La CE, Ana (29 de ani) avea la individual doar un argint (Kiev 2008) și un bronz (Sheffield 2011)
Scrima dă greutate și în 2013 sportului românesc, iar Europenele de la Zagreb reprezintă block-startul perfect pentru un nou ciclu olimpic. Spadasina Ana Maria Brânză și sabrerul Tiberiu Dolncieanu, ambii medaliați olimpici, și-au făcut sită adversarii.
La plecarea din București a amestecat în geanta care sperie vameșii un penar cu încredere, un caiet cu speranțe și o doză cu energie. Emoțiile le-a aruncat în cele patru colțuri. Multe, puține, nu se știe! Cert e că Ana și-a expus pe pagina de facebook tot bagajul! Iar feed-back-ul nu s-a lăsat așteptat. Prieteni, fani, cunoscuți, necunoscuți i-au urat „Vaya con Dios”, „Drum bun și să ai bagajul greu la întoarcere”, „Să te întorci cu medalie!” sau „Răzbună-te la Zagreb pe Suker!”. Nu știm dacă stelista a văzut ce s-a întâmplat la Mondialul de fotbal din 98, dar s-a alimentat cu un tub de ambiție uriaș pentru planșa din Croația. N-avea aur european la individual, nu deținea o treaptă din ultimul podium de JO, dar beneficia de un moral perfect după evoluțiile din etapele de Cupă Mondială din 2013. Pe Simona Pop a învins-o în optimi cu 15-4. N-a stat mult pe tușă și a legat tușă după tușă în sferturi cu italianca Rossela Fiamingo, 15-8. Semifinalele nu însemnau bronz asigurat și bucureșteanca și-a reamintit că e vârful de spadă al scrimei românești. A luat un avans consistent cu poloneza Knapik (5-2, 8-4), a fandat, a eschivat, a tatonat, a atacat și a îndurat! Accidentată la mâna dreaptă (10-6), Brânză și-a făcut ciur adversara (15-9). N-a dispus decât de 60 de minute de refacere, a înregistrat sfaturile antrenorului Octavian Zidaru și a încrucișat în final spada cu italianca Francesca Quandamcarlo. Disputa a fost echilibrată (5-5, 6-6, 8-7), dar Ana, lider mondial, s-a detașat treptat. Mult mai sigură pe ea, și cu mișcări înșelătoare, vicecampioana olimpică s-a impus cu un 15-11 sinonim cu primul aur european din carieră la individual.
Imediat a intrat pe planșă Tiberiu Dolniceanu (10 mondial). IeÂșeaÂnul de 25 de ani, unicul sabrer rămas din cvartetul medaliat la Londra, și-a pus masca pentru un duel infernal. Cu rusul Alexei Yakimenko (30 de ani, loc 12 în clasamentul mondial). Experimentatul Yakimenko a luat un avans consistent(5-1), dar elevul lui Mihai Covaliu a echilibrat (7-7) și a făcut trei pași uriași în față (10-7). A mizat pe intuiție și inteligență într-un final palpitant în care s-a înțeles din priviri cu antrenorul președinte și tabela a sclipit pentru un incredibil 15-11! Două medalii uriașe, o premieră pentru ambii scrimeri.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER