Imediat după ce englezul Clattenburg a fluierat finalul meciului, camerele TV s-au mutat pe Victor Pițurcă. Îngândurat, selecționerul a rămas secunde în șir afundat în scaunul de pe banca de rezerve, fără să bage pe cineva în seamă. Câteva minute mai târziu, intra în direct la TVR și la prima întrebare, legată de joc, a adus vorba despre cei 7 steliști folosiți contra Olandei: „Jucătorii de la Steaua au fost obosiți. Nu s-au ridicat la forma fizică pe care au arătat-o în ultima perioadă”.
De ce a criticat Pițurcă tocmai grupul omogen pe care chiar el l-a folosit, în speranța că fotbaliștii Stelei vor repeta pentru națională jocurile excelente din Europa League? Explică surse din federație: „În discuțiile pe care le-a avut în ultimele luni cu oamenii apropiați lui, selecționerul le-a spus că are dubii în privința modului în care se pregătesc steliștii la club. Pițurcă bănuiește că, o dată pe săptămână și înainte meciurilor importante, jucătorii au parte de o vitaminizare suplimentară misterioasă. I-a întrebat pe jucători ce iau la club, iar fotbaliștii i-au zis că vitamine, minerale, calciu, magneziu. Ce ar fi putut să spună?”.
Reghe: „O prostie!” Deși, oficial, Pițurcă nu a pomenit cuvântul dopaj, oficialii Stelei au reacționat extrem de dur. La Sport.ro, Laurențiu Reghecampf și-a apărat jucătorii și l-a indicat pe selecționer drept vinovat pentru înfrângere. „Un meci foarte slab, unde nu am contat mai deloc. Mi se pare o prostie să spui asemenea lucruri. Jucătorii Stelei sunt foarte bine pregătiți, s-a văzut și în Europa League, dar și în campionat. Dacă am pierdut în Olanda nu este vina jucătorilor Stelei. Îi știu pe băieți, sunt foarte serioși și mereu vor să câștige. Sunt foarte dezamăgit și nu mă așteptam să aud asemenea declarații, dar probabil acesta este nivelul și merităm situația în care ne aflăm”. Pe facebook, unul dintre manageri a postat, ironic: „Eu nu-mi explicam de ce a fost schimbat Ad. Popa… vrea cineva să devină stand-up comedian și n-am aflat încă? (…) Bourceanu și Pintilii au alergat non-stop (e adevărat, mult mai aproape de poarta proprie decât sunt obișnuiți la Steaua), Popa a fost singurul jucător cu care am ajuns la poarta cealaltă, iar Tănase, a cărui lipsă de formă sportivă era mai evidentă decât noua freza a lui Stancu, a avut 2 meciuri pauză în campionat”â
De când sunt antrenați de Reghecampf și pregătiți fizic de germanul Thomas Neubert, jucătorii Stelei convocați la națională au părut obosiți atunci când România a jucat două meciuri în 4 zile. Așa s-a întâmplat la 1-4 cu Olanda, pe 16 octombrie 2012, la fel a fost marți, tot cu Olanda, la Amsterdam. Spune Ovidiu Sabău: „Am observat o stare de oboseală la jucătorii Stelei. Poate e vorba și de meciurile jucate în Europa League, în campionat. Chiricheș îmi place enorm. Este un jucător și un om extraordinar, dar ați văzut că a fost apatic”.
Un antrenament pe zi În cele 9 zile petrecute în cantonamentul pentru dubla cu Ungaria și Olanda, jucătorii naționalei, inclusiv cei 9 steliști, n-au avut un program încărcat. S-au antrenat o dată pe zi, „ședințe de armonizare, de întreținere, cu elemente de tactică, de așezare”, după cum explică unul dintre colaboratorii selecționerului. Cu toate astea, antrenorul de atletism Nicolae Mărășescu a observat că jucătorii Stelei nu au fost în apele lor. „Pițurcă a avut dreptate. Steliștii au fost obosiți. Au jucat patru meciuri cu Ajax și Chelsea, formații care au jucători puternici, de forță. Dar au avut și meciuri de campionat. La un moment dat cedezi. Oboseala s-a văzut în viteza lor de reacție, în viteza lor de deplasare și în faptul că și-au pierdut luciditatea… Oboseala se va resimți în primele două jocuri din campionat. Oboseala fizică dispare, dar cea mentală rămâne”.
Torje a jucat mai mult ca steliștii În 2013, steliștii care au evoluat contra Olandei au jucat la club și la națională între 7 și 10 meciuri, dintre care 3 sau 4 în Europa League, dar nu au fost cei mai solicitați din lot. Torje a apărut în 14 meciuri la Granada și la națională, iar Mutu a jucat cât Adrian Popa și Chipciu, 9 partide la Ajaccio și pentru România. La Amsterdam, în minutul 80, Mutu făcea presing intens, în timp ce Chipciu alerga mult mai lent.
Chestionat în privința formei steliștilor, Gică Popescu a declarat: „Fără să comentez ce spune Pițurcă, ce am remarcat în acest sezon la fotbaliștii Stelei a fost tocmai pregătirea fizică pe care o afișau. Cu Ajax, au făcut presing 120 de minute, în campionat au alergat extraordinar. Presa chiar și-a pus la un moment dat problema dacă nu cumva sunt dopați. Nu vreau să comentez cum au fost ei la Amsterdam”.
Chipciu, din câte-mi dau seama, a fost odihnit pentru meciul cu Trinidad-Tobago din 4 iunie. De Latovlevici nu mai zic nimic, am obosit Unul dintre managerii de la Steaua
Nu s-a inventat încă un aparat care să măsoare oboseala. Poate fi sesizată o ușoară scădere, dar nu e știință precisă Cornel Dinu
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER