Florin Suciu e unicul român care a alergat împotriva lui Asafa Powell, în seriile probei de 100 m, de la Mondialul din 2007. Competiția din Osaka a stat sub semnul figurii lui Gay, triplu campion mondial în Japonia (100 m, 200 m, 4×100 m)
Timișoreanul de 30 ani e stabilit la Munchen, în Germania
Elevul antrenorului Ioan Damaschin e deținătorul recordului național la 200 m (20,70) și posesorul celui de-al doilea timp din istoria României la 100 m (10,24 – 2007)
Caracterizat de specialiștii din România drept un atlet talentat și ambițios, Florin Suciu (30 de ani) și-a luat elan în probele în care jupâni sunt sportivii de culoare. Și-a forțat limitele la maximum, a stabilit în 2005 recordul național la 200 m (20,70), iar în 2007 s-a calificat la Mondialul de la Osaka după ce semnase pe Dinamo al doilea rezultat din istoria României la 100 m: 10,24. În Japonia, computerul l-a repartizat pe timișorean chiar în serie cu Asafa Powell, recordmen mondial pe atunci. Nu s-a calificat în faza următoare a probei în care aurul i-a revenit lui Tyson Gay, dar s-a simțit un sportiv împlinit. Vestea că Powell și Gay au fost depistați pozitiv nu l-a mirat.
Florin, te așteptai ca Asafa Powell sau Tyson Gay să fie depistați pozitiv? Era de așteptat, până când să mai țină vrăjeala asta!? Asafa era un bun alergător, a fost idolul meu, dar mereu mi s-a părut ceva suspect. El părea un supraom și noi eram niște pământeni amărâți. Păi cum să alergi de peste 80 de ori sub 10 secunde suta de metri? Atât de constant? Pe bune? Mi-aduc aminte că la Osaka eu fugeam de mâncam pământul și el parcă râdea, atât de relaxat era. Ar mai fi făcut aceeași distanță la un timp excelent de câteva ori la foc automat. Ca om… un tip excelent! Știi cum se spune… m-am dezbrăcat și eu în vestiar cu ei! Era fără fițe, calm, liniștit, mereu zâmbitor… Dar…
Dar Tyson Gay? Pe Gay nu-l suportam! La Osaka, în 2007, arăta ca o bombă atomică. Sărea din block-start ca un cangur, părea că se afla pe un motor și noi pe jos. Impresia asta mi-a făcut-o. Era mult mai în formă ca Asafa Powell.
De ce crezi că au ajuns să folosească substanțe interzise? Sau de ce se iau? Din anumite frustrări? Nu cred că ar fi fost frustrați de performanțele lui Bolt. Când ajungi la o performanță înaltă și ai în spate o întreagă orchestră, faci bani și crezi că nimeni nu te mai prinde. Ori te dă cineva în vileag, ori această cursă dintre șoarece și pisică, așa cum e denumită vechea luptă dintre producătorii de medicamente și laboratoarele anti-doping, devine echilibrată și șoarecele e prins în capcană. Se spune că aceste tratamente le faci doar câteva luni și apoi te ții pe val din inerție: cu alergare ușoară, joc de glezne și lansate. Și tot ești bun.
După Gay și Powell crezi că va mai pica vreun nume sonor? Dacă nu se retrage la timp, cred că Usain Bolt va pica primul. Crezi că se corectează atât de ușor un record mondial? Avem exemplul celor șapte din Top 10 sprinteri din istorie. Șapte atleți depistați pozitiv. Dar eu consider că și la ora la care vorbim se mai inventează o nouă substanță dopantă. Agenția Mondială Anti-Doping face o listă de 100 de medicamente interzise și în același timp se inventează altele care nu se regăsesc pe acea listă.
„Dacă luam ceva, poate fugeam suta în 10 secunde”
Te-a tentat vreodată să folosești substanțe interzise? M-a tentat, când ajunsesem la 10,24, dar m-am gândit mai bine și mi-am spus „ce satisfacție aș mai avea dacă aș realiza că nu am alergat pe curat!?”. Dacă luam ceva, poate eram și eu mult mai rapid, dar trebuia să mă evalueze o întreagă echipă, un doctor, un specialist. Dar n-am luat nimic și asta e o mare satisfacție acum, când mă mai gândesc la trecutul meu din sport. Rămân și cu recordul național de la 200 m. Știi care-i povestea lui?
Nu… Te rog… Am scos 20,70 la Balcaniada de la Novi Sad din 2005 (19,19 recordul mondial Usain Bolt), după ce a trecut autocarul federației prin Timișoara și m-a pescuit. Fusesesem la pește, o ținusem în distracții, dar la concurs am dat tot ce am avut mai bun din mine. Atunci a fost pentru singura dată în viață când am simțit că-mi iau zborul. Țin minte că am vrut să accelerez, dar nu mai puteam… nu mai aveam de unde… Asta a fost satisfacția mea, să fiu curat, să îmi forțez limitele.
Revenim la 100 de metri. Crezi că vreun român ar putea să coboare vreodată sub 10 secunde? Sincer, nu cred. E foarte greu. În 2007, atunci când m-am calificat la Mondialul de la Osaka, alergasem înainte de acel 10,24 scos seara, la ora 21:30, 10,28 și 10,30 și 10,34. Poate dacă aș fi folosit tratamente mă duceam în jurul timpului de 10 secunde. Era tare pentru România oricum. (n.r. în 2013 niciun român n-a coborât sub 10,50 pe suta de metri).
De ce te-ai lăsat? Pentru că înaintea Jocurilor Olimpice din Beijing ne-au spus că ne iau în China și cu barem B (10.24 era acceptat), dar nu ne-au dus. Vestea aia m-a demoralizat și anul următor m-am lăsat.
Cât câștigai din atletism în România? 14 milioane de lei vechi de la două cluburi. Apoi s-au schimbat vremurile, salariile. Dar sunt mulțumit și împăcat cu mine pentru ce am făcut în atletismul românesc și pentru că am avut ocazia să cunosc niște semi-zei ai sportului mondial. Gay, Asafa…
9,69 e cel mai bun timp al lui Tyson Gay la 100 m (al doilea din istorie)
9,72 e cel mai bun timp al lui Asafa Powell la 100 m (al patrulea din istorie)
„Nu se aleargă sub 10 secunde cu Vitamina B și cu Vitamina C. Asafa era feblețea mea, avea o alergare liniară, curată” Ioan Damaschin, fostul antrenor al lui Florin Suciu
10,21 e recordul României la 100 m: Daniel Cojocaru (1993)
10,24 e al doilea timp din istoria României la 100 m: Florin Suciu (2007)
Suciu e recordmen național și la 4×400 de metri (3:04,23), alături de Ioan Vieru, Vasile Boboș și Cătălin Câmpeanu
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER