Timp de două zile, siteul ProSport vă va prezenta cele mai interesante informații statistice privind turul sezonului 2013-2014, terminat la începutul acestei săptămâni. La realizarea acestei analize nu au fost luate în calcul și cele două meciuri restante din etapa a III-a, Astra – Steaua și Concordia Chiajna – Viitorul.
În primul articol din statistica ProSport am încercat să descoperim cum a reușit să ajungă Astra pe locul 1 la finalul turului, pornind de la rezultatele obținute de echipele din Liga 1 atât pe teren propriu, cât și în deplasare.
Acasă: Dinamo și Ceahlăul lideri la puncte, Steaua randament năucitor
Ierarhia meciurilor de pe teren propriu dă naștere unei situații paradoxale. Cele mai bune echipe ca număr de puncte sunt Dinamo și Ceahlăul, ambele cu câte 20 de puncte dar din câte nouă partide, cu un randament de 74%. În schimb, Steaua, Astra și CFR Cluj au randamente mult mai bune decât cele două echipe, procentajul steliștilor fiind unul zdrobitor: 88,89% – adică 16 puncte din 18 posibile!
Paradoxurile nu se opresc aici, pentru că alături de Dinamo și Ceahlăul, alte șase echipe au adunat mai multe puncte decât Steaua. Dintre acestea, doar Astra, Gaz Metan, Vaslui, CFR și Chiajna au jucat câte opt meciuri, iar restul de trei au câte nouă. În schimb, Petrolul, Astra și CFR nu au cunoscut încă gustul eșecului pe teren propriu.
Ca o curiozitate, Săgeata este singura echipă care nu a remizat pe teren propriu în acest sezon. Alte două nou-promovate, FC Botoșani și Corona sunt cele mai abordabile echipe, cu doar șase puncte câștigate acasă, cu câte o victorie și trei egaluri de fiecare.
Astra, cel mai tupeist oaspete
Echipa lui Daniel Isăilă domină clasamentul meciurilor din deplasare, atât la puncte aduse, cât și la randamentul avut. Lideri cu 19 puncte, față de 16 ale Stelei, astralii le-au lăsat gazdelor doar cinci puncte în opt meciuri, după un egal alb la CFR Cluj și un surprinzător 1-3 la Chiajna. Cele patru egaluri ale Stelei au însemnat în realitate opt puncte pierdute de campioana și un randament de 66,67% față de 79,17% al Astrei.
Lista echipelor care au dat fiori gazdelor este completată de Petrolul și Pandurii, ambele cu câte 15 puncte, dar și FC Botoșani cu 13. De altfel, 13 echipe nu au reușit să treacă de bariera celor 10 puncte aduse din deplasare
Trebuie remarcat că echipa lui Reghecampf este singura neînvinsă din Liga 1, cu 0 în dreptul eșecurilor în meciurile de acasă și de afară. Tot zero, dar în dreptul victoriilor afară au ultimele clasate în ierarhia deplasărilor: Săgeata (cu 9 meciuri jucate), FC Viitorul (8), U Cluj (7) și Corona (8).
Cristescu, golgheterul de deplasare
La capitolul goluri, Steaua are cea mai bună medie pe teren propriu, cu 18 goluri în 6 meciuri, chiar dacă CFR și Pandurii au marcat de cele mai multe ori (câte 20 fiecare). În deplasare, astralii sunt din nou lideri, cu o medie de aproape 3 goluri cu un total de 23 de reușite în 8 meciuri. Poziția de top a echipei lui Isăilă este dată în principal de tandemul Budescu-Cristescu, ambii cu câte cinci reușite în deplasare. Dacă decarul a avut un debut fulminant cu o triplă și apoi o dublă în primele două deplasări, în schimb mijlocașul venit de la Petrolul s-a trezit pe final de tur. Cristescu se poate lăuda cu un record inedit, pentru că el a marcat numai în meciurile de „afară”!
Nu putem încheia fără a aminti și constanța lui Antal, care este pe locul întâi atât la goluri marcate acasă, acolo unde are șase goluri, ca și brazilianul Eric, cât și în deplasare, unde este împarte șefia cu cei doi jucători ai Astrei mai sus amintiți.
– Astra și Steaua sunt singurele echipe care au obținut același număr de puncte atât acasă, cât și în deplasare. Campioana turului au strâns câte 19, în timp ce steliștii au câte 16. Dacă giurgiuvenii au jucat un număr egal de meciuri acasă și afară, câte 8, bucureștenii au doar șase meciuri pe teren propriu și 8 în deplasare.
– în deplasare, Săgeata are cea mai proastă apărare, cu 24 de goluri primite, iar Corona stă cel mai prost în ofensivă, cu doar două reușite
– acasă, Botoșani a avut cel mai ineficient atac, cu doar 5 goluri. Apărarea brașovenilor de la Corona a fost bulevard pentru vizitatori, cu un total de 16 goluri încasate.
– Petrolul și FC Brașov au cele mai multe egaluri pe teren propriu, patru la număr, în timp ce Steaua, Ceahlăul și CFR Cluj au adunat tot atâtea în deplasare.
– în clasamentul general, Petrolul și CFR au cele mai multe egaluri, câte 7, la polul opus fiind Săgeata și Oțelul cu câte 3
– Steaua are cea mai bună defensivă per total, cu doar 10 goluri primite, în timp ce U Cluj are de trei ori mai multe
– FC Viitorul deține recordul de ineficacitate cu doar 10 goluri, adică mai puțin de un sfert din cele marcate de către Astra
Statistică și grafică de Mihai ANDRIEȘ
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER