogba și Anelka. Nu e nevoie de descrieri suplimentare. Merită făcută însă o teorie a ofertei. „Adevărul” a preluat nu demult un material din Financial Times, comis de un editorialist, Simon Kuper, și de un specialist în finanțe, Stefan Szymanski. Editorii români au tălmăcit articolul publicației britanice ca pe un posibil ghid pentru managerii din fotbalul de la noi, cu 12 porunci destul de interesante, dintre care merită citată cea de-a noua, în ordinea enunțării: „Da-i drumul și vinde orice fotbalist când primești o ofertă peste valoarea pe care o are”.
Conform transfermarkt.de, Pintilii e cotat la 2,2 milioane, iar chinezii oferă 3, ceea ce înseamnă că mijlocașul venit de la Pandurii e supraevaluat de cumpărător, putându-se obține în schimbul lui mai mult decât face într-adevăr. Sigur că portalul german nu e Biblie, de multe ori are cotații curioase, dar multă lume se folosește de el, chiar și procurorii DIICOT când vine vorba de evaluat prejudiciul lui Walter. Iar în cazul lui Pintilii, având în vedere și recenta împlinire a 28 de ani, evaluatorii au fost chiar generoși referindu-se la 2,2 milioane. Plus că i-ar fi bine și jucătorului, pentru că în China probabil c-ar câștiga de patru-cinci ori mai mult decât în Ghencea. Astea sunt ocazii care nu se ratează, nu pot fi amânate șase luni, un an sau doi, ci trebuie ștampilate atunci când se ivesc.
Tot acest raționament cade într-o singură situație. În aceea în care gânditorii economici din Ghencea s-au deșteptat într-atât încât au ajuns peste nivelul londonezilor specialiști în finanțe. Dar trebuie să cădem de acord că asta n-avea cum să se întâmple.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER