*Tricolorii care au ajuns să concureze sub steagul elen la Jocurile Olimpice și la alte mari competiții le țin pumnii jucătorilor lui Pițurcă în meciul de mâine
*O altfel de prefață a dublei România – Grecia, prin ochii sportivilor români care au primit cetățenie greacă
Românii au privit mereu cu jind spre Grecia, ispitiți de insule, de căldură și de mirajul unei vieți mai bune. Elenii s-au uitat și ei pofticios peste granița țării noastre, vânând în special sportivi de valoare. Conform statisticilor, România are de trei ori mai multe medalii olimpice decât Grecia de-a lungul timpului, fără să fi organizat vreo ediție a JO. Elenii au avut de două ori această onoare, în 1896 și în 2004. Din acest dublu interes, câțiva români au ajuns să concureze sub drapelul alb-albastru. Alții au ajuns să se stabilească în Grecia, fără să fi jucat vreodată acolo, așa cum este cazul foștilor fotbaliști Emil „Niki” Dumitriu sau Cornel Berneanu.
„Sper să mergem la Mondiale”
Petre Sanda are 38 de ani și a jucat în naționala de polo a Greciei timp de șapte ani. Din România a plecat în 1997 și s-a stabilit la Atena unde s-a însurat cu o grecoaică. Împreună au două fetițe, care și ele practică același sport. Medaliat cu bronz la Mondialele din 2005 și participat la Jocurile Olimpice de la Atena, unde naționala „Hellas” s-a clasat pe locul patru, Petre Sanda continuă și acum cariera de jucător, în prima divizie greacă. „Sâmbătă avem un meci important în campionat și nu cred că antrenorul ne va da voie să mergem la meciul de fotbal. Eu îmi doresc să fiu în stadion, dar vom vedea”, spune cel care este cunoscut în Grecia sub numele Stefanos Petros Santa. În ce privește favorita lui, poloistul bucureștean nu ezită niciun moment: „România. Sper să mergem la Mondiale”.
Import și de frumusețe
Atleta Cristina Neag Hantzi (37 de ani) e o altă sportivă de top care a ales din 1999 să concureze pentru Grecia. Specialistă la 400 m și 400 m garduri, frumoasa sprinteră născută în Galați și crescută în Zalău a participat la nenumărate ediții ale Campionatelor Mondiale și Europene. „Marele regret e că în 2008 am avut șansa să merg la Jocurile Olimpice din China, însă federația a decis să fie selecționată Halkia, campioana din 2004″, spune fosta elevă a antrenorilor Mogdy Kerkes și Mirel Seisanu. Campioană a Greciei de 11 ori la rând la 400 m garduri, Cristina, stabilită în Atena, se va retrage în acest an. „Am făcut o probă grea, dar foarte frumoasă, o specialitate în care cel mai mult suferă tendoanele. În România mai vin o dată pe an. La meciul cu Grecia, tin desigur cu România. E în sufletul meu!”
Ping-pong cu Kalinikos
Călin Creangă. Sau Kalinikos Kreangă! Un adevărat fenomen în tenisul de masă mondial. La 41 de ani, jucătorul descoperit de regretatul Gheorghe Bozga uimește sportul cu mingea de celuloid. A luat argintul cu echipa Greciei la Europeanul de luna trecută, merge la sală de două ori pe zi, iar reverul său perfect face furori! „Călin a rămas în Grecia în 1989, la Europeanul de juniori care a avut loc în Luxemburg. Cu patru ani mai devreme fusese campion european de cadeți. Grecii l-au ofertat, l-au convins și și-a luat cu el doar paleta din hotel”, deschide o fereastră în trecut Beatrice Romanescu, PR și marketing manager la FRTM. Creangă a făcut ulterior senzație. Alături de Otilia Bădescu a luat bronz în 1991 la CM de la Chiba, iar doi ani mai târziu, tot cu Otilia, la CE de la Stuttgart, deveneau campioni europeni. Multiplu medaliat cu aur al Greciei a fost format la școala de tenis de masă din Bistrița, e căsătorit și are două fetițe.
Singura voleibalistă româncă la JO 2004
Și voleiul românesc a pus umărul la formarea echipei care a reprezentat Grecia la JO din 2004. Din echipa țării gazdă a făcut parte și Ruxandra Codruța Dumitrescu o sportivă care a fost convocată la noi doar la loturile de junioare. „Uitată” mai târziu de selecționeri și-a căutat norocul în Grecia. Acum are 36 de ani și a jucat la Panathinaikos, fiind cunoscută după numele Rouxantra Kon Ntoumitreskou. România nu s-a calificat în turneul feminin de volei la JO 2004.
Cele patru cazuri prezentate au ceva în comun: toți sportivii au plecat în Grecia după 1989. Explică Petre Anițoaie, un fost campion român la judo, ulterior campion și în Grecia. „Sportul grecesc a fost o mină de aur timp de vreo 10 ani, începând cu 1995 și terminând cu apariția crizei de după Jocurile Olimpice. Au venit bani mulți de afară, a fost un boom. Când s-a închis robinetul s-a terminat și cu sportul”, spune el. Antrenor de judo apreciat, Anițoaie a ajuns acum să-și caute de lucru în Anglia.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER