Apocalipsa banilor! Sezonul actual are șanse să devină cel mai negru din istoria recentă

Apocalipsa banilor! Sezonul actual are șanse să devină cel mai negru din istoria recentă
  • Publicat:
  • Actualizat:

Sezonul actual are șanse să devină cel mai negru din istoria recentă a fotbalului românesc: echipe retrogradate pe criterii financiare, zeci de jucători în pragul disperării

Fotbalul românesc se pregătește să încheie cel mai amețitor campionat din ultimii ani. Au mai fost sezoane agitate, decise în final fie de TAS (cazul Timișoara), fie de unele verdicte date pe la Comisii (cazul bricheta), însă stagiunea în desfășurare a atins apogeul. Haosul pare să fie prezent la toate nivelurile și în toate realitățile, iar vina nu poate fi dată numai pe criza financiară care a zguduit întreaga lume. Mai ales atunci când vorbim de un sezon în care Liga I a atras sume importante din drepturile TV. Dacă acum sunt probleme, cum se descurcau patronii în urmă cu 10-15 ani, când nu existau zecile de milioane pompate de RCS&RDS? În rândurile care urmează ProSport trece în revistă întâmplările unui campionat nebun.

1. Fără mituri, fără spectatori
Rapid și Universitatea Cluj se pregătesc să ia drumul diviziei secunde, înscriindu-se pe lista cluburilor de tradiție care dispar din Liga I. Ambele au ajuns într-o situație disperată din cauza stării de insolvență cauzată de proasta lor administrare (din acest motiv nu au primit licența). Odată cu ele, Liga I pierde și un număr considerabil de „consumatori de fotbal”. În sezonul 2011-2012, „U” Cluj a ocupat locul doi în clasamentul mediei de spectatori pe meci (8.147), imediat după Steaua. Rapid a fost pe 10, însă a jucat și partide cu tribune goale, ca urmare a sancțiunilor primite.

2. Ce regulamente se încalcă?
Rapid, „U” Cluj și CS Severin nu au primit licența, iar de aici a pornit o întreagă nebunie. Conform regulamentului, patru echipe retrogradează din punct de vedere sportiv (între acestea se află și Severin), plus Rapid și „U”. Ce se întâmplă cu locurile libere? Vor fi completate sau campionatul viitor se va disputa cu numărul de echipe care îndeplinesc toate condițiile regulamentare? Ambele variante au susținători și opozanți, fiecare soluție intră în contradicție cu o decizie validată prin vot democratic.
„Este deja aprobat ca următorul sezon să se desfășoare cu 18 echipe”, spune Dumitru Dragomir, susținut de Hagi, Prunea și ceilalți conducători ai echipelor aflate în partea de jos a clasamentului. Mircea Sandu parează: „Regulamentele sunt clare. Pot juca în Liga I doar echipele care îndeplinesc simultan ambele condiții, au meritul sportiv și dețin licență. Eu mă voi opune la orice altă variantă, dar am decât un singur vot”.

Steaua a trimis deja o propunere către FRF (vezi facsimil) prin care Liga I să se dispute anul viitor cu 14 echipe. Conform unor zvonuri, ar putea să cadă unele capete și la sistemul de licențiere al echipelor din Liga a II-a, aflate pe poziții de promovare.
Propunerea Stelei și posibila „contrapropunere” a LPF, privind completarea locurilor vacante se vor discuta pe 1 iunie la ședința Comitetului Executiv al FRF. Întrebare: pot fi completate locurile vacante cu echipele care tocmai au dus la vacantarea locurilor, în speță Rapid și „U” Cluj?

3. Patron la două cluburi
Patronii cluburilor din Liga I au intrat și ei în istoria acestui sezon. George Becali a ajuns la închisoare, Copos continuă să fie anchetat în „Dosarul Transferurilor”, iar Florian Walter a reușit performanța de a fi șef la două grupări în aceeași stagiune. A început la „U” și a ajuns la Petrolul, urmând – conform actelor – să revină în vară ca patron la gruparea clujeană, pe care oricum ar fi controlat‑o între timp. Obicei perpetuat: unii patroni își folosesc în continuare firmele pentru a parazita cluburile. Scot bani din buzunar, împrumută clubul, iar banii ajung în celălalt buzunar, prin firmele atașate ombilical de club. Ei își iau banii înapoi, iar clubul rămâne dator. Cifre reale din 2011, prezentate de Dumitru Costin (AFAN): Rapid avea datorii de 21 de milioane de euro la Copos, Steaua – 19 milioane de euro la Becali, Vaslui – 14 milioane de euro la Porumboiu.

4. Rezultate dubioase
Campionatele primelor două divizii au fost suspicionate de rezultate necurate, dovadă stând cele 19 meciuri care au alarmat UEFA. Niciunul nu a făcut obiectul vreunei anchete federale, la fel cum s-a întâmplat și au alte meciuri dubioase. Partida Steaua – Viitorul Constanța (2-5) este cap de listă în acest final de sezon.

5. Jucători neplătiți cu lunile
Ascunși în spatele crizei, mulți patroni au început să bage din ce în ce mai rar mâna în buzunar pentru a-și plăti jucătorii. Și nu doar cei de la echipele aflate în insolvență: este de notorietate cazul fotbaliștilor de la Rapid, care nu și-au putut plăti chiria sau nu au avut bani să-și dea copiii la grădiniță. La aproape toate echipele sunt probleme, însă fie jucătorii sunt plătiți, cu voia lor sau fără, la limită, din două în două luni, fie sunt convinși/obligați să semneze hârtii de amânare la plată (în acest mod unele cluburi și-au luat licența!). În acest moment, nici măcar campioana Steaua nu are salariile plătite la timp, jucătorii lui Reghecampf primindu-și banii în funcție de toanele conducerii.

6. Circul Sportul Studențesc
Sezonul 2012-2013 va rămâne în memoria colectivă și prin circul de la Sportul Studențesc. Jucătorii neplătiți, amenințați cu pistolul în vestiar, au ajuns în grup în studioul televiziunilor pentru a-și căuta dreptatea. Mulți dintre ei au fost declarați liberi de contract, dar deciziile nu pot fi puse încă în aplicare din cauza tertipurilor lui Șiman.

7. Fundul prăpastiei la juniori
Naționalele de juniori au ajuns și ele într-un punct critic, dovadă fiind recordul negativ înregistrat de naționala U16, 1-10 cu Germania, într-un amical jucat la Dublin. Situația de acum este rezultatul unei politici distructive a cluburilor mari. Acestea nu investesc în juniori, mergând la limită cu numărul de echipe juvenile pe care regulamentul le obligă să le aibă. Mai mult, o serie de cluburi au ajuns să închirieze grupe de juniori de la diferite școli private de fotbal pentru a nu-și mai bate capul cu propriul centru.

Sezonul actual are șanse să devină cel mai negru din istoria recentă a fotbalului românesc: echipe retrogradate pe criterii financiare, zeci de jucători în pragul disperării

6 luni de întârziere la salariu au avut jucătorii Gloriei Bistrița în acest sezon

0 euro este salariul lui Ionel Ganea, antrenorul lui U Cluj din finalul acestui campionat

Trei întrebări pentru oamenii fotbalului

1. Este acesta cel mai dificil an al fotbalului românesc sau din carieră?

2. Care a fost lucrul care v-a afectat cel mai mult în acest sezon?

3. Ce trebuie făcut pentru ca fotbalul românesc să iasă din această criză?

Daniel Pancu, jucătorul
1. Sportiv, cel mai greu an al meu a fost în Italia, la Cesena, când am retrogradat după un baraj în Serie C. Acum, cu Rapid, nu am retrogradat pe criterii sportive, ci din cauza problemelor financiare. Iar pentru un om care gândește cu sufletul, a fost foarte dificil din punct de vedere psihic.

2. Lipsa de respect a adversarului. Nu ne mai respectă nimeni nici pe teren, nici în tribune.

3. E nevoie de atragerea sponsorilor și de o imagine curată. Avem nevoie de un plan bine structurat așa cum are Viitorul. Să se pună accent mai mult pe promovarea tinerilor. Cât despre Rapid, clubul are marele avantaj că este un brand cunoscut, că e o echipă iubită și sigur există oameni dispuși să investească aici. Cel mai greu lucru este să obțină clubul de la domnul Copos.

Gheorghe Mulțescu, antrenorul
1. Au fost perioade și mai grele. Dar din punct de vedere financiar, da, poate fi spus că este cel mai dificil an. Această criză economică a afectat și fotbalul.

2. Eu mă consider ghinionist! Uite, înainte să vin la Gaz Metan, toată lumea știa că aici există o stabilitate financiară. Acum, când am preluat eu echipa, au început problemele cu Romgaz.

