Primul tehnician al Academiei lui Hagi crede că plecarea de la echipă poate produce pentru puști șocul de care au nevoie ca să câștige următoarele etape
Cătălin Anghel crede că există o problemă la nivelul juniorilor, una legată de atitudine și de educație: „De asta nu avem rezultate”
Demisia dumneavoastră după trei ani în care ați stat pe banca Viitorului a surprins. De ce ați luat această decizie? Simțeam că e nevoie de un șoc la o echipă. Să nu mă înțelegeți greșit. Eu, tot ce știu ca antrenor, știu de la Constanța. Și, cu ocazia asta, vreau să îi mulțumesc lui Gheorghe Hagi, omul care a avut încredere să-și pună proiectul pe mâna mea și care mi-a oferit un lucru de care antrenorii din Liga I nu prea se bucură: continuitate. Echipa însă nu începuse bine campionatul și sper eu ca plecarea mea să îi fi trezit oarecum la realitate. Nu am lăsat clubul la greu, așa cum s-a discutat prin presă, din contră. Financiar, au fost perioade mai puțin bune, dar am înțeles asta și am rămas. Când mi-am dat eu demisia, toate erau bune la Viitorul.
Ce urmează pentru dumneavoastră? Aveți vreo ofertă căreia vreți să-i dați curs? Acum… stau foarte mult timp pe acasă și citesc cărți de specialitate. Vreau să mă duc la anumite meciuri din străinătate, să mai învăț câte ceva, că sunt conștient de faptul că eu, Cătălin Anghel, nu mă număr printre aceia care să știe tot în acest domeniu. Cât despre oferte, au existat unele. Totuși, sunt destul de rezervat înainte să accept una. Nu vreau să fiu manta de vreme rea câteva etape și apoi să fiu demis de la vreo echipă.
„Dinamo a pierdut jumătate de milion de euro”
Ce antrenori români din Liga I vă plac și de ce? Reghecampf și Grigoraș. Și, dacă primul a avut șansa să-și arate calitățile tactice, cel de-al doilea sper eu să beneficize de încrederea patronilor de la CFR. Grig a făcut treaba bună peste tot unde s-a dus. Are nevoie de timp pentru a crea o echipă cu pretenții la titlu. Scenariul perfect al Ligii I ar consta într-un tehnician care să-i incorporeze și pe Grig, și pe Reghecampf. N-ai putea să te bați cu o echipă cu un asemenea apetit ofensiv și care să nu obosească niciodată!
Cum comentați faptul că ați fost acuzați de blat sezonul trecut, cu Steaua și cu Dinamo? Alea au fost niște aberații, dacă ar fi să mă întrebi pe mine. Victoriile de la sfârșitul campionatului au fost norocoase. Da, e un termen bine folosit. Steaua a ratat enorm, noi am marcat la fiecare ocazie avută. La fel și cu Dinamo, care mi se pare cu mult mai bună sezonul trecut decât acum. Hai să vă dau un exemplu de ce e aberant să spui că vreuna dintre ele a făcut blat cu noi: Dinamo a pierdut 400.000 sau 500.000 de euro printr-un contract cu Orange, că nu au prins loc de Europa League. Și, în loc de un milion cât avea promiși de la sponsori, a primit jumătate. Păi pierzi intenționat în cazul asta? Zic că nu…
(întrerupe reporterul)
Dar așa suntem noi românii. Una la mână, stricăm nefondat bucurii. Și, doi la mână, trebuie să ne ajungă cuțitul la os ca să acționăm în consecință. Dacă jucam tot sezonul așa cum am făcut-o cu Steaua și cu Dinamo, sigur nu ne mai aflam în situația de a fi aproape de retrogradare. Sigur, sigur!
„E greu să lucrezi cu puști”
După Iancu, Alibec, Chițu și Bălașa, toți transferați la echipe bune fie din România, fie din străinătate, cine credeți că urmează să mai plece de la Viitorul? Benzar, Lazăr și Gavra. Cel din urmă e așteptat să explodeze. A, mai e și Buzbuchi. Cei patru cred că pot face obiectul unui transfer, dar cred că cel mai repede o să obțină unul Benzar. Problema și a lui, dar și a lui Lazăr, este că ei sunt ca niște furnici. Joacă, joacă, nu ies niciodată în evidență, aleargă foarte mult și sunt oamenii cu pasele. Pe ăștia nu-i prea observi dacă nu te pricepi la fotbal.
Cât de greu este să lucrezi cu băieți de 16-17 ani? Concret… Pf, extrem de greu. Trebuie să îi motivezi foarte mult, să îi faci conștienți de faptul că atunci când sunt la antrenament trebuie să se concentreze strict pe asta, nu să le zboare mintea la vreo prietenă sau la vreo ieșire seara, după el. Iar uneori reușești asta, alteori nu. Depinde foarte mult de educația fiecăruia aici. Eu sunt antrenor, te ajut, dar mai mult de atât nu am ce să fac. O să te las în pace dacă văd că nu am cu cine să lucrez. Talente sunt peste tot. Caractere, nu prea. Și o să merg mereu pe mâna unuia muncitor, decât delăsător. Aici cred că intervine problema de la loturile de tineret, că nu avem rezultate, ci mai degrabă scandaluri. Primești ceea ce aduni. Asta e.
Chițu și Bălașa sunt doi dintre cei mai valoroși jucători pe care i-am antrenat. Rar mi-a fost dat să văd doi fotbaliști mai vertebrali Cătălin Anghel, fost antrenor Viitorul
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER