Simona Halep (22 ani) și-a egalat la Australian Open cea mai bună performanță într-un turneu de Grand Slam, optimi de finală. La US Open (2013), românca a ajuns până în turul patru după ce a eliminat pe traseu și o favorită, Maria Kirilenko. La Melbourne, Simona a trecut de primele trei tururi dintr-o altă postură, cea a unei jucătoare de top care și-a cules roadele muncii de pe întreg parcursul sezonului trecut, în care a câștigat inclusiv șase turnee WTA. Prin prisma faptului că a urcat până pe locul 11 mondial, Halep și-a asigurat un traseu mai accesibil în primele faze ale turneului de Grand Slam, meciuri cu jucătoare de la locurile 50 WTA (cazul lui Lepchenko) în jos, așa cum au fost cele cu Piter (locul 119 WTA) sau Zarina Diyas (locul 152 WTA). Astfel, parcursul ei până în optimi era oarecum scontat, Simona trebuia doar să-și reconfirme valoarea.
Marile bătălii abia acum încep Până acum, la Australian Open, a fost doar „încălzirea”, reacomodarea jucătoarei din România cu tenisul de înaltă clasă. Adevăratele bătălii abia acum încep, când Simona va înfrunta jucătoare din Top 10 mondial. Prima ocazie este chiar în optimi: Halep o va avea în față pe Jelena Jankovic, fostă – la un moment dat – pe locul 1 mondial, o sârboaică de 28 de ani aflată la maturitate în tenis după ce a trecut și prin clipe mai dificile.
Jelena Jankovic a fost antrenată în trecut și de Andrei Pavel, actualul căpitan nejucător al echipei României de Cupa Davis
În momentul de față, Simona și Jelena sunt despărțite de trei locuri în WTA (n.r. Jankovic este nr. 8 mondial), însă românca este jucătoarea care vine din spate. De altfel, acesta este și unul dintre motivele pentru care bookmakerii o dau favorită în partida de duminică seara – luni dimineața (n.r. organizatorii încă nu au anunțat programul jocurilor din ziua a opta). Halep are o cotă de 1.61 la victorie, în timp ce Jankovic are 2.30. Un alt motiv pentru care constănțeanca are un avantaj moral în fața adversarei sunt rezultatele directe: Simona are 2-1.
11 prezențe a adunat Jankovic la Australian Open. În 2008, ea a ajuns în semifinale. În alte 10 apariții nu a trecut de optimi
Partea interesantă este faptul că primele două rezultate de anvergură ale româncei în WTA, până la obținerea primului titlu, au fost obținute după succese în fața Jelenei. Prima finală importantă, cea de la Bruxelles (turneu de 470 de puncte), a venit după ce a învins-o pe traseu pe sârboaică, așa cum s-a întâmplat și în cazul semifinalei de la Roma de anul trecut (turneu Premier 5 – 900 de puncte), unde a ajuns după un alt meci memorabil cu Jankovic. Turneul din capitala Italiei a fost, de altfel, și primul în care Simona și-a arătat cu adevărat puterea de luptă, capacitatea de a reveni din situații limită. Succesul sârboaicei în fața reprezentantei noastre a fost consemnat în 2010, la US Open, când Halep nici nu împlinise încă 19 ani.
Andrei Mlendea, fost în loja Simonei, prezent în loja Jelenei, „încarcă” meciul Partida dintre Simona Halep și Jelena Jankovic are însă încărcătură în plus, peste miza calificării în sferturile de finală ale unui turneu de Grand Slam. În ecuație intervine Andrei Mlendea, omul care a stat în loja Simonei în 2013, la primele turnee câștigate, iar azi se regăsește în echipa sârboaicei. Nici Simona Halep, nici Andrei Mlendea nu au vorbit în public despre motivele despărțirii în vara anului 2013 și este greu de presupus dacă un meci de tenis, prin întreruperea unei colaborări, poate naște orgolii ca în alte discipline. Cert este că antrenorul lui Jankovic o cunoaște foarte bine pe Simona Halep, are idei atât despre punctele tari, cât și despre punctele slabe ale româncei, dar știe și cum pregătește în general un meci cu miză. Dacă va și profita Jankovic de aceste aspecte, rămâne de văzut. Virginia Ruzici, managerul celei mai bune jucătoare din România a momentului, susține că șansele sunt egale înaintea acestei partide, „poate cu un ușor avantaj psihologic pentru Simona”.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER