Tiberiu Dolniceanu a câștigat trei medalii în mai puțin de trei luni
Vicecampioană olimpică la Londra, naționala de sabie băieți a României avea o misiune foarte grea la Mondialele din Ungaria în condițiile în care a schimbat 75% din echipă în vara trecută. Dar antrenorul-președinte Mihai Covaliu a făcut o vrajă și, în mai puțin de un an, a scos din joben o formație nouă și foarte talentată.
Primul semn că sabia masculină are viitor în România a venit la Campionatul European de la Zagreb, când băieții lui Covaliu au terminat concursul pe locul patru. Chiar dacă nu au luat medalie, Dolniceanu&Co promiteau mult, iar Mondialul de la Budapesta avea să confirme din plin valoarea acestor puști.
Cum a fost drumul până în finală? Cel mai bine ne-a explicat chiar antrenorul Mihai Covaliu: „Niciun duel nu a fost ușor. Am ajuns în finală prin multă muncă, răbdare, încredere și printr-un studiu extrem de atent al adversarilor. Sincer să fiu, nu mă așteptam la un asemenea parcurs”. Până în finala cu Rusia, România a trecut pe rând de Australia, Polonia, Ungaria și Belarus. Cu ultimele două reprezentative victoria a venit la o singură tușă: 45-44!
A luptat împotriva unei săli întregi Momentul cheie al parcursului sabrerilor a fost duelul din sferturi, dintre Alin Badea și maghiarul Aron Szilagyi. La primul său mondial, în ultimul releu, la 44-40 pentru Ungaria, sportivul din Slobozia a dat dovadă de tărie de caracter, stăpânire de sine și de sacrificiu. A dat cinci tușe la rând și a trimis România în semifinale. Împotriva campionului olimpic. Împotriva a peste 3.000 de suporteri maghiari fanatici. Și poate chiar împotriva sorții. „Badea a tras tot concursul cu glezna imobilizată. A făcut o entorsă urâtă în concursul individual și doar priceperea medicilor și tăria lui l-au făcut să fie pe planșă pentru România”, ne-a dezvăluit antrenorul Mihai Covaliu, care a explicat că echipa sa va crește și mai mult în viitor: „Cu Ungaria și Belarus au fost extraordinari, dar în finala cu Rusia diferența de experiență a fost foarte mare. Ne-am dorit mult aurul, dar rușii au fost și puțin ajutați în unele momente”.
Dacă pentru Badea, Teodosiu și Gălățeanu acest argint a fost prima medalie importantă din carieră, pentru Tiberiu Dolniceanu este a treia în mai puțin de trei luni după aurul de la Europene și bronzul individual de la Budapesta.
ECHIPA ROMÂNIEI Tiberiu Dolniceanu (25 de ani) Alin Badea (25 de ani) Ciprian Gălățanu (24 de ani) Iulian Teodosiu (19 ani) Antrenor: Mihai Covaliu
Am arătat la acest Mondial că avem potențial și sunt sigur că veți mai auzi despre acești băieți minunați Mihai Covaliu, președinte FR Scrimă
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER