Singurele probleme cu care se confruntă echipa: Tătărușanu a pierdut multe antrenamente și lipsa unui fotbalist care să joace constant bine pe postul de fundaș dreapta
Patrusprezece zile în sudul Spaniei, în satul Benahavis de lângă Marbella, la temperaturi de plus 17-20 de grade Celsius. Celtic Glasgow, FC Basel, Dinamo Kiev, adică adversari de primă mână, plus Ferencvaros, o echipă contra căreia să se poată testa jucători, faze de joc, sisteme. Steaua București, liderul detașat al Ligii I, și-a încheiat azi primul cantonament al iernii, unul în care Laurențiu Reghecampf a tras primele concluzii în ceea ce privește forța echipei și nivelul de pregătire înaintea dublei cruciale cu Ajax Amsterdam, din 16-imile Europa League. Echipa ProSport a urmărit îndeaproape activitatea Stelei din Marbella, chiar și atunci când am fost interziși pentru că nu scriem numai ce vrea managerul. Concluziile fie de ordin fotbalistic, fie de ordin extrafotbalistic al acestui cantonament le puteți citi în continuare.
PLUSURI
Și-au găsit liderul: e Bourceanu! Încă de la plecarea lui Mirel Rădoi, Steaua a fost în căutarea unui „șef al vestiarului”. După transferul în Franța, la Saint-Etienne, Bănel Nicoliță semnala problema. „Stelei îi trebuie urgent un nou Rădoi. Mirel era un idol, era coloana vertebrală a echipei”. După ani de căutări, după ce banderola s-a plimbat pe brațe mai mult sau mai puțin vânjoase, Steaua pare să-și fi găsit liderul. Nu e „noul Rădoi”, este simplu: Bourceanu. În Marbella, mijlocașul s-a comportat ca un adevărat lider. Și-a încurajat, certat sau sfătuit colegii, a „negociat” interacțiunea cu presa și a transmis doleanțele jucătorilor către Reghecampf. În plus, ceea ce a subliniat cu adevărat noua poziție a lui Bourceanu a fost jocul său. În toate cele patru meciuri a fost unul dintre cei mai buni de pe teren și este, fără îndoială, unul dintre steliștii cu cea mai mare creștere în joc din ultimul an.
Mijloc de Champions League Unul dintre compartimenele în care Steaua nu mai are nimic de îmbunătățit este linia mediană. Tănase, Adi Popa, Chipciu, Bourceanu și Pintilii sunt, în acest moment, poate cei mai buni pe posturile lor din România, iar acest lucru s-a văzut și în Spania. Ultimii doi par să joace de o viață împreună în tricoul Stelei. Cu Basel și Dinamo Kiev au avut în permanență superioritatea la centru și au reușit să distrugă construcția adversarilor, ușurându-le considerabil munca fundașilor. Adi Popa și Chipciu au avut jocuri solide, un procentaj mare de centrări reușite, cu un plus pentru primul la capitolul prospețime și entuziasm. Chiar dacă nu a fost folosit titular, din pricina faptului că este suspendat contra lui Ajax, Tănase a avut evoluții apreciate și a reușit să și marcheze contra ucrainenilor.
Rusescu nu și-a pierdut forma Steaua este pe primul loc în Liga I și pentru că îl are pe Raul Rusescu. Doar în campionat, atacantul a marcat 17 dintre cele 46 de goluri ale echipei sale, iar speranțele pentru dubla din Europa League stau, în bună măsură, în evoluția lui. Ei bine, Rusescu nu a dezamăgit nici după pauza de iarnă. Fotbalistul adus de la Urziceni a fost principalul pericol al Stelei din linia ofensivă, a colaborat bine cu Nikolic și a și marcat. Cu o vizibilă îmbunătățire a randamentului fizic, Rusescu se poate dovedi marele atuu al Stelei și de acum încolo.
Metodele inedite ale lui Reghe dau roade Tânărul antrenor a reușit să implementeze o serie de idei noi de antrenament care, în ciuda faptului că au fost asimilate greu, dau rezultate și au început să fie pe placul jucătorilor. Mascarea exercițiilor fizice solicitante sub formă de joacă sau implicarea în miuțele de la antrenamente au detensionat atmosfera și au relaxat fotbaliștii. În plus, Reghe a alcătuit un program de cantonament din care nu au lipsit plimbările, shoppingul sau vizita în Gibraltar, toate special gândite pentru a nu-i încărca pe elevii săi cu povara dublei decisive cu Ajax.
Ușor-ușor, Steaua are viitor La doar 17 ani și trei luni, portarul Valentin Cojocaru a avut o evoluție excelentă atunci când a fost titularizat contra lui Dinamo Kiev. Tânărul Cristian Pușkaș a primit încredere și s-a descurcat mai mult decât onorabil la centrul terenului, atunci când a fost introdus. În plus, Iulian Roșu, Valeriu Lupu și Ionuț Năstăsie au primit și ei șanse să joace, iar rezultatul nu a fost departe de ceea ce arată titularii obișnuiți. Într-un club obișnuit să cumpere jucători pe bandă rulantă, infuzia de tinere talente produse intern dă speranțe pe două laturi. Staff-ul tehnic se poate baza pe ograda proprie atunci când duce lipsă de soluții, iar copiii de la grupele de juniori au o motivație suplimentară.
MINUSURI
Probleme pe dreapta și cu Tătărușanu Portarul titular al Stelei nu s-a antrenat normal de pe 15 ianuarie. Accidentarea suferită la încălzire în meciul cu Celtic l-a scos din circuit, astfel că Reghecampf s-a putut baza în general doar pe Stanca și Cojocaru. Deși este prezentată ca fiind o chestie minoră, leziunea musculară a lui Tătărușanu îi poate afecta acestuia nivelul de pregătire înainte de meciurile cu Ajax. O altă problemă a Stelei este postul de fundaș dreapta. S-a început cu testarea lui Prepeliță și a lui Pîrvulescu. A fost adus Rafael Cruz, însă brazilianul a fost expediat acasă după numai un meci. A revenit Prepeliță, apoi a fost transferat Râpă, de la Oțelul. Încercările lui Reghecampf readuc aminte fanilor Stelei de cele pe care le-a avut și Ilie Stan, sezonul trecut, înainte de dubla cu Twente. Iar amintirea duelului Ola John-Ovidiu Dănănae încă e proaspătă…
Secretomanie nejustificată ProSport, interzis la antrenamente și interviuri după prima saptămână. Gazeta Sporturilor, interzisă pentru o zi. Televiziunile din România ținute la distanță cu un program de antrenamente deschise de numai 15 minute, timp în care fotbaliștii făceau doar încălzire. Acțiunile extrafotbalistice, plimbări sau vizite, complet închise presei, deci și fanilor din țară. Toate aceste elemente fac parte din strategia haotică a celor care ar trebui să se ocupe de imaginea Stelei, iar din acest punct de vedere Ajax are, cu trei săptămâni înainte de meciul direct, deja 10-0. Olandezii își țin fanii în permanență conectați la ceea ce se întămplă cu echipa fie prin intermediul presei, fie prin propriile canale: site, Facebook, televiziune proprie, în timp ce la Steaua siteul încă îi urează „La mulți ani!” lui Rafael Cruz, iar Facebook-ul funcționează doar pentru a răspândi mesajele managerului „Lollipop”. Ce ascunde Steaua? Probabil nimic în afară de incompetența oamenilor angajați pe post de mediatori în relația fani-mass-media-club.
„Lollipop”, omul cu două fețe Managerul Stelei nu a reușit, nici în cele două săptămâni petrecute în Marbella, să-și justifice existența în cadrul clubului. A început prin a se bucura de piscină și de soare, a continuat prin a face alergări în timp ce fotbaliștii se antrenau și a terminat prin a le interzice acestora să viziteze macacii din Gibraltar, în timpul excursiei de marți.
Și-a mărturisit sincera relație de subjugare și dependență față de Gigi Becali într-un interviu acordat Gazetei, a făcut scandal la micul-dejun încercând să afle care dintre fotbaliști l-a turnat la ProSport și a sfârșit prin a tremura necontrolat, cu telefonul la ureche, atunci când s-a aflat că i-a păcălit pe cei de la Atletico Mineiro și și-ar putea pierde slujba. Nici cu fanii nu a păstrat o relație normală. I-a amenințat că le publică numele pe site-ul oficial dacă nu cumpără biletele rezervate pentru Ajax, iar când a fost chestionat cu privire la prețurile mari ale acestora a justificat prin „avem costuri mari, doar charterele fac 200.000 de euro”. Reacția fanilor, deși a fost ștearsă imediat de pe Facebook, a sunat logic: „Și de ce suntem noi nevoiți să vă plătim charterele?”.
Suntem mulțumiți de nivelul la care sunt jucătorii. Am vorbit și cu Tommy și se vede că e diferență mare între cum sunt ei acum și cum erau când a venit el la echipă Laurențiu Reghecampf, antrenor Steaua
Ne-am antrenat cu gândul la primul meci cu Ajax. Va fi greu să trecem de olandezi, dar îmi doresc calificarea Laurențiu Reghecampf, antrenor Steaua
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER