Dubai, Arabia Saudită, Oman- țări arabe care nu spuneau mare lucru în fotbal, până acum câțiva ani au devenit un fel de „El Dorado” pentru o serie de antrenori prahoveni sau cu « CV » în județul nostru ! Vara aceasta, mai mult ca niciodată, specialiști în fotbal, prahoveni – au ales să-și facă meseria în țările arabe, unde s-a format o adevărată „colonie” românească. Motivele sunt multe, de ambele părți : arabii au văzut că românii sunt antrenori buni, își fac treaba cu seriozitate, nu sunt deloc scumpi, succesul în țările arabe al acestei bresle fiind asigurat de Olăroiu, mai ales, dar și de Ion Marin, Răzvan Lucescu, Balaci sau Boloni – antrenori de top de la noi, care au preferat să muncească în aceatsă zonă asiatică, iar ai noștrii sunt atrași de condițiile destul de bune de pregătire (peste ceea ce se oferă în România) și, mai ales de stabilitatea financiară oferită de țările din acest areal geografic ! De câștigat, câștigă tehnicienii români, care iau salarii de 10 ori mai mari, în medie, decât în România, de pierdut, acum, pierde fotbalul de la noi, în general, pe termen scurt. În viitor însă, foarte probabil că antrenorii atrași acum de „mirajul petrodolarilor” vor reveni, cu altă motivație, altă experiență. „Povestea” prahovenilor plecați vara aceasta în țările arabe este începută de Eusebiu Tudor și Mihai Oancea, în Arabia Saudită, urmați de Bebe Bărbulescu, plecat în Dubai și de Daniel Movilă, ajuns în Oman.
Ramadanul – primul „adversar”
Începutul mandatelor de antrenori la echipele arabe, pentru români, este marcat de… Ramadan – sărbătoarea sfântă a Islamului, care, anul acesta, se termină în 7 august. „Influențează foarte mult programul de pregătire al echipei, dar cum aici toată lumea respectă enorm această Sărbătoare, nu se face nicio diferență între cluburi. Toți ne antrenăm după asfințitul soarelui, de obicei seara, în nocturnă, la ora 21-22, pentru a evita și cele peste 40 de grade care sunt acum afară. Toți jucătorii postesc ziua, așa cum le cere religia, astfel că adaptăm programul de antrenamente și specificul lor. De exemplu, pregătirea fizică este bine să o duci spre perioada de după Ramadan”, explică Eusebiu Tudor, antrenorul echipei de tineret de la Al Ettifaq, unde lucrează alături de Mihai Oancea – fost șef al Centrului de Copii și Juniori de la Petrolul, care pregătește acum juniorii „A” ai saudiților. Impactul cu viața din Arabia Saudită a fost ușor pentru Tudor, care a mai pregătit echipa din Dammam, Oancea având primul „șoc” când a fost „cinstit” cu un plin de benzină, la mașina dată de club. „5 dolari, atât costă aici să umpli rezervorul. I-am spus că eu fac plinul aici, el să-l returneze în țară”, glumește Tudor.
Șumudică a luat preparator și doctor
Că specialiștii români sunt bine văzuți acolo o dovedește și faptul că, lui Marius Șumudică – antrenor la Al Shaab în Dubai, sezonul trecut, i s-a permis să-și mărească staff-ul cu români. Astfel, în Dubai, pe lângă secunzi, s-au dus acum și preparatorul fizic Bebe Bărbulescu, din Măneciu, dar și doctoral Flavian Arămitu, trecut și pe la Astra! Arămitu a lăsat FC Vaslui pentru Al Shaab, lucru care spune multe despre banii de acolo. „Am cerut aparatură pentru antrenamente. Mi-au spus să comand, am luat de vreo 10.000 de dolari, din America, au aprobat imediat”, spune Bărbulescu, care și-a lăsat sala de fittnes din Măneciu pe mâna asociatului său pentru a reveni în zona arabă, acesta lucrând acum câțiva ani și în Liban.
Movilă s-a acomodat în Oman
Și Daniel Movilă, fostul jucător și antrenor la juniorii Astrei a lăsat România, pelcând alături de Aristică Cioabă și Dan Zdrâncă, la FC Saham – în prima ligă din Oman. Staff-ul lui Movilă va debuta în… Dubai, la un prim turneu de pregătire, care se desfășoară la finele acestei săptămâni, fostul prim-divizionar deplângând „situația din țară”. „Corneștiul s-a desființat, deși promovasem în liga a III-a. Aici ai condiții și salariu, iar faptul că pleci de la un salariu de 1000 de lei, pe care, nici acela nu-l iei la timp mereu, la un venit înzecit, te face să treci peste problemele legate de distanța față de familie, în primul rând”.
Gigiu a luat pe Al Seeb
În Oman a ajuns , vara aceasta și Petre Gigiu, antrenor trecut pe la Astra și Poiana Câmpina, în județul nostru, care a preluat gruparea Al Seeb, care speră să joace și ea în prima ligă. Obișnuit cu experiențele de acest gen, după ce a antrenat în Dubai, Arabia Saudită, Algeria sau Maroc, Gigiu a semnat imediat cu Al Seeb – „pentru că e important să fi în acest circuit, al echipelor arabe, oricând, dacă dai dovadă de seriozitate și ai ceva rezultate, poți prinde un contract similar cu ce câștigă în liga I acum, în România, chiar dacă aici ești la o echipă mai mică”. Rămâne de văzut care vor fi rezultatele românilor, prahovenilor, acolo, cum se vor acomoda ei, cât vor rezista acolo! Cert este că, vor avea ce povesti, dintr-o lume fotbalistică, și nu numai, total diferită!
Eusebiu Tudor și Mihai Oancea lucrează pentru un club cu mari pretenții în zona arabă, Al Ettifaq fiind prezent mai mereu în fazele finale din cupele asiatice
Șumudică și-a format în Dubai un staff cu mulți colaboratori pe care-i cunoaște foarte bine și cu care a lucrat în România.
Daniel Movilă este la prima experiență „externă”, alături de fostul său coleg d ela Jiul – Cioabă, care este un obișnuit al unor astfel de „aventuri”.
Petre Gigiu a fost apreciat la echipele unde a muncit, rezistând ani buni în fotbalul din țările islamice.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER