Adriana Pop creionează mișcările perfecte pentru fetele tandemului Bellu-Bitang pe covorul de la sol, unde duce dansul la rang de artă
Românca stabilită în Marseille realizează fiecare sol în funcție de personalitatea gimnastei, calitățile ei și de felul în care simte muzica
În gimnastica feminină, greutatea exercițiului de la sol este dată de felul în care sportiva știe să combine dificultatea elementelor cu mișcarea, cu felul în care muzica se completează cu dansul
Gimnastica românească excelează la nivel mondial nu numai prin sportivi și antrenori. Cotată printre cele mai valoroase coregrafe ale lumii, Adriana Pop a dat strălucire în diverse perioade și lotului feminin al României. Stabilită în Franța, unde lucrează la Centrul Sportiv din Marseille, „Adi” e persoana care îmbină elementele specifice gimnasticii cu dansurile și mișcările mimice caracteristice baletului. Le chinuie plăcut pe fete pentru a realiza operațiile artistice ale exercițiilor de la sol, alege muzica în funcție de personalitatea fiecăreia, iar printre ultimele sale „lucrări” se numără reprezentațiile de la Londra ale Cătălinei Ponor (Fever) – argint – și Sandrei Izbașa (Shine on you Crazy Diamond – Pink Floyd).
„Ceea ce este extrem de provocator e să descopăr fiecare gimnastă în parte, să-i identific stilul”, spune coregraful de 46 de ani.
Axa Bitang – Stoica – Pop
Pop le-a luat de mână și le-a trecut covorul spre o evoluție perfectă la sol pe mogâldețele loturilor Chinei, Australiei și Franței, dar a lucrat și cu școala lui Bart Conner din Statele Unite. Iar printre sportivele pe care le-a trasformat în dansatoare de elită se numără Pang Pan Pan, Ludivine Furnon sau Hollie Dikes. „Adriana este o fostă campioană a României la gimnastică ritmică. Ea și-a dezvoltat cariera profesională pe latura coregrafică. Adriana lucrează cam două săptămâni pentru un obiectiv când vine în România. În virtutea unei bune colaborări, ea a fost solicitată de echipele noastre în mai multe perioade. Mecanismul e simplu: antrenorii de la lot ne anunță pe noi, cei din Federație, și noi luăm legătura cu ea. Mereu am avut încredere în ea pentru că a șlefuit multe sportive la sol”, explică președintele FRG, Adrian Stoica.
De la Bejart, la Michael Jackson
Într-un interviu recent pentru thecouchgymnast.com, românca originară din Baia Mare spune că reprezentațiile artistice ale unor zei ai coregrafiei și ai dansului, precum Maurice Bejart, Mihail Barîșnikov sau Michael Jackson i-au înviorat retina. Are însă și regrete când înșiră personalitățile cărora n-a avut ocazia să le țină ritmul: Boginskya, Shawn Johnson, Daniela Silivaș, Aurelia Dobre sau Nastia Liukin.
Dar cum se meșterește o capodoperă din punctul de vedere al coregrafului? Care e succesiunea logică? Întâi și întâi apare vocea interioară. „Încerc să rămân mereu în formă, să simt pasiunea și să găsesc sursă de inspirație”, mărturisește Pop pentru sursa menționată. Apoi, înainte de a toci covorul de la sol, are loc dialogul cu sportiva. „Vorbesc cu gimnasta, ascultăm melodia și discutăm despre ea. Încercăm să ne bucurăm de muzică și să o valorificăm. Asta e foarte important pentru mine”.
Firesc, urmează fixarea unor repere esențiale, pentru că în doar 90 de secunde silueta din pătrat trebuie să țină cu nările în vânt și arbitrii, și spectatorii. „Contează să rămâi cu ceva după ce ai văzut exercițiul, ceva ce să-ți amintești cu plăcere: ținuta scenică, atitudinea, felul în care trăiești muzica. Trebuie să spui o poveste în doar un minut și 30 de secunde”. Odată conturată ideea despre ce, cum și ce se va comunica, urmează repetițiile. Ore, ședințe întregi de pregătire, zile sau zile și nopți.
„Și pe viitor vom colabora”
Adriana continuă: „Sunt sportive înzestrate cu talentul de a dansa. Îmi vin în minte Laetita Begue, Ludivine Furnon, Isabelle Severino, Fan Ye, Daria Joura, Cătălina Ponor sau Sabina Cojocar. Sunt naturale, născute cu ceva special… mișcarea. Au o frumusețe aparte a corpului și a chipului și o tărie de caracter”. Așadar, se profilează rapid o reprezentație fără cusur, iar modul în care e expusă ține de concentrarea protagonsitului și de stăpânirea sa de sine. „Și pe viitor vom colabora cu Adriana Pop”, conchide Stoica. Amestecul de tehnică pusă la punct de Bellu și Bitang și coregrafia realizată de Adriana pot naște la Mondialul din octombrie, din Belgia, noi medalii la sol.
Adriana Pop e un susținător al performanțelor românești de la sol Adrian Stoica, președinte FRG
Adriana Pop e un coregraf de talie mondială Andreea Răducan, campioană olimpică
90 de secunde durează un exercițiu la sol al gimnastelor
12 metri lungime și 12 metri lățime măsoară covorul de la sol. Marginea are un metru
Vezi mai jos solul Cătălinei Ponor de la Olimpiada de la Londra
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER