ARTICOLUL 30 (1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credințelor și libertatea creațiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.
(2) Cenzura de orice fel este interzisă. Acum doi ani, jucătorii de la Poli Timișoara și Steaua intrau pe teren cu tricouri și bannere pe care scria „ProSport, ziar mincinos”. Mulți dintre ei nu aveau salariile plătite la zi, însă nu s-au putut împotrivi dorinței finanțatorilor lor, Marian Iancu și George Becali. Fiind o țară liberă, mesajele au fost aprobate de observatorii LPF și au devenit publice, iar zeci de mii de români au decis singuri dacă într-adevăr ProSport minte sau nu.
Între timp, Marian Iancu a scufundat Timișoara, Becali se hrănește din rezultatele lui Reghecampf, iar George Copos a introdus forțat Rapid în insolvență, reușind miraculos să se scuture de niște datorii de care altfel nu avea cum scăpa. Mecanismele insolvenței, aplicate într-o țară specialistă în mecanisme, au permis o aberație care sfidează orice regulă de bun-simț: Copos obține licența pentru viitorul sezon, chiar dacă foști și actuali jucători au de primit restanțe de sute de mii de euro.
Acesta e contextul în care a venit meciul Gloria – Rapid, un meci care uneori în trecut era ca o pipă a păcii, dar care acum a fost un pretext de protest pentru jucătorii neplătiți de Copos. „Insolvență=sclavie” era mesajul pe care doreau să-l facă public înainte de meci, însă observatorul Viorel Boiț s-a opus. Pionul lui Dragomir a făcut presiuni fantastice înainte de partidă pentru ca rapidiștii să renunțe la demersul lor, inclusiv amenințarea că vor pierde meciul la masa verde. Contactat de reporterii ProSport, observatorul s-a încurcat în explicații. Deși a admis că regulamentul nu interzice afișarea mesajului, Boiț a explicat că jucătorii vor suporta consecințele conform regulamentului, iar fotbaliștilor le-a transmis că mesajul are conotații politice.
Până la urmă, zelul de care au dat dovadă executanții de la LPF nu i-a împiedicat pe Pancu și colegii săi să iasă pe gazon la 7 și cinci cu mesajele incriminate. Într-un comic de situație specific fotbalului românesc, rapidiștii protestatari și-au strâns mâinile cu niște bitrițeni neplătiți de mai bine de jumătate de an, dar care nu sunt protestatari. „FIFA și UEFA, LPF și FRF ajutați-ne!”, scria pe bannerul care probabil va fi judecat de Comisia de Disciplină a Ligii. Ca să aibă mai mult succes în demersul lor, mesajul tuturor fotbaliștilor neplătiți din Liga 1 ar trebui însă un pic modificat în „Doamne, ajută-ne!”.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER