Federația Română de Handbal a revizuit ieri sistemul competițional adoptat săptămâna trecută și a mai stins din nemulțumirile cluburilor
Într-un sondaj efectuat de ProSport, 12 cluburi s-au exprimat pentru noul sistem competițional aprobat de federație
Handbalul românesc s-a decis să facă schimbări majore în această vară în privința sistemului competițional. Să treacă de la un campionat plictisit, fără sare și piper, la unul mai vioi, care să sporească numărul de spectatori, sponsorii, dar și valoarea competiției. S-a trecut la un sistem mai dinamic, cu play‑off și play-out, agreat aproape de toată lumea. Formula adoptată săptămâna trecută de Consiliul de Administrație a produs însă agitație și a împărțit lumea handbalului în mai multe părți. ProSport a făcut un sondaj la care au răspuns antrenori și conducători de la toate cele 24 de cluburi din Liga Națională, care au drept de participare în sezonul 2013-2014.
Sistem cu fiori pentru antrenori Cu câteva excepții, toată lumea s-a arătat vădit nemulțumită de faptul că locul 1 la finalul sezonului regulat trebuie să dispute un meci eliminatoriu cu locul 4, în timp ce locul 3 să înfrunte locul 6, fapt care ar fi condus la circ și la meciuri aranjate pentru a fi evitate anumite poziții în prima parte a Ligii Naționale. „FRH a făcut un sistem de Guinness Book! Unul subiectiv, fără niște principii de bază și logică”, a fost părerea formulată de un conducător. Pe fondul unei atmosfere ostile, federația a revenit cu îmbunătățiri, menite să mai liniștească apele, ca echipele din play-off să se împerecheze astfel: 1-6, 2-5 și 3-4. În plus, aceste dueluri vor fi decise după sistemul „cel mai bun din trei jocuri”, cu două meciuri pe teren propriu pentru gruparea mai bine clasată la sfârșitul sezonului regulat. Schimbarea s-a pliat pe dorința mai multor grupări. „Poate că noul sistem dă fiori antrenorilor, dar seamănă mult cu cel danez și este atractiv„, a declarat Carmen Amariei, antrenoare la SCM Craiova.
„Schimbări de la un anotimp la altul” Într-o altă categorie au intrat grupările care nu au agreat de la început un play-off cu șase echipe, ci și-ar fi dorit fie cu patru, fie cu opt. S-au exprimat și păreri pentru vechiul sistem, fără play-off, venite dinspre HCM Roman sau HCM Constanța. „În orice țară din handbalul european, sistemul este stabilit din timp, nu se schimbă de la un anotimp la altul, după cum a visat cineva de la FRH. Se discută cu oameni implicați în fenomen, se pune pe hârtie. Într-o democrație, grupările trebuie întrebate, însă la noi toată lumea are frica federației”, și-a motivat poziția Alexandru Buligan, antrenor secund la HCM Constanța. „Nu suntem pentru play-off din cauza banilor. Echipele sunt cam subțiri, iar numărul de meciuri este sporit”, a susținut și Costel Munteanu, vicepreședinte la HCM Roman.
CSM București are alte griji pe cap A existat și un caz singular, cel al CSM-ului București, în sensul că la nivel de conducere încă nu se știe noul sistem de desfășurare, altele fiind problemele prioritare. „Noi suntem în reorganizare”, ne-a spus Cezar Drăgăniță, șeful secției de handbal.„Important este că s-au reglat problemele, iar corul nemulțumiților cred că ar trebui să scadă la zero. Dacă ei nu sunt capabili să se pună de acord între ei… Acum nu mai poate să spună nimeni că se vor face aranjamente”, a fost declarația lui Cristian Gațu, președintele FRH.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER