CSM Cetate Deva și CS Neptun Constanța revin în Liga Națională de handbal feminin după un an de pauză, timp în care au activat în Divizia A. Dacă formația de la malul mării are încă un viitor incert, în schimb, Cetate Deva are ambiții mari la revenirea pe prima scenă. „Pentru început ne propunem să prindem play-off-ul (n.r. locurile 1-8), însă pe viitor vom încerca să ajungem și în Europa. În anul în care am stat pe margine, am învățat foarte multe lucruri și sper să mergem pe un alt drum. Prin dispariția Oltchimului oricine poate visa acum la locul 1”, ne-a declarat Marina Muntean, patronul echipei CSM Cetate Deva. Pentru a avea un parcurs pe măsura ambițiilor, trupa hunedoreană a fost extrem de activă pe piața transferurilor. Carmen Cartaș, care va reveni de la „U” Jolidon, și Valentina Ardean, fosta extremă a Oltchimului, sunt două dintre handbalistele cu care clubul a bătut deja palma. „Avem pregătite vreo 10 transferuri, însă toate achizițiile le vom prezenta peste câteva zile, când avem totul definitivat”, a declarat Marian Muntean, care va aduce la deva și jucătoare de peste hotare, din Slovenia și Muntenegru, handbaliste cu selecții la echipele naționale.
„Cartaș își va recupera banii de la Cluj”
Foto: Mediafax, Remus Badea
Atât Carmen Cartaș, cât și Valentina Ardean vor reveni la Deva. Prima a fost plecată doar un sezon, la „U” Jolidon Cluj, timp în care a avut ocazia să-și facă și debutul în grupele Champions League. „Spre surprinderea mea, deși Cartaș i-a ajutat pe cei de la Jolidon Cluj să ajungă în Ligă, n-au mai plătit-o din decembrie. Nu se face așa ceva față de o jucătoare care te ajută. Ea a jucat nouă ani la Deva și mereu a avut banii la data stabilită. La caracterul pe care îl are, Cartaș nu regretă ce a pățit la Cluj, dar nici nu are de ce să fie îngrijorată. Cu siguranță își va recupera banii, întrucât ea a fost handbalistă împrumutată. Iar Clujul nu va putea să facă transferuri până nu îi va achita restanțele”, a susținut Marian Muntean
Bădulescu, printre favoriți la Deva
Printre antrenorii favoriți să preia Cetate Deva se numără Cornel Bădulescu, fost în sezonul trecut pe banca echipei HCM Roman. Și Mariana Târcă ar fi un nume de luat în considerare. „Am vrut-o pe Mariana Târcă pe bancă la un moment dat, dar n-am mai avut dialog în ultima vreme. Cred că a făcut un lucru foarte bun la Brașov, că a reușit să califice echipa în cupele europene. Paote că au fost alte momente în care Brașovul se putea despărți de antrenoare, nu acum, când și-a îndeplinit obiectivul. Dar cine conduce acolo și plătește, decide, a fost opțiunea lor”, a comentat Marian Muntean, care a evitat pe moment să pronunțe numele viitorului antrenor de la Deva.
Și Deva cere minimum patru jucători străini
Conducătorul grupării devene s-a alăturat demersului echipelor masculine Știința Bacău și HC Odorhei și cere FRH să permită grupărilor să folosească măcar patru străini în viitorul sezon, ci nu trei cum s-a hotărât în Consiliul de Administrație. „Sunt pentru liberarizarea pieței de muncă. Sunt multe jucătoare de națională de afară care vin pe bani mai puțin în România decât solicită handbalistele autohtone. Nu ar trebui să existe limite pentru jucătorii din Uniunea Europeană. Aaaa, se poate limita numărul extracomunitarilor, foarte bine. Avem un număr redus de jucătoare de valoare în țară și cum nu sunt alte variante ele cer salarii foarte mari. Fără performanță bnu cred că e corect să ferim contracte foarte mari”, a motivat patronul echipei Cetate Deva.
Liga Profesionionistă, alt obiectiv major
La revenirea pe prima scenă, Marian Muntean mai are încă un obiectiv major, să contribuie la punerea pe picioare a Ligii Profesioniste de Hnadbal. La ultima Adunare Generală, patronul Devei a fost ales vicepreședinte al forului. „Am constatat după un an, când m-am întors din liga a doua, că nu s-a mai făcut nimic cu LPH, n-au mai fost aduse și alte cluburui profesioniste. Trebuie să ne preocupăm să punem pe picioare Liga Profesionistă, acesta este viitorul pentru un handbal de calitate și în România”, a comentat Marian Muntean. Oficialul devean a făcut referire și la valoarea Diviziei a la handbal: „Totul a fost previzibil, adică nu am avut adversari. Este foarte mare diferență între liga 1 și a doua. Echipele care promovează nu fac față dacă nu își schimbă lotul. Noi am avut noroc că am păstrat multe din jucătoarele cu care am retrogradat în 2012. Iar ca să le țin în priză, le-am impus obiective de genul, astăzi nu trebuie să primim mai mult de 15 goluri sau dăm peste 30”.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER