INTRĂ‚ ÎN CONCURS PENTRU A CÂȘTIGA BILETE LA STEAUA – AJAX
INTRĂ‚ ÎN CONCURS PENTRU A CÂȘTIGA BILETE LA CFR – INTER
Emeric Ienei face în curând 76 de ani și tocmai a trecut peste o operație dificilă pe cord. Se simte bine acum, iar gândul îi stă tot la fotbal, la națională și la Steaua, echipa cu care a câștigat în 1986 Cupa Campionilor Europeni.
Cum v-ați simțit după operație? Tușeam un pic, mă durea. În timpul operației nu am simțit nimic, normal, eram în anestezie totală.
V-ați uitat după operație să vedeți ce tăietură aveți? Nu m-am uitat pentru că eram bandajat. Eram într-o rezervă în care a stat și soția mea. În fiecare dimineață și după prânz, control, iar după șase zile mi-au dat drumul acasă.
Și cum vă simțiți acum? Multă lume mă întreabă, mi-e și jenă să zic. Dom’le, nu simt nimic! Dar știu eu ce e acolo, înăuntru?
Faceți sport? Ceva mișcare? Da, doctorul mi-a spus să fac zilnic plimbări lungi. Și fac asta și dimineața, și după-amiaza. Acum, mă simt bine! Am slăbit 12 kilograme.
Și trebuie să țineți regim strict? Da și mi-a fost greu. Oricum, nu exageram eu nici înainte, plus că sunt și un tip din ăsta disciplinat, deformație profesională, deși nu am fost profesionist militar. Dar, îți dai seama, fără sare, fără zahăr, fără grătar. Totuși, mi-a spus și doctorul după o lună: «Domnu’ Ienei, trebuie să intrați în normal».
Bănuiesc că v-a sunat multă lume… Da, foarte mulți m-au sunat. Telefonul bineînțeles că a fost la soția mea, dar îmi spunea de fiecare dată când suna cineva.
Un pahar cu vin roșu de Revelion!
Și băieții de la Steaua ’86? M-au sunat, cred că toți. Și de Revelion la fel. Apropo, l-am făcut cu Duckadam la Moeciu și am băut un pahar de vin roșu. Doctorul chiar mi-a spus că în fiecare zi pot să beau un pahar de vin roșu.
Mai aveți dureri? Nu am avut și n-am. Acum o săptămână a fost frig aici, la Oradea. Am ieșit la plimbare și, când trăgeam aer, am simțit un pic și după aia m-a deranjat puțin aerul ăla foarte rece.
Vă uitați la meciuri? Mă uit! Mi-au spus doctorii că emoții, că nu știu ce. Și le-am zis: „Ce boală e asta? E boală a stresului și a bătrâneții. Zic, nu vă supărați, de bătrânețe nu pot să scap, pentru că anii înaintează, iar de stres, ce să fac? Toată viața noastră este un stres. Mai ales în zilele noastre. Dar inima mea nu poate fără fotbal!
Cum vi se pare fotbalul actual? Cu criza asta, cu echipe care se desființează, sunt în insolvență… Aici sunt și niște probleme morale, pentru că patronii știau când au preluat echipele că jucătorii au nu numai obligații, ci și niște drepturi contractuale. Cred că e artificială această criză.
Greșelile Stelei
Steaua și CFR Cluj au niște rezultate… Dacă ne uităm așa la Steaua, la CFR, au făcut niște rezultate. La Cluj acolo se lucrează mai bine! La Steaua e o mare meteahnă, pentru că ei vor să facă rezultate oricum și nu se bazează pe ceva. Plus că au ignorat anumite lucruri. Eu și pe cei de la CFR îi condamn, pentru că au renunțat la tinerii jucători români. Uite Ajaxul! Ei au o echipă tânără de tot și o strategie prin care cresc jucători și apoi îi vând. Și supraviețuiesc, participă mereu în cupele europene. Uite, la Steaua s-a renunțat la Centrul de Copii și Juniori. Îi costa mult mai puțin decât să aducă jucători fără nume și fără valoare.
Dacă așa a gândit patronul… El dă banii, el e șeful! Da, eu îl cunosc de când avea 16-17 ani, că venea pe lângă echipă. Dar cred că el este influențat. Cu toată gura lui mare, îl influențează cei de lângă echipă.
Luptele interne din club afectează și echipa? Să nu ajungem acolo, să afecteze echipa! Deocamdată nu, dar s-ar putea să ajungă acolo. Lotul este mare, umflat. Eu le-am spus că nu trebuie aduși atât de mulți jucători și că trebuie valoare. Nu sunt împotriva fotbaliștilor străini, nu sunt deloc, dar să fie valoroși și în jurul lor să crească jucătorii noștri tineri. Și pe cei de la Cluj i-am condamnat un pic, pentru că joacă numai doi jucători români, și asta este în dauna echipei naționale. Pițurcă are niște dificultăți fantastice să facă o echipă performantă.
Emeric Ienei a fost operat pe cord la Cluj pe 22 septembrie 2012 de doctorul Adrian Molnar
Diagnosticul a fost angină pectorală instabilă cu multiple leziuni de stenoze strânse și obstrucții pe arterele coronare
Pe cordul lui nea Imi au fost efectuate trei by-pass-uri
Gigi Becali e un coleric, un impulsiv. El spune acum ceva, iar peste două ore zice că nu a spus Emeric Ienei
Despre Reghecampf: „Să aibă mai multă personalitate!”
Lui Reghecampf ce i-ar mai trebui ca să devină un antrenor mare? A pornit foarte bine, îmi place așa de el, îl cunosc destul de bine, dar trebuie să aibă mai multă personalitate în cercul lui. Trebuie să-și cunoască foarte bine jucătorii, să stea de vorbă cu ei, să se uite în ochii lor și să-i convingă de nebunia lui. Unii jucători sunt dificili și, dacă nu stai de vorbă cu ei, o iau razna.
Mai poate pierde Steaua titlul? Nu cred, dar trebuie să aibă grijă.
Cu Ajax vedeți vreo șansă? Până când n-ai jucat, ai toate șansele. Dar Ajax e o echipă solidă, i-am văzut cu Feyenoord.
Despre Hagi: Meteahna lui Hagi
Hagi putea fi mai mare? Hagi a avut o meteahnă foarte mare. El a venit foarte tânăr la Sportul, toată lumea îi dădea mingea, iar el nu se mai uita unde să paseze și voia singur să facă totul.
El recunoaște asta, că atunci când era tânăr, ținea mingea foarte mult. Știi când a început el să joace după talentul și după calitățile pe care le-a avut? La Galatasaray. Atunci a avut maturitate în joc. Eu nu-i dădeam voie să vină spre mijlocul terenului și să își ia singur mingea. Îi ziceam: «Stai, mă, aici, în față! Tu ești Hagi, să te marcheze pe tine! Și, dacă ești mai în față, faci 20 de metri și tragi la poartă, în loc să vii mai mult în spate și să obosești repede».
Treaba cu rentele viagere, propusă de Hagi, pentru componenții Stelei 86 cum o vedeți? Ar fi ceva extraordinar. Eu îmi reproșez că, atunci când am fost secretar de stat și am făcut renta viageră, nu i-am băgat și pe colegii mei de la Steaua 86. Poate din prea mult bun simț. Regret și acum.
Despre managerul Stelei: „Câteodată o ia razna!”
De managerul Stelei ce spuneți? El e un băiat deștept, inteligent, dar o ia razna câteodată. Și nu e bine. Eu am avut și o discuție cu taică-su. Ne-am întâlnit la Sevilla, la un meci cu Betis, era antrenor Olăroiu. El de atunci o cam luase razna. I-am spus lui taică-su: „Dom’le, suntem cam de aceași vârstă. Spune-i dumneata să se mai oprească, să mai pună și frână.
Și tatăl lui ce a zis? A zis că știe, dar că nu are ce să-i facă. A exagerat mult cu fostele glorii ale Stelei…El e un tip inteligent, dar face niște gafe impardonabile. Păi nu-l lași pe Duckadam să le dea indicații portarilor? Sau lui Tudorel Stoica nu-i permiți să vorbească despre Steaua? Ne ferim așa, un pic să mai vorbim. Dar dorința noastră este să meargă echipa.
Și dumneavoastră vă feriți? Și eu mă feresc puțin. Nu vreau să intru în anumite lucruri. Dar nu mi-e rușine să-i spun când greșește. Dar ce face el? Nu are drept de semnătură și totuși semnează? Trebuie să aibă și el un echilibru. Postul de manager este legat sută la sută de antrenor. Antrenorul spune de ce jucători are nevoie. Dar nu tu aduci fotbaliști, ca manager. Cel mult, poți să propui.
Dar și pe dumneavoastră v-a repezit de câteva ori. Da, dar nu-l bag eu prea mult în seamă. El își arogă niște puteri în echipă pe care nu le are sau nu ar trebui să le aibă. Eu, dacă aș fi antrenor, foarte repede i-aș spune care e locul lui.
Ați avut un om de genul ăsta la echipele pe care le-ați antrenat? Nu, dar eu îl puneam la punct dacă aș fi avut.
Despre echipa națională: E musai să-i batem pe unguri!
Aveți speranțe pentru națională? Am speranțe, dar această revigorare a echipei naționale trebuia să înceapă acum patru-cinci ani, când era Răzvan selecționer.
Ne calificăm sau nu la Mondiale? E greu. Dacă îi batem pe unguri la ei acasă, avem un mare avantaj… Apoi, dacă batem și la noi, venim pe locul doi, deși eu cred că și la locul întâi mai avem șanse.
Olandezii ne-au bătut cam tare la București, 4-1. Asta e diferența? E o diferență, trebuie să recunoaștem. Totuși, prea tare ne-au bătut.
Țineți cu România în meciul cu Ungaria, nu? Păi cu cine?
Cum vi se pare actuala națională? Avem acum un grup de jucători buni, dar depinde cum vor fi folosiți.
Pe cine v-ați baza la națională dintre jucătorii tineri? Pantilimon, Tătărușanu, îmi place Chipciu, deși e cam obraznic. Îmi place și Maxim. Marica ar trebui să crească foarte mult acum, are doar 25 de ani.
Despre Mutu: „Nu e apt mereu pentru performanță”
Mutu ne mai poate ajuta? Eu îl cunosc relativ bine, eu l-am promovat la națională. El este un jucător extrem de dornic de a face performanță, dar nu este apt pentru treaba asta întotdeauna! Eu cred că a avut și ghinion fantastic. Când a jucat la Chelsea, era titular în momentul în care a venit Mourinho. Mourinho a venit cu oamenii lui, iar Mutu a fost pus deoparte. Chiar în acea perioadă a divorțat, iar asta l-a marcat. Plus că, nejucând, au venit prietenii. Știi cum sunt prietenii… Unii sunt de bună credință, iar alții vor să scoată de la tine niște bani. Iar „prietenii” ăștia, din a doua categorie, au pus mâna pe el. Mutu este un jucător în jurul căruia trebuia să creștem niște tineri fotbaliști.
Despre Chivu: „Mai elevat decât Mutu”
Așa, și în jurul lui Chivu ar fi trebuit să crească niște jucători… Dumneavoastră cum ați perceput retragerea lui Chivu? Și pe Chivu tot eu l-am promovat la națională. Un băiat mult mai elevat decât Mutu. Nici Mutu nu este un băiat prost, dar Chivu este mai ponderat. Chivu nu a avut calitățile lui Mutu. Chivu a avut forță, inteligență. Nu are viteză prea bună, nu are mobilitate. Eu de asta am spus că nu e bine să joace fundaș central, ci fundaș stânga. El și la tinreret a jucat fundaș central, iar eu l-am trecut în margine. El a avut acea problemă cu federația, cu Lupescu. Plus că a venit și acel accident.
Despre Chiricheș: „Nu e de Milan sau Barcelona”
Chiricheș? Eu cu Chiricheș nu sunt împăcat. Cineva trebuie să discute cu el și să îi spună cum să joace în zona aceea unde el are treabă multă. El nu deosebește zonele, unde și cum poate să joace, și face greșeli. Riscă foarte mult acolo. Pițurcă trebuie să îi spună: «Băi, tu ești fundaș central! Ține zona aici! Nu am nimic să te duci înainte când suntem în superioritate numerică, dar tu ești plătit ca apărător!» Dar e un jucător de perspectivă. Nu de Milan sau Barcelona, dar are niște calități foarte bune. Din păcate, nu are nici un joc de cap foarte bun.
Despre Tănase: „Calități extraordinare”
Tănase? Are niște calități extraordinare, jucător care poate să facă diferența, știe să dribleze, poate să facă superioritate numerică în atac, intră de pe stânga, face fenta pe dreapta și trage la poartă.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER