VIDEO + FOTO Decesul lui Eusebio a readus în prim-plan acest clasament. Care au fost cei mai mari fotbaliști din sec. XX

VIDEO + FOTO Decesul lui Eusebio a readus în prim-plan acest clasament. Care au fost cei mai mari fotbaliști din sec. XX
  • Publicat:
  • Actualizat:

Decesul lui Eusebio a readus în prim-plan unele dintre cele mai frumoase momente din istoria fotbalului. La sfârșitul secolului trecut, Institutul pentru Istoria și Statistica Fotbalului (IFFHS) a realizat un top al celor mai buni jucători din ultimii 100 de ani. Topul a fost dominat de Pele, Cruyff și Beckenbauer

  • Doar șapte din cei mai buni zece jucători din secolul XX au mai rămas în viață. Eusebio, Garrincha și Ferenc Pușkaș sunt cei care au decedat

Decesul lui Eusebio a „răpit” microbiștilor un alt mare nume care și-a pus amprenta pe fotbalul din secolul trecut. Reacțiile calde ale întregii lumi a fotbalului după anunțul decesului „Perlei negre” au demonstrat de ce portughezul a fost considerat unul dintre cei mai buni fotbaliști din istorie. De fapt, într-o ierarhie întocmită de Institutul pentru Istoria și Statistica Fotbalului (IFFHS) în anul 2000, Eusebio s-a clasat pe locul 9, peste jucători precum Gerd Muller, Marco van Basten, Zico sau Lotthar Matthaus. Cine au fost însă cei mai buni jucători din secolul XX, în opinia unui juriu compus din jurnaliști, oameni de fotbal, dar și de votul microbiștilor?

10. Bobby Charlton (n. 11 octombrie 1937) – mijlocaș

E considerat unul dintre cei mai buni mijlocași din istorie, parte integrantă a naționalei Angliei care a câștigat titlul mondial în 1966 pe teren propriu. Legendă a lui Manchester United, cu care a câștigat trei titluri, patru Supercupe, o Cupă a Angliei și o Cupă UEFA, Charlton este cunoscut și pentru faptul că a scăpat cu viață după dezastrul aviatic de la Munchen, când avionul lui Manchester a ieșit de pe pistă în momentul decolării. Tot la capitolul recorduri, Charlton este omul care a înscris cele mai multe goluri pentru Manchester United și pentru naționala Angliei (248) și al doilea cel mai selecționat jucător din istoria „diavolilor”, după Giggs, cu 756 prezențe în tricoul echipei de pe „Old Trafford”.


9. Eusebio (n. 25 ianuarie 1942 – d. 5 ianuarie 2014) – atacant

Considerat unul dintre cei mai buni jucători din toate timpurile, Eusebio s-a remarcat la Benfica și la echipa națională a Portugaliei care a ocupat locul 3  la Cupa Mondială din 1966, iar el a ieșit golgheterul competiției. Totuși, Portugalia nu a reușit să se califice niciodată la un Campionat European cu el în echipă, în ciuda încercărilor din 1964, 1968 și 1972. După ultima tentativă nereușită, „Regele” s-a retras de la națională. Eusebio are în palmares 11 titluri de campion cu Benfica, o Cupă a Campionilor, 4 cupe ale Portugaliei. De șapte ori a fost cel mai bun marcator al campionatului. Acesta a fost cel mai bun marcator european de două ori, el câștigând două „Ghete de Aur”. Supranumit „Pantera Neagră” sau „Perla Neagră”,  Eusebio a fost cunoscut pentru viteza sa, tehnica și șutul său puternic, precis.


 


8. Garrincha (n. 28 octombrie 1933 – d. 20 ianuarie 1983) – mijlocaș

Manuel Francisco dos Santos este considerat de mulți specialiști drept jucătorul cu cel mai bun dribling din istorie. Cunoscut și pentru faptul că a fost primul jucător care a făcut publicul prezent să strige „ole”, Garrincha are două titluri mondiale cu naționala Braziliei, câștigate în 1958 și în 1962. La ultimul, mijlocașul de 1,69m a câștigat atât titlul de „jucătorul turneului”, cât și „Gheata de Aur” a competiției. A decedat în 1983, la doar 50 de ani, din cauza unei ciroze, după ce fusese spitalizat de mai multe ori în ultimii ani de viață. Stadionul național din capitala Braziliei a fost numit după legendarul jucător brazilian.

7. Michel Platini (n. 21 iunie 1955) – mijlocaș

Actualul președinte al UEFA a fost, fără îndoială, cel mai bun jucător european al anilor ”80. Câștigător al Euro 1984 cu naționala Franței, dar și al Cupei Campionilor, Cupei Cupelor și al Cupei Intercontintale cu Juventus, Platini a fost primul jucător care a repurtat trei Baloane de Aur la rând (1983, 1984, 1985). Jucător cu o viziune incredibilă, dar și un marcator pur-sânge, Platini continuă să dețină titlul de cel mai bun marcator la turneele europene, cu nouă goluri, deși nu a jucat decât la Euro 1984.


 


6. Ferenc Pușkaș (n. 1 aprilie 1927 – 17 noiembrie 2006) – atacant

Legendarul atacant maghiar a fost unul dintre cei mai buni marcatori din istorie. În 521 de meciuri la nivel de club, jucate la Honved Budapesta și Real Madrid, Pușkaș a înscris 508 goluri! După ce a dus Ungaria în finala Mondialului din 1954, pierdută în fața RFG-ului cu 3-2, Pușkaș a plecat din Ungaria, însă nu și-a găsit echipă, fiind suspendat din cauza faptului că nu s-a înțeles cu fosta sa formație. A semnat până la urmă în 1958 cu Real Madrid, acolo unde a devenit o legendă, făcând parte din echipa care a adus madrilenilor cinci titluri consecutive și trei Ligi ale Campionilor. S-a retras în 1966, la 39 de ani, după care a devenit antrenor. În 2000 a fost diagnosticat cu Alzheimer, decedând șase ani mai târziu, la 79 de ani!



5. Diego Maradona (n. 30 octombrie 1960) – mijlocaș

„El Pibe d”Oro” e considerat de mulți drept cel mai bun jucător din istorie. Însă în votul microbiștilor, Maradona a câștigat autoritar, strângând 53,60% din voturi. Cu un dribling ucigător, un control al mingii excelent și o viziune rară, argentinianul și-a condus naționala către victorie la Cupa Mondială din 1986. Însă cariera lui Maradona a fost marcată de controverse: mai întâi „mâna lui Dumnezeu”, un gol marcat cu un henț clar în victoria Argentinei cu Anglia, în sferturile Mondialului din 1986, și apoi problemele cu drogurile, care i-au măcinat cariera. Ca antrenor, Maradona nu a cunoscut același succes. A încercat să conducă Argentina către un nou succes mondial, însă „pumele” au fost eliminate la CM 2010 de Germania, cu un categoric 4-0 în sferturi.


4. Alfredo di Stefano (n. 4 iulie 1926) – atacant

Argentinianul de 1,78m e considerat cel mai bun jucător care a îmbrăcat tricoul lui Real Madrid în istorie. Un atacant care și-a început cariera la River Plate, di Stefano e cunoscut pentru perioada petrecută la Real Madrid (1953-1964), când a cucerit opt titluri și cinci Ligi ale Campionilor cu formația madrilenă. A marcat 216 goluri în 284 de partide pentru Real și a câștigat două Baloane de Aur (1957, 1959), dar și titlul de cel mai bun marcator din Europa în 1958 și 1962. A fost antrenor la Boca Juniors, River Plate, Valencia sau Real, reușind să câștige două titluri și o Cupă cu echipa madrilenă.


3. Franz Beckenbauer (n. 11 septembrie 1945) – fundaș

„Kaiser Franz” e, probabil, cel mai bun fundaș din istoria fotbalului și singurul apărător care a prins „top 10” al celor mai bun jucători din secolul XX.  Beckenbauer e privit drept cel mai bun jucător german din istorie, grație stilului său calm și elegant, dar și inventatorul postului de libero. A devenit primul om din istorie care cucerește Cupa Mondială atât ca jucător (1974), cât și ca antrenor (1990), performanță egalată doar de brazilianul Mario Zagallo. Are patru titluri, patru Cupe și trei Ligi ale Campionilor câștigate cu Bayern Munchen, echipa la care s-a lansat și care a evoluat timp de 13 ani. Momentan, e președinte de onoare la Bayern și specialist pentru „Sky Sports Germania” și tabloidul „Bild”.


2. Johan Cruyff (n. 25 aprilie 1947) – atacant

Are 401 goluri în 710 meciuri pentru Ajax, Barcelona și naționala Olandei. Caracter dificil, care și-a căutat întotdeauna un mare rival cu care să se dueleze, Cruyff a fost unul dintre cei mai mari jucători din istorie. Mijlocaș ofensiv sau atacant, care s-a aflat întotdeauna în centrul liniei ofensive în 4-3-3-ul lui Ajax, Cruyff a fost o parte integrantă a dezvoltării stilului de „fotbal total” al lui Rinus Michels și Ștefan Covaci. Tehnic, rapid și cu o viziune magnifică, Cruyff dizloca ușor defensivele adverse, simțind exact unde se vor duce coechipierii săi. Ca antrenor, Cruyff a condus doar Ajax, Barcelona și naționala Catalunyei, rămânând fidel echipelor la care a evoluat în carieră. Are în vitrină trei Baloane de Aur (1971, 1973 și 1974) și o Gheată de Aur (1968).


1. Pele (n. 21 octombrie 1940) –  atacant

Conform Institutului pentru Istoria și Statistica Fotbalului (IFFHS), Pele este cel mai bun marcator din istorie, cu 1281 goluri în 1363 de meciuri. A fost ales de CIO drept „cel mai bun sportiv din istorie” în 1999, fiind un adevărat erou în Brazilia. A evoluat în carieră doar la Santos și New York Cosmos, dar și la naționala Braziliei, cu care a câștigat trei titluri Mondiale (1958, 1962 și 1970), fiind singurul jucător din istorie care a reușit această performanță.

 

Adrian Costeiu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Connect-R, ANULAT de Kiss FM după ce a felicitat românii care au ieșit la vot! L-au exclus din concert: „Jos CenzURA”
Connect-R, ANULAT de Kiss FM după ce a felicitat românii care au ieșit la vot! L-au exclus din concert: „Jos…
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Atacantul care l-a dat pe spate pe Adrian Mutu: „Este un animal! Cel mai puternic dintre toți”
Atacantul care l-a dat pe spate pe Adrian Mutu: „Este un animal! Cel mai puternic dintre toți”
Cristi Borcea revine în Superligă! Vestea zilei în fotbalul românesc
Cristi Borcea revine în Superligă! Vestea zilei în fotbalul românesc
Bogdan Cosmescu a spus ce a ales la alegerile prezidenţiale! Discuţie
Bogdan Cosmescu a spus ce a ales la alegerile prezidenţiale! Discuţie "aprinsă" la 3 SportCast: "Mi se părea aberant /…
Mama Antoniei arată superb la 57 de ani. Ce dietă ține Denise Iacobescu și care e alimentul la care a renunțat definitiv
Mama Antoniei arată superb la 57 de ani. Ce dietă ține Denise Iacobescu și care e alimentul la care a…
Sorin Ovidiu Vîntu o DISTRUGE pe Elena Lasconi: ‘O PROASTĂ!  Îmi cer scuze de la toate femeile din țara asta’
Sorin Ovidiu Vîntu o DISTRUGE pe Elena Lasconi: ‘O PROASTĂ! Îmi cer scuze de la toate femeile din țara asta’
BANCUL ZILEI. Profesoara către Bulă: -Măi puturosule, cum poţi să dormi la mine la oră?
BANCUL ZILEI. Profesoara către Bulă: -Măi puturosule, cum poţi să dormi la mine la oră?
Cristian Pîrvulescu, despre demersul lui Cristian Terheş şi decizia CCR:
Cristian Pîrvulescu, despre demersul lui Cristian Terheş şi decizia CCR: "Este evident, se încearcă relansarea candidaturii lui Ciolacu"
ADEVĂRUL despre UNIREA Bucovinei cu România! „Eram în contact cu...
ADEVĂRUL despre UNIREA Bucovinei cu România! „Eram în contact cu...
Suntem luaţi de proşti! Fiul lui Ion Ţiriac a izbucnit în scandalul momentului. Şi-a amintit de drama Simonei Halep
Suntem luaţi de proşti! Fiul lui Ion Ţiriac a izbucnit în scandalul momentului. Şi-a amintit de drama Simonei Halep
Chipul lui Călin Georgescu, analizat de un specialist. Ce spun ochii, sprâncenele și buzele despre caracterul lui
Chipul lui Călin Georgescu, analizat de un specialist. Ce spun ochii, sprâncenele și buzele despre caracterul lui
Călin Georgescu a intrat în panică. Decizia care-l blochează: E singura cale!
Călin Georgescu a intrat în panică. Decizia care-l blochează: E singura cale!
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa a fost cărată pe brațe afară din cimitir
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa a fost cărată pe brațe…
Detaliul neobservat din clipul lui Călin Georgescu! Ce are în spate și ce semnifică
Detaliul neobservat din clipul lui Călin Georgescu! Ce are în spate și ce semnifică
Mario & Luigi Brothership Review: când e frate lângă frate
Mario & Luigi Brothership Review: când e frate lângă frate
PSV face istorie în Liga Campionilor. Statisticile remarcabile ale ultimei etape
PSV face istorie în Liga Campionilor. Statisticile remarcabile ale ultimei etape
Martorul de bord fulg de nea: Când se aprinde și ce trebuie să faci?
Martorul de bord fulg de nea: Când se aprinde și ce trebuie să faci?
Ce semnifică simbolul care apare în videoclipurile lui Călin Georgescu. Este mai mult decât un obiect de decor
Ce semnifică simbolul care apare în videoclipurile lui Călin Georgescu. Este mai mult decât un obiect de decor
×