3. Cred că lucrurile se vor remedia. Am înțeles că au existat discuții cu premierul Victor Ponta pentru o relaxare fiscală în ceea ce privește fotbalul. Trebuie să găsim soluții pentru atrage investitori în fotbal.

Narcis Răducan, conducătorul
1. Da, este! Dar această criză nu a afectat doar campionatul nostru, aceeași situație o puteți întâlni și în alte țări.

2. Din cauză că nu am avut bani, rezultatele nu au fost constante. Ba pierdeam, ba câștigam, ba făceam egal. Poate altfel ar fi arătat clasamentul dacă am fi putut să ne concentrăm mai mult pe fotbal și nu pe probleme.

3. Trebuie recăpătată de pe banca tehnică, să fie eliminate conflictele dintre oamenii de afaceri implicați în sport.

Ioan Niculae (FC Brașov), patronul
1. Absolut. Criza financiară ne-a afectat din plin. Nu știu exact câți bani am pierdut cu FC Brașov, dar în fiecare an suntem pe minus în jur de un milion de euro, un milion și ceva.

2. Cum vă simțiți când nu vă plătiți jucătorii?
Foarte rău, vă dați seama. Am făcut un efort și le-am dat banii pe ianuarie, februarie și martie, vreo 600.000 de euro. Acum suntem ca toată lumea, cu 3 luni de întârziere.

3. Să se dea o relaxare fiscală pentru fotbal, de fapt pentru sport.

* Față de ceilalți intervievați, ProSport a modificat a doua întrebare adresată finanțatorului.

Dumitru Dragomir, șeful
1. Este un sezon fără precedent. Au dispărut 40 de echipe la toate nivelurile, de sus în jos.

2. Cel mai mult m-a deranjat dispariția a 350 de terenuri de fotbal și nepăsarea guvernelor față de centrele de copii și juniori.

3. Trei lucruri: să intervină guvernul și să înființeze zece centre de copii și juniori pe zone, încât să existe selecție inclusiv la sate, să fie mărite salariile antrenorilor de copii și juniori, unde este dezastru și au dispărut specialiști. În fine, baza materială și școala…

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat…
Radu Drăgușin, lovit din toate direcțiile. Englezii au tras o concluzie greu de digerat, după Tottenham – Liverpool 3-6
Radu Drăgușin, lovit din toate direcțiile. Englezii au tras o concluzie greu de digerat, după Tottenham – Liverpool 3-6
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar…
NEWS ALERT | Andrei Ivan, OUT de la Universitatea Craiova! Jucătorul negociază deja cu alt club
NEWS ALERT | Andrei Ivan, OUT de la Universitatea Craiova! Jucătorul negociază deja cu alt club
BREAKING | Pleacă din Liga 1 şi semnează direct cu un club de top din Europa
BREAKING | Pleacă din Liga 1 şi semnează direct cu un club de top din Europa
Cum arată acum Monica Gabor, fosta soție a lui Irinel Columbeanu! Mulți nu au recunoscut-o
Cum arată acum Monica Gabor, fosta soție a lui Irinel Columbeanu! Mulți nu au recunoscut-o
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur:  - Sunt ăla cu 3 dorințe!
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur: - Sunt ăla cu 3 dorințe!
Ce este gradul de îndatorare şi cum îl calculăm atunci când cumpărăm o casă
Ce este gradul de îndatorare şi cum îl calculăm atunci când cumpărăm o casă
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
Românul care a câştigat aproape 1 milion de euro în mai puţin de o săptămână! Viaţa i s-a schimbat complet
Românul care a câştigat aproape 1 milion de euro în mai puţin de o săptămână! Viaţa i s-a schimbat complet
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
Decizie pentru Călin Georgescu. George Simion a dat vestea despre alegerile prezidențiale din 2025
Decizie pentru Călin Georgescu. George Simion a dat vestea despre alegerile prezidențiale din 2025
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al…
Din nou doliu în muzica românească! Artistul a murit înainte de Crăciun
Din nou doliu în muzica românească! Artistul a murit înainte de Crăciun
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea…
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
Adi Nartea, despre finalul de sezon Iubire cu parfum de lavandă și Crăciunul în familie. Ce tradiții respectă an de an | Exclusiv
Adi Nartea, despre finalul de sezon Iubire cu parfum de lavandă și Crăciunul în familie. Ce tradiții respectă an de…
×