Jucătoarea de la Corona Brașov a lipsit doar la două turnee finale în care a jucat România din 1999 și până azi, la Europeanul din 2008 și la Mondialul din 2009 Centrul echipei naționale va merge în Serbia în postura de căpitan Brădeanu a urcat de curând și pe locul 3 all-time la numărul de selecții, după Mariana Târcă și Valentina Cozma
La naționala României s-au făcut mai multe reconstrucții în ultimii 15 ani, însă indiferent de regim, context, schimbări, ambiții, obiective, Aurelia Brădeanu a rămas ca un punct fix în interiorul lotului. Handbalista s-a încadrat în ideile tactice ale tuturor selecționerilor care s-au succedat la prima reprezentativă, a evoluat oriunde a fost nevoie de ea în linia de 9 metri și a impresionat mereu prin constanță și disciplină. Deși anii au trecut și peste centrul de la Corona Brașov, Brădeanu continuă să joace la cel mai înalt nivel, motiv pentru Tadici să o convoace și pentru Mondialul din Serbia, care va debuta în 6 decembrie. De altfel, selecționerul a reconstruit naționala în jurul ei, motiv pentru care i-a încredințat un rol important și i-a oferit banderola de căpitan. Brădeanu va juca în Serbia al 14-lea turneu final din carieră, dar merge la primul din această postură. Cifrele ei sunt deja impresionante: jucătoarea cu cele mai multe turnee finale (n.r. cu două mai multe decât Steluța Luca), locul 3 all-time la numărul de selecții (237), cinci semifinale (trei Mondiale și două Europene) și două medalii (argint CM 2005 și bronz CE 2010).
Mica, ai ținut evidența câte turnee finale ai la activ? Nu, nu m-am gândit la acest aspect, dar dacă ne referim la Mondiale cred că în Serbia va fi al 7-lea.
În Serbia va fi turneul tău final cu numărul 14… Dacă stau și mă gândesc am 34 de ani. În ’99 eram printre cele mai tinere, acum sunt cea mai în vârstă. Nu asta contează, ci faptul că mă simt bine, că organismul mă ajută. Pentru mine nu a fost un scop să adun prezențe la turneele finale, ci important a fost de fiecare dată rezultatul final. Iar după așteptările publicului am avut mai multe eșecuri decât rezultate excepționale. Totuși, dacă stau să mă gândesc, o calificare la un turneu final este o performanță, ce alte naționale din România ajung la fiecare Campion Mondial sau European?
„Nu contează banderola, ci cum pot ajuta echipa”
Care ar fi cel mai frumos moment petrecut la națională? Cele care m-au făcut fericită, în care am și câștigat medalii. Dar pentru mine toate turneele finale au fost speciale, inclusiv cel din 1999 când toată lumea m-a acuzat de ratarea din ultimele secunde.
Ce așteptări ai de la Mondialul din Serbia? Bineînțeles, ne propunem un rezultat cât mai bun, să ieșim cu capul sus dintr-o astfel de competiție. Și cu puțin noroc îl putem obține.
Grupa cu Ungaria, Germnaia, Cehia, cum ți se pare? Avem o grupă grea, dar cred că și adversarilor le este greu să joace împotriva noastră. Diferențele nu sunt majore între aceste echipe, va conta forma de moment din ziua respectivă.
Pentru prima dată în carieră mergi la un turneu final în postura de căpitan. Ce reprezintă acest lucru pentru tine? În primul rând, responsabilitatea este mai mare. Dar nu simt nicio presiune în plus, eu sunt aceeași, la fel ca și la edițiile anterioare. Nu banderola este foarte importantă, ci cum pot să conduc echipa din postura de coordonator de joc, câte pase și angajări bune pot oferi coechipierelor.
Top selecții all-time la națională 1. Mariana Târcă 335 meciuri 2. Valentina Cozma 322 meciuri 3. Aurelia Brădeanu 237 meciuri Marilena Doiciu 237 meciuri 5. Maria Torok 226 meciuri
237 de meciuri a jucat Brădeanu pentru echipa națională
5 semifinale de turneu final a disputat Brădeanu cu naționala. De două ori a obținut medalii, la Mondialul din 2005 (argint) și la Europeanul din 2010 (bronz)
„Dublă” cu Danemarca în weekend
Naționala feminină va ajunge azi în Danemarca, unde mâine și poimâine va susține două meciuri de pregătire cu reprezentativa țării gazdă. Gheorghe Tadici are sub comandă 17 tricolore. După aceste jocuri, foarte probabil, selecționerul va definitiva lotul de 16 pentru Mondiale.
Brădeanu merită să fie căpitan pentru tot ce a făcut la națională, este respectată, dar și pentru faptul că are o bună colaborare cu toate jucătoarele Gheorghe TADICI, selecționer România
RUGBY Fiji, ultimul val al „stejarilor” Neînvinși în acest an, „stejarii” vor susține mâine (ora 19:00, Stadion Arcul de Triumf) ultimul meci test din 2013 împotriva unei naționale de top, Fiji. „Am avut ocazia să avem trei echipe puternice în România și avem ocazia să terminăm această serie de partide împotriva celei mai bune dintre toate. Va fi foarte dificil pentru noi, dar jucătorii s-au pregătit bine și sunt convins că va fi un meci bun. Trebuie să învățăm din astfel de meciuri și să ne dezvoltăm”, a spus antrenorul României, Lynn Howells.
POLO CSM, eșec la debutul în grupele Ligii CSM Digi Oradea a fost învinsă în deplasare de formația germană Wasserfreunde Spandau Berlin cu 8-6 în primul meci din grupa B a Ligii Campionilor. Următorul meci al campioanei României este pe 4 decembrie, pe teren propriu, cu Brescia. Din grupă mai fac parte Galatasaray și Partizan Raiffeisen Belgrad. Primele trei echipe se vor califica la Turneul Final Six.
POLO Selecționer cu firmă la seniori Biroul federal al FR de Polo a validat ieri numirea noului selecționar la naționala de seniori. Acesta va fi sârbul Dejan Stanojevic (42 de ani), fost secund la naționala de seniori a Serbiei (bronz la JO 2008 și 2012, aur la CM 2009 și campion european 2012), precum și la reprezentativele de juniori ale „plavilor”. Conform siteului federației, votul unanim dat de Biroul federal a avut la bază proiectul de pregătire pe care noul selecționer vrea să-l implementeze la toate loturile tricolore. Stanojevic are ca obiectiv principal calificarea la JO 2016.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER