Rezultatele obținute în ultimul an la 100 m deschid discuția privind șansele lui Usain Bolt (9,77 la CM) de a-și mai îmbunătăți recordul mondial (9,58 – 2009). Competiția din Moscova continuă până duminică
372 de zile au trecut de la ultima cursă în care jamaicanul s-a apropiat de propriul record (9,58) – Londra 2012 (9,63)
La 26 de ani, cel mai rapid om de pe Planetă, Usain Bolt, pare că ține la degetul mic tot timpul din lume pentru a-și corecta recordul de la 100 m (9,58) Există argumente care-i dau elan: longevitatea unor predecesori, ușurința cu care se impune la competițiile de obiectiv, lejeritatea pe care o afișează în curse și calitățile care-l transformă în campion cu majuscule.
Dar în picioare stau și câteva obstacole care-l pot scoate din ritmul obișnuit: Gay și Powell se încălzesc în următorii doi ani pe margine și provocarea scade, cele mai somnoroase cronometre au închis ochii în 2013 la 9,95, 9,94, 9,92, 9,85 și 9,77, departe de vîrful de altădată, iar dincolo de reuniunile Diamond League, următoarea înfruntare de gală are loc abia peste doi ani, la CM din China. ProSport i-a pus în block-start pentru a răspunde la întrebarea „va mai doborî vreodată Usain recordul mondial” pe trei specialiști din România: Ionela Tîrlea, Florin Suciu și Adrian Ghioroie, omul care a comentat duminică la Eurosport cursa de la Moscova.
Tîrlea: „Are șanse să-l corecteze”
Ionela Tîrlea, vicecampioană olimpică în 2004 (400 m garduri) deține recordul național la 100 m (11,30). Florin Suciu, singurul român care a alergat cu Asafa Powell, e posesorul celui mai bun timp al unui român pe 100 m în ultimul deceniu (10,24). Adrian Ghioroaie a primit în 2011 titlul de „cel mai bun antrenor secund al anului” în NCAA (Campionatul Național al colegiilor din America). Toți urmăresc fenomenul Bolt.
Va mai corecta recordul mondial vreodată? » Tîrlea: N-ar fi imposibil, eu cred că are mari șanse să-l mai bată » Suciu: Nu-l mai bate niciodată. În 2009, era în formă maximă. » Ghioroaie: Extrem de greu. Performanța maximă trebuie făcută când atingi vârful de formă, timpul nu se mai întoarce.
Cum îl influențează scăderea concurenței? Bolt și Powell suspendați, Blake accidentat? » Tîrlea: Există sportivi care sunt mai relaxați când n-au concurență și atleți care își doresc să aibă rivalii pe culoarele alăturate. În orice variantă, Bolt respectă principiul: „Eu și restul lumii”. Deci nu-l influențează absența celor trei. Ar putea crește rezultatele și în următorii ani. » Suciu: Contează enorm să fie lângă el sprinteri de top, iar Asafa și Gay erau competitori de clasă. Ar fi avut altă provocare cu ei doi. Dar cred că în scurt timp va apărea un sprinter mai bun ca el. » Ghioroaie: Îi ușurează situația în competiție, dar îi reduce din puterea brandului, pentru că orice campion trebuie să aibă concurență tare pentru a face show.
Cât va mai rămâne Bolt în top? » Tîrlea: Doi ani. Anul acesta cu siguranță nu va corecta recordul mondial. Ar fi câștigat mult mai clar finala. » Suciu: El a apărut în 2007, la Mondialul de la Osaka. Sunt deja șase ani și nu cred că-l vor mai ține picioarele mult timp. Eu zic că e pe final de carieră. » Ghioroaie: Încă cinci ani.
10,72 e timpul cu care Fraser-Pryce (JAM) a câștigat aseară finala feminină la 100 m
Bianca Răzor a obținut până acum cel mai bun rezultat al României: semifinale la 400 m, cu nou record personal (51:49)
România va avea azi doi reprezentanți. Ancuța Bobocel va lua startul în finala de la 3.000 m obstacole, (ora 20:25), iar dimineață (ora 7:50) săritorul în înălțime Mihai Donisan va intra în calificări
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER