Steaua a câștigat într-o manieră categorică titlul ediției de campionat 2012-2013 și toate gândurile celor din Ghencea zboară acum spre o nouă calificare în grupele Ligii Campionilor, competiția care dă cu adevărat măsura valorii.
Pentru a atinge acest obiectiv, este foarte important de văzut și care va fi cursul evenimentelor de la gruparea roș-albastră, cunoscută în ultima decadă ca un adevărat teatru al frământărilor interstagionale și nu numai. ProSport vă prezintă mai jos trei factori care pot conduce la o decădere în sezonul următor a „gigantului” care s-a dovedit a fi Steaua în sezonul ce stă să se încheie.
1. Plecarea lui Reghecampf
Antrenorul care a adus titlul în Ghencea după o secetă de 7 ani a făcut adevărate minuni de la instalarea sa pe banca echipei roș-albastre. În primul rând, înainte de a trece la fapte, a anunțat că va cuceri titlul în acest sezon și s-a ținut de planul său, chiar dacă inițial a fost luat peste picior, iar unele rezultate din startul sezonului tindeau să nu-i dea dreptate, precum acel eșec suferit în deplasarea de la Vaslui, scor 1-3 sau cel cu Spartak Trnava, din turul III al Europa League. Startul în grupele celei de-a doua competiții continentale a reprezentat și schimbarea la față a Stelei. Odată cu egalul de pe terenul lui Stuttgart, echipa lui Reghecampf a început să arate un fotbal din ce în ce mai bun și să se instaleze în poziția de lider autoritar în Liga I.
Antrenorul a reușit, prin aducerea preparatorului fizic Thomas Neubert, să dea echipei sale o formă fizică de invidiat și a mai izbutit și ca, în momente de cumpănă precum eșecul cu 1-5 în returul cu Stuttgart, eliminarea din Cupa României suferită la Chiajna și eșecul de la Brașov pe finalul sezonului de toamnă, să le restabilească moralul elevilor săi.
În plus, el are avantajul de a cunoaște foarte bine materialul cu care lucrează la Steaua. În diferite momente ale carierei sale, Reghecampf a mai lucrat cu majoritatea fotbaliștilor din lotul roș-albastru. Tehnicianul i-a mai avut sub comandă pe Latovlevici și Szukala la Bistrița, pe Adi Popa, Adi Rocha, Filip și Dortu Bratu la Chiajna, iar pe Mihai Costea la Craiova. Cel puțin primii trei, dacă nu și al patrulea, au fost oameni decisivi în acest sezon pentru Steaua.
2. Vânzarea lui Chiricheș
Aparent o mutare inofensivă pentru echipa Stelei, în schimb extrem de benefică pentru bugetul clubului, plecarea lui Vlad Chiricheș în această vară poate cântări destul de mult înaintea tentativei roș-albaștrilor de a reuși mai multe în sezonul următor. Fundașul este o piesă extrem de importantă în angrenajul lui Laurențiu Reghecampf, urcările sale în atac fiind un adevărat pericol pentru apărările adverse. Nu de puține ori fundașul și-a trecut numele și pe lista marcatorilor, două dintre ele memorabile: cel din foarfecă reușit în meciul cu Molde de la București (2-0) și „bomba” din returul 16-imilor Europa League, contra lui Ajax. În aceste condiții, știut fiind și faptul că axul central este cel mai important factor de care trebuie ținut cont în alcătuirea unei echipe puternice, plecarea lui Vlad Chiricheș poate destabiliza simțitor formația lui Reghecampf.
3. Concentrarea pe Liga Campionilor
În cazul în care steliștii vor obține atât de dorita calificare în grupele Ligii Campionilor, este foarte interesant de văzut cum va fi gestionată performanța. Exemplul CFR Cluj este cel mai grăitor în acest sens. Ardelenii au reușit în sezonul acesta cel mai bun parcurs românesc în Ligă, fiind la un pas de calificarea în optimi, dar au neglijat aproape complet Liga I, iar consecințele au fost dezastruoase. În paralel cu parcursul din cea mai importantă competiție continentală, ceferiștii au navigat pe la mijlocul clasamentului Ligii I, iar în a doua parte a stagiunii, după plecările vedetelor Sougou și Bastos, criza s-a adâncit. Dacă Steaua vrea să nu repete contraperformanța rivalilor de la Cluj, este important să își asigure un lot nu doar numeros, dar și puternic din punct de vedere valoric. În plus, Reghecampf va avea de muncit din nou la capitolul moral, lucru care i-a ieșit de minune de-a lungul parcursului din Europa League, din sezonul ce stă să se încheie. Liga Campionilor este însă o competiție de cu totul alt nivel…
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER