Cazul atletei depistate pozitiv la controlul doping în Rusia, la Universiada de la Kazan, ia o turnură deloc favorabilă sportivei de la Steaua. Roxana Bârcă (26 de ani) a încercat să scape de anatemă printr-o justificare penibilă, iar federația, antrenorul ei, Augustin Barbu, și medicul Vasile Oșean au lăsat-o să se umple de ridicol.
Bârcă a precizat marți, într-un comunicat, că necazul i se trage de la faptul că a uitat să declare înainte de controlul doping faptul că se află sub tratament cu un produs medical pe bază de progesteron care îi reglează menstruația. „La indicația medicului ginecolog, de patru-cinci ani folosesc Duphaston. Metabolitul respectivului medicament este ceea ce a apărut la controlul doping efectuat în Rusia. La control, sub efectul bucuriei și al oboselii, la lista medicamentelor luate în ultima săptămână am omis să adaug și produsul care face subiectul acestui caz”, a fost declarația sportivei găzduită de site-ul oficial al FR de Atletism. Progesteronul este un hormon feminin care joacă un rol esențial în stimularea metabolismului și controlează activitățile hormonale. Nu e pe lista interzisă și poate fi folosit liber de orice sportivă!
Nu poate fi produs de organism în mod natural
Pentru Bârcă, problemele au apărut ieri, când ANAD a venit cu un comunicat oficial. „Duphaston-ul este un medicament care nu conține substanțe cuprinse în Lista interzisă, prin urmare administrarea lui nu poate conduce la un rezultat pozitiv”. Misterul a dispărut total în clipa în care s-a făcut publică substanța descoperită în urina atletei. Este vorba despre METASTERON, un steroid anabolizant exogen (care nu poate fi produs de organism în mod natural) fără legătură cu Duphaston-ul. „Pentru așa ceva nu există scutire de uz terapeutic. Și chiar dacă ar fi avut rețetă medicală pentru un astfel de produs, tot nu l-ar fi putut lua. Nu pot să-mi imaginez cum au putut face o asemenea eroare”, spune un specialist din atletismul românesc, sub protecția anonimatului. Un apropiat al atletei vine cu abordare interesantă: „Antrenorul nu i-a dat nimic, a fost sub stricta supraveghere a medicului lotului”. Contactat aseară de ProSport, Vasile Oșean, doctorul lotului de atletism, nu a răspuns la telefon.
Steroizii anabolizanți sunt derivați sintetici cu efecte asemănătoare hormonului sexual masculin, testosteron. Au reacții androgenice (favorizarea caracterelor masculine) și anabolizante (favorizarea dezvoltării masei musculare)
În țară, Roxana Bârcă a fost testată în competiție, conform planificării ANAD, pe 09.02.2013 la Campionatele Naționale de seniori și tineret – Cupa de Cristal, iar rezultatul a fost negativ
Federația nici nu o scuză pe Roxana, nici nu o acuză. Așteptăm clarificarea cazului Cătălin Ganera, secretar general FRA
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER