FC Argeș, la un pas de colaps la centrul de copii și juniori
Înfrângerea rușinoasă a lotului național Under 16 al României (sportivi născuți în 1997) la turneul amical de la Dublin, 1-10 cu Germania, a dezvelit latura putredă a fotbalului românesc. Ascunsă de spoiala de la vârf, situația dramatică a sectorului de copii și juniori s-a dezvăluit în toată „splendoarea” sa. Cavalcada de informații venită din țară, cu explicațiile acestei stări de fapt, nu a întârziat să apară, de parcă antrenorii ar fi așteptat doar o scânteie. „Dacă vorbiți cu oamenii scrieți o carte”, este mesajul unui tehnician cu state vechi pe la loturi. Studiu de caz: la FC Argeș centrul de copii și juniori e la un pas de colaps. Antrenorii sunt neplătiți de trei-patru luni, patronii dau din umeri, iar primăria nu-i bagă în seamă, pe motiv că „nu e treaba lor”. Vorbim de un centru care a dat nume mari, precum Mutu, Dică, Neaga, Coman sau, mai nou, Rover Cârstea.
„Și eu am pierdut cu 7-2, dar m-am ridicat” FC Argeș nu e un caz izolat. Sunt cluburi mari unde sponsori sunt părinții, unde antrenorii fac echipele pe „atenții”, iar copiii săraci, dar talentați, sunt marginalizați. Puneți pe lângă aceste realități situația de la FRF, cu selecționerii numiți pe prietenii, fără concurs, cu o altă selecție dubioasă, iar tabloul devine complet. „Antrenorii valoroși sunt blazați”, declara în ProSport profesorul Gabriel Manolache, fost selecționer la lotul de 97.
În tot acest tablou sumbru, există o persoană care nu și-a pierdut încrederea: Gică Hagi. „Și eu am pierdut când eram de vârsta lor cu 7-2 de la ruși, în calificările pentru europeanul de la Taskent, prin 79-80, dacă țin bine minte. Mai târziu însă m-am ridicat și i-am bătut”, spune singurul investitor puternic din România în copii și juniori. Hagi crede că eșecul trebuie să producă un declick: „Rezultatul e rușinos, dar evidențiază o stare a fotbalului și, aș merge mai departe, chiar a sportului românesc. Fără investiții, aici ajungem. Mă întorc către oamenii de răspundere și le spun că sportul trebuie să devină o prioritate, să existe o strategie națională, cu investiții puternice. Un astfel de rezultat te trezește, te obligă să faci o analiză”. Cât despre juniori, „Regele” nu se grăbește să dea verdicte. „Eu sunt optimist și cred că există copii talentați în România. Ne putem ridica repede, în doi-trei ani, dar e nevoie de sprijin, de investiții. Sunt sigur că nu le-a picat bine. După eșecul cu rușii eram terminați, ne gândeam că e greu și să numeri până la șapte. Dar zece, cât a fost acum”.
Le-au luat telefoanele Ajuns miercuri noapte în România, lotul U16 a mers direct la Mogoșoaia, pentru a pregăti meciurile cu Austria, de săptămâna viitoare (21 și 23 mai). Considerat principalul vinovat pentru dezastrul de la Dubli, selecționerul Adrian Bumbescu le-a luat jucătorilor telefoanele mobile, pentru a nu putea vorbi cu părinții. Trei fotbaliști au fost trimiși acasă – Nicola, Trașcu, Baghiceanu -, în locul lor fiind aduși alții (între aceștia, Bruno Vasiu de la Academia Hagi).
Am citit ce a declarat Manolache. E un punct de vedere. Vom lămuri totul într-o conferință de presă pe 24 mai Mihail Marian, director tehnic FRF
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER