Mariana Bitang, antrenoarea lotului feminin de gimnastică, spune că nu se gândește la medalii la CM de la Anvers și dezvăluie că lotul feminin e tot fără medic
. Lotul național (feminin și masculin) pleacă mâine spre Belgia (ora 14:00) – Șeful FRG, Adrian Stoica, spune că medicul de la lotul de băieți va avea grijă și de fete – Stănilă (15 ani, bârnă și sol), mezina CM și cea care o înlocuiește pe Bulimar, „va căpăta experiență”, spune Bitang
Doamnă Mariana Bitang, cum le simțiți pe fete înainte de Mondiale? Are mai puțin relevanță cum se simt aici sau cum le simt eu, ci cum se vor acomoda și cum se vor simți la Anvers. E un campionat mondial special pentru că suntem în fața primei mari competiții după Londra, iar generațiile se cam schimbă.
Și noi schimbăm? La cei care nu se schimbă… suntem noi forțați să o schimbăm cu trista accidentare a Dianei Bulimar. Sper ca această întâmplare să o mobilizeze pentru anul viitor, pentru că accidentarea era una previzibilă ținând cont că genunchiul ei era unul cu probleme. Îmi pare foarte rău pentru că Diana a clacat, traversa o formă foarte bună. Dar asta e, fetele sunt gata, n-are rost să ne lamentăm!
Locul ei va fi luat de Ștefania Stănilă… Ea a avut mai multe probleme de sănătate și mai multe întreruperi în pregătire din diferite cauze și o abordare curioasă a pregătirii. E o schimbare forțată de accidentarea Dianei Bulimar. Ștefania Stănilă va căpăta experiență la acest Mondial.
Discuțiile ajung mereu și la accidentări în gimnastica feminină românească. Aveți doctor acum la lot? Noi nu avem doctor, am făcut niște artificii pentru că staful nostru medical era zero. Asta e situația noastră, nu reușim să încropim un colectiv medical care poate accepta să stea 24 de ore din 24 izolat într-un cantonament. Și dacă am beneficia de aportul lor, ar trebui să fie medici specializați, să aibă experiență în medicina sportivă. Procesul de recuperare e la fel de important precum procesul de pregătire.
Nevoia de 1.500 lei
Care ar fi salariul unui medic? 1000 de lei cât permite legislația plus 500 de lei indemnizația de lot. Dacă vrem să mai contăm în sportul mondial, trebuie să mai investim cât mai putem. Ați văzut cum au fost luate medaliile și la Mondialul de canotaj!? Chiar vorbeam cu doamna Lipă (n.r. șefa FR de canotaj)… fără medic, fără bloc recuperator…
Care ar fi soluția? Noi nu avem ce face, doar sesizăm neajunsurile, doar tragem un semnal de alarmă. Nu vom ieși în stradă să manifestăm cu plăcuțe pe noi! Lumea trebuie să înțeleagă că un colectiv medical nu reprezintă un moft al antrenorilor, ci o condiție de bază pentru desfășurarea optimă a pregătirii pentru campionate, pentru medalii. Dar până la urmă… trăim și fără medalii, nu!?
Câte medalii luăm la Anvers? Eu nu mă gândesc la medalii, ci la o participare onorabilă care să le regăsească pe fete în vârful lor de formă. Dacă își vor face bine exercițiile…
Sandra Izbașa va face doar solul. Poate urca pe podium? Pe Sandra nu e cazul să punem presiune pentru că ea și-a făcut datoria pentru sportul românesc. A avut o problemă la încheietură și n-a mai putut să facă atâtea repetări la sărituri, aparatul la care a luat aur la Londra, pentru a ajunge în vârf de formă.
Mult succes în Belgia! Vă mulțumesc, sper ca toată lumea să fie sănătoasă.
La Anvers va fi și cu lotul feminin medicul de la lotul masculin (n.r.-Cristian Stoiciu) Adrian Stoica, președinte FRG
România: Sandra Izbașa (23 de ani), Larisa Iordache (17 ani), Ștefania Stănilă (15 ani) Rusia: Aliya Mustafina (19 ani), Tatiana Nabieva (18 ani), Maria Paseka (18 ani), Anna Rodionova (17 ani) SUA: Simon Biles (16 ani), Brenna Dowell (17 ani), Kyla Ross (16 ani), Mckayla Maroney (17 ani)
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER