Gillespie (foto) admite că a făcut greșeli în carieră, dar spune că s-a vindecat complet de dependența de pariuri Fostul mijlocaș afirmă că Sir Alex Ferguson a fost cel care l-a învățat să parieze Nord-irlandezul și-a adus aminte de un meci în care a mizat că echipa sa nu va câștiga cu mai mult de trei goluri diferență
Un studiu recent publicat de liga engleză a arătat că trei din cinci jucători din Premier League dau faliment imediat după finalul carierei. Motivele sunt multiple, iar cauzele care îi duc pe aceștia la sapă de lemn sunt diferite. Unii aleg un stil de viață luxos, pe care nu mai pot să îl susțină odată cu retragerea. Însă alții își fac singuri probleme prin dependența de alcool, stupefiante sau pariuri. Astfel, pusă în acest context, povestea lui Keith Gillespie (38 de ani), relatată în autobiografia sa, „Cum să nu te comporți ca fotbalist milionar”, nu pare atât de surprinzătoare. Suma pierdută de fostul internațional nord-irlandez la pariuri e uriașă. „Am început cu un pariu de o liră și am pierdut 7,2 milioane de lire”, mărturisește Gillespie, citat de cotidianul „Daily Mirror”.
„N-am fost un profesionist model”
Jucător la Manchester United, Newcastle și Blackburn, care a strâns 237 de prezențe și 17 goluri în Premier League, Gillespie și-a declarat falimentul în octombrie 2010. „A fost momentul care m-a convins să nu mai pariez. Nu am contactat un specialist, dar am înțeles singur că aceste porniri nu au ce căuta”, a povestit fostul mijlocaș în autobiografia sa. Dar cum a ajuns un jucător care a strâns aproape zece milioane de euro în carieră numai din salariu să nu mai aibă nici măcar un cent în cont? Răspunsul e ușor: flagelul pariurilor.
Povestește Gillespie: „Nu cred că vreunul dintre colegi poate să spună că am fost un profesionist model. Am băut, am învățat să fumez și am înjurat des. Dar cea mai mare problemă au fost pariurile”. Începuturile dependenței? „Când eram tânăr, jucam la Manchester United. Sir Alex Ferguson îmi dădea bani și biletul pe care voia să mizeze, iar eu mergeam la casa de pariuri. Când câștiga, îmi oferea o parte din câștiguri”. De aici a urmat dezastrul!
A pariat din plictiseală!
În total, fostul jucător de la Newcastle a pierdut aproape 8,5 milioane de euro la pariuri! „Am stat într-o după-masă și am calculat sumele pe care le-am pariat. Rezultatul a fost înfiorător. Într-o zi am pierdut vreo 80.000 de euro! În total? 8,5 milioane de euro!”, explică Gillespie. Însă cum ajunge un jucător să parieze? „După ce te antrenezi, ai mult timp liber. Te plictisești și ai mulți bani pe mână. E normal să se întâmple asta”, spune fostul jucător, care e sigur că în acest moment, odată cu evoluția tehnologică, există cel puțin trei jucători în fiecare echipă de Premier League care sunt atinși de virusul pariurilor.
Două goluri în 86 de meciuri a reușit Gillespie pentru naționala Irlandei de Nord
Când pariezi, simți o doză de adrenaliÂnă, care te face să te simți bine. Nu contează că pierzi, riști mai mult. Îți dorești să ai sentimenÂtul de nerăbdare la nesfârșit Keith Gillespie, fost internațional nord-irlandez
A pariat și pe propria echipă
În fragmentele publicate de „Daily Mirror”, Gillespie (foto mic, în stânga, în duel cu Cristiano Ronaldo) povestește și modul în care a pierdut aproape 60.000 de euro pe propria sa echipă. Pe vremea când evolua la Newcastle, fostul mijlocaș a pariat aproape 900 de euro că primul gol al echipei sale într-un meci de Cupa Ligii, contra lui Stoke, va fi marcat de Pedro și că Newcastle va câștiga cu 2-0, 2-1, 3-0 sau 3-1. „Pedro a marcat primul gol, iar noi conduceam în finalul meciului cu 3-0. Urma să câștig 60.000 de euro. Dar Darren Peacock, un fundaș care marca un gol la două sezoane, a avut o pătrundere și a făcut 4-0! Nu m-am putut bucura cu colegii mei, deși câștigasem aproape 5.000 de euro”, a mărturisit Gillespie.
Pariurile, problemă generalizată
Președintele Asociației Profesioniste a jucătorilor din Anglia, Gordon Taylor, a avut nenumărate discursuri privind problema pariurilor făcute de jucători. Mai ales după ce mass-media din Insulă a tras semnaluri de alarmă în anumite cazuri, precum cel al lui Mickael Chopra, care a pierdut aproape două milioane de euro. Însă chiar Taylor a pariat aproape șase milioane de euro în ultimii patru ani, având datorii de circa 150.000 de euro la diferiți bookmakeri din Insulă! Totuși, șeful Asociației nu a demisionat, în ciuda presiunii presei engleze.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER