UPDATE Instanța a stabilit ca primul termen al procesului să fie 12 septembrie. Dosarul se va judeca la Judecătoria Sectorului 2, dar până la primul termen s-ar putea ca procurorii să ceară instanței să-i suspende din funcție pe Sandu și pe Dragomir.
Dosarul a fost trimis la Judecătoria Sectorului 2
Speța se va judeca în numai două etape, fond și recurs, cu un verdict final în maximum doi ani
Mircea Sandu și Dumitru Dragomir sunt singurii membrii ai Comitetului Executiv al FRF, aflați în funcție la momentul deciziei de dezafiliere provizorie a Universității Craiova, trimiși în judecată de DNA! Procurorii au reținut în cazul lor trei capete de acuzare: infracțiunea de abuz în serviciu, infracțiunea folosirii influenței ori autorității persoanei care îndeplinește o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau foloase necuvenite, și infracțiunea de sustragere de bunuri sub sechestru. Alături de cei doi, pe lista inculpaților mai apar FRF și LPF, ca entități juridice.
Ceilalți zece membri ai Biroului federal prezenți la ședința din 20 iulie 2011 au fost scoși de sub urmărirea penală pentru că „și-au exercitat votul numai ca urmare a exercitării influenței și autorității de către Sandu și Dragomir”, conform referatului DNA. „Ne așteptam să se întâmple acest lucru, pentru că era pasul logic după ce ne-a fost prezentat materialul de urmărire penală. Nu poate fi dată decât o decizie de achitare, pentru că sunt judecați pentru exprimarea unui vot democratic. Partea cu sustragerea bunurilor de sub sechestru nu ține cont de un specific al activității sportive. Jucătorilor nu aveai cum să le interzici dreptul la muncă, doar nu era să aștepte patru ani un verdict”, a declarat avocatul LPF, Cătălin Ciubotă.
Și suporterii cer daune! În referatul DNA este prezentat și prejudiciul pe care cei doi șefi ai fotbalului românesc l-ar fi produs societății SC FC U Craiova SA: 15.800.000 de lei. Pe 31 ianuarie 2011, Direcția Generală a Finanțelor Publice Dolj pusese sechestru pe 39 de jucători care aveau încheiate contracte civile cu „Știința”, drepturile federative fiind apreciate la suma luată în calcul de procurori. „Daunele noastre sunt mult mai mari decât prejudiciul adus statului. Ne-am constituit parte civilă și noi, și suporterii, și orașul, iar suma pe care o solicităm este de 272 de milioane de euro”, spune Adrian Mititelu. DNA a pus sechestru asigurator pe bunurile lui Sandu, Dragomir și ale LPF.
Vor fi suspendați? Dosarul se va judeca la Judecătoria Sectorului 2, dar până la primul termen s-ar putea ca procurorii să ceară instanței să-i suspende din funcție pe Sandu și pe Dragomir. „Așa ar fi normal, pentru că sunt judecați pentru abuz în serviciu”, a punctat Mititelu. „O astfel de măsură ar intra în contradicție cu statutele și regulamentele sportive și cu codul muncii. Nu li se poate interzice dreptul la muncă și, pe deasupra, trebuie să existe prezumția de nevinovăție. Nimeni nu va fi suspendat până la o decizie definitivă și irevocabilă”, a explicat Ciubotă.
N-a putut fi niciodată „agățat” Mircea Sandu (60 de ani) se află la primul proces penal de când a ajuns în funcția de președinte al FRF (1990). Deși a fost de multe ori contestat și arătat cu degetul, cel supranumit „Nașu” a avut abilitatea de a ieși din încurcături fără să poată fi agățat cu ceva. În ce-l privește pe Dumitru Dragomir (67 de ani), acesta a mai avut parte de un proces penal lung, din care a scăpat cu bine. Procurorii DNA l-au trimis în judecată pentru corupție, în legătură cu o tranzacție cu un teren considerat supraevaluat (care s-a construit sediul Ligii), însă instanța supremă l-a achitat pe șeful LPF.
„FRF respinge acuzațiile DNA: decizia de excludere a S.C. Fotbal Club U Craiova S.A. a fost statutară și va fi confirmată de justiție”
„Conform prevederilor statutare, Craiova trebuia să meargă mai departe pe jurisdicția sportivă până la ultima instanță, adică TAS, înainte de a se îndrepta către instanțele civile”
„În Dosarul 4186/2/2012, Curtea Supremă a decis în mod irevocabil că prevederile regulamentare privind obligativitatea cluburilor de a se adresa TAS sunt perfect legale”
„Orice discuție despre suspendarea activității președintelui Mircea Sandu nu are bază legală”
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER