Grecii au implementat același sistem tactic, 4-3-3, la echipele naționale de juniori sau tineret. Noi ne bazăm pe modulul 4-2-3-1
În ultimii doi ani, cele două naționale nu s-au întâlnit la nivel de juniori
Grecia stă bine la capitolul juniori, cu opt calificări la turneele finale din ultimii zece ani și două medalii de argint obținute la Euro U 19, edițiile 2007 și 2012. Cu toate acestea, în 2009, când a venit la naționala mare a elenilor, portughezul Fernando Santos s-a implicat și la acest nivel, pe motiv că fotbalul grec a lansat prea puțini jucători importanți în ultimii zece ani.
Povestește Takis Fyssas, fostul fundaș central al Greciei, care este acum team-manager în cadrul Federației: „Am realizat că nu e suficient să trăim în prezent. Planul selecționerului Fernando Santos a fost aprobat imediat de conducerea Federației și implementat în 2012”.
„Talent, muncă și inteligență”
Ce presupune însă acest plan? Primul pas a fost înființarea unei echipe Under 15, formată din cei mai talentați jucători din întreaga Grecie. Astfel, teritoriul țării este împărțit în patru zone, iar campioanele celor patru zone se califică într-un turneu final care are loc chiar pe stadionul „Karaiskakis”, unde se joacă barajul de azi. De aici, cei mai buni 44 (câte patru jucători pe fiecare post) sunt selecționați, urmând ca 33 de tineri să facă pasul la naționala Under 16.
Selecția, bazată pe evaluări video și a unor fișe de joc, e făcută de Fyssas, Nikos Zelenitsa, selecționerul Under 16, și Fernando Santos. „Pentru ca un jucător să reușească e nevoie de trei condiții interdependente. În primul rând, trebuie să fie talentat. Apoi, să muncească mult. Și să se fie suficient de inteligent pentru a se plia pe sistemul nostru. Doar așa vine succesul”, explică Fyssas.
Interesant este însă că implicarea selecționerului Santos nu s-a oprit doar la înființarea echipei Under 15. Conform presei din Grecia, portughezul a propus ca toate echipele de juniori și de tineret ale Greciei să joace același sistem tactic, un 4-3-3, pe care l-a folosit și el la naționala mare. Un sistem care se poate transforma ușor într-un 4-2-3-1 mai defensiv, pe care portughezul îl poate alege la meciul de diseară.
Ne-am trezit și noi, dar cam târziu În ultimii zece ani, România a fost prezentă doar la turneul final al Euro U17 din Serbia (ultimul loc) și la Euro U 19 de la București, unde s-a calificat din postura de țară gazdă. La această din urmă competiție, Grecia ne-a fost adversară în grupă, iar elenii s-au impus cu 1-0. Revitalizarea sectorului juvenil a fost prima preocupare a directorului tehnic Mihail Marian, începând cu 2011.
„Vom avea o strategie comună, de sus până jos”, anunța acesta. România are cinci grupe de junior, de la U16 la U21. „Toate naționalele joacă în același sistem, 4-2-3-1, astfel încât orice jucător care promovează de la un nivel la celălalt să știe partitura”, spune Ștefan Iovan, coordonatorul lotului noastre de juniori. În acest an, naționalele U 17 (selecționer Costel Gâlcă) și U 19 (Ștefan Iovan) s-au calificat la Turul de elită, ultima fază înainte de turneul final.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER