Cel mai bogat Campionat Mondial din istorie: câștigătoarea va primi 36 de milioane de dolari

Cel mai bogat Campionat Mondial din istorie: câștigătoarea va primi 36 de milioane de dolari
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Campionatul Mondial din 2014, care va avea loc în Brazilia 12 iunie și 13 iulie 2014 va avea cel mai mare buget de premiere din istorie. Conform FIFA, cele 32 de echipe își vor împărți premii în valoare totală de 576 de milioane de dolari, iar câștigătoarea va primi 36 de milioane de dolari

Mondialul brazilian, programat între 12 iunie și 13 iulie 2014, va fi al 20-lea din istorie și abia al patrulea la care tabloul final e alcătuit din 32 de echipe. Însă, pe lângă faptul că se anunță a fi cel mai urmărit turneu final din istorie, Campionatul Mondial din această vară are și o altă particularitate: oferă cele mai mari premii echipelor participante din istoria competiției. Astfel, conform informațiilor publicate de Asociația Internațional a Federațiilor de Fotbal (FIFA), echipa care va reuși să câștige turneul final din Brazilia va primi 36 de milioane de dolari, cu 4 milioane mai mult față de suma care a intrat în conturile Federației spaniole la finalul Mondialului din 2010, disputat în Africa de Sud.

Cupa Mondială din 2014 are opt sponsori

Pornit ca un turneu final de amatori în 1930, Campionatul Mondial a devenit, în mai puțin de un secol, cea mai importantă competiție din calendarul fotbalului mondial. Motivul principal îl reprezintă gestionarea excelentă a competiției de către FIFA, care a simțit potențialul uriaș al Cupei Mondiale încă din anii 1970. Atunci, Joao Havelange a fost ales președinte al forului de la Nyon și a adoptat o strategie agresivă de marketing, considerând că evoluția competițiilor organizate poate fi realizată doar cu ajutorul unor sponsori puternici. Aproape 50 de ani mai târziu, FIFA are șase sponsori oficiali – Adidas, Coca-Cola, Hyundai/Kia Motors, Emirates, Sony și Visa – dar și opt parteneri pentru Cupa Mondială – Budweiser, Castrol, Continental, Johnson & Johnson, Oi, Seara, Yingli și McDonald”s, plus alți opt parteneri locali pentru Mondialul brazilian. Odată cu creșterea numărului de sponsori, dar și a încasărilor din drepturile TV, premiile oferite de forul internațional de fotbal echipelor participante la Cupa Mondială au crescut direct proporțional.

Prima câștigătoare a primit 3,3 milioane de dolari

Premiile pentru federațiile ale căror echipe participă la turneul final au fost introduse în 1982, odată cu turneul găzduit de Spania. Atunci, FIFA a raportat încasări de 89 de milioane de dolari, dintre care 46 de milioane au mers la echipele participante. Totuși, spre deosebire de turneele finale disputate după anul 2000, fiecare echipă era răsplătită cu 1,1 milioane de dolari pe rundă, astfel că suma creștea progresiv odată cu numărul de meciuri, câștigătoarea urmând să primească 3,3 milioane de dolari. Modelul a fost schimbat după un singur an, din 1986 adoptându-se un alt model. De la turneul final din Argentina, fiecare echipă primea o sumă dinainte stabilită pe meci jucat. Astfel, suma care îi revenea învingătoarei a început să crească până la 3,7 milioane de dolari (1986), 5,8 milioane (1990), 7,2 milioane (1994) sau 8,8 milioane (1998), schema încasărilor pe meci jucat fiind păstrată până în 2002, când a intrat în vigoare al doilea mandat de președinte al elvețianului Sepp Blatter.

Schemă de premiere schimbată din 2002

Odată cu Mondialul din 2002, disputat în Japonia și Coreea de Sud, Blatter a revoluționat partea financiară a Campionatului Mondial. De la primul turneu asiatic din istorie, FIFA a introdus o nouă schemă de premiere, menită să ofere recompense mai generoase pentru echipele care ajung în fazele superioare ale competiției. Nici formațiile care s-au calificat în grupe nu au fost uitate, premiile pentru simpla prezență la turneul final crescând la 5 milioane de dolari, cu 3,8 milioane mai puțin decât primise însăși Franța, câștigătoarea turneului din 1998! Și Brazilia, echipa care a reușit să ridice trofeul deasupra capului a beneficiat de un premiu mărit, naționala „carioca” primind 13 milioane de dolari, cu aproape 50% mai mult decât Franța în 1998.

În 2010, bugetul de premiere a depășit prima dată 400 de milioane de dolari

Epoca modernă a fotbalului, atât de criticată de mulți fani ai sportului rege, a adus cu sine și o creștere masivă a premiilor oferite participantelor la Cupa Mondială. Numai în 2010, bugetul pentru premii al competiției a fost de 420 de milioane de dolari, o creștere cu 60% față de 2006, când suma oferită de FIFA echipelor participante a fost doar 331,4 milioane de dolari. Iar câștigătoarea, Spania, a primit 32 de milioane, cu 11 mai mult decât Italia, precedenta echipă care a ridicat trofeul deasupra capului. Motivul îl reprezintă creșterea încasărilor din drepturi TV, reclame și marketing al FIFA, trend ascendent care a continuat și în ultimii patru ani.

Câștigătoarea Mondialului din vară va primi 36,5 milioane de dolari

Cum premiile nu puteau să scadă odată cu creșterea încasărilor, FIFA a anunțat la finalul anului trecut și schema de premiere pentru echipele participante la Mondialul care va avea loc în această vară în Brazilia. Iar sumele prognozate sunt cele mai mari din istorie. Bugetul de premiere a crescut la 576 de milioane de dolari, record absolut în istorie. Iar față de câștigătoarea din 2010, Spania, echipa care va triumfa în Brazilia va primi cu 4 milioane de dolari mai mult, premiul pentru câștigătoare ajungând la 36 milioane! Nici echipele care ajung în semifinale nu vor fi neglijate, finalista urmând să încaseze 26,5 milioane de dolari, locul 3 va primi 21,5 milioane, în timp ce echipa care va pierde finala mică se va consola cu „doar” 19,5 milioane.

Spania, profit de 6,7 milioane de dolari în 2010

Însă este Cupa Mondială o sursă de profit pentru federațiile implicate? Rezultatele financiare raportate la finalul ultimelor ediții spun că da. Cazul Spaniei din 2010 este edificator. Ibericii au câștigat titlul după ce s-au impus în prelungirile finalei cu Olanda, primind 32 de milioane de dolari în urma acestei performanțe. Însă spaniolii au plătit celor 23 de jucători și staff-ului echipei circa 24,5 milioane de dolari drept primă de îndeplinire a obiectivului, fiecare membru încasând 815.000 de dolari. Practic, Spania a oferit cele mai mari bonusuri din istorie pentru câștigarea trofeului, fiecare jucător primind cu 300.000 de dolari mai mult decât ar fi primit un jucător german și cu 350.000 de dolari mai mult decât ar fi oferit Federația engleză jucătorilor dacă ar fi cucerit pentru a doua oară în istorie Cupa Mondială.

Premiile oferite echipei și staff-ului nu au reprezentat singurele cheltuieli ale spaniolilor în Africa de Sud. În plus, pentru cele 30 de zile petrecute la turneul final din 2010, Federația spaniolă a achitat, în total, aproape 800.000 de dolari pentru cazare și alte cheltuieli. Astfel, la finalul turneului, Federația a raportat un profit net de 6,7 milioane de dolari în urma câștigării titlului mondial.

FIFA, profit de 89 de milioane de dolari în 2012

Ultimii șase ani au însemnat tot atâtea exerciții financiare cu profit pentru forul condus de Sepp Blatter. Numai în 2012, FIFA a raportat un profit de 89 de milioane de dolari, conform unui audit realizat de KPMG. Însă cei mai buni ani pentru FIFA au fost 2008, 2009 și 2010, cu profituri de 184, 196, respectiv 202 milioane de dolari. Iar 2014 se anunță un an excelent pentru forul mondial. „Estimările noastre spun că FIFA va încasa aproape 4 miliarde de dolari în urma Mondialului din 2014″, a declarat Jerome Valcke, secretarul general FIFA, la finalul lui 2013. Conform belgianului Valcke, între 60-65% din încasări vor veni în urma vânzărilor drepturilor TV, în timp ce restul procentelor, în valoare de aproape 1,5 miliarde de dolari, sunt încasările previzionate din marketing.

4 miliarde de dolari va primi FIFA după Mondialul din vara acestui an

Adrian Costeiu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Cauza morții Andreei Cuciuc, fiica artistului Igor Cuciuc. Ce au descoperit medicii legiști la autopsie 😢
Cauza morții Andreei Cuciuc, fiica artistului Igor Cuciuc. Ce au descoperit medicii legiști la autopsie 😢
Ajax își schimbă sigla: cum arată cea nouă
Ajax își schimbă sigla: cum arată cea nouă
Legenda boxului vs. fenomenul digital: Cum s-au pregătit Mike Tyson și Jake Paul pentru confruntarea anului?
Legenda boxului vs. fenomenul digital: Cum s-au pregătit Mike Tyson și Jake Paul pentru confruntarea anului?
Ce decizie va lua UEFA în privința meciului România – Kosovo? FRF, răspunsuri ferme primite după abandonul kosovarilor
Ce decizie va lua UEFA în privința meciului România – Kosovo? FRF, răspunsuri ferme primite după abandonul kosovarilor
Kosovo a obţinut o victorie istorică, la o zi după scandalul din meciul cu România
Kosovo a obţinut o victorie istorică, la o zi după scandalul din meciul cu România
FOTO | Ultraşii albanezi şi-au dat în petec: au jignit România cu un mesaj agresiv, chiar înaintea meciului naţionalei
FOTO | Ultraşii albanezi şi-au dat în petec: au jignit România cu un mesaj agresiv, chiar înaintea meciului naţionalei
Ce înseamnă dacă mori în vis? Răspunsul experților în somnologie
Ce înseamnă dacă mori în vis? Răspunsul experților în somnologie
Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir, circ în direct. Și-au aruncat cuvinte grele: Ești misogin, prost și îngâmfat / Hai sictir, javră!
Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir, circ în direct. Și-au aruncat cuvinte grele: Ești misogin, prost și îngâmfat / Hai sictir, javră!
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că varza murată ar fi foarte bună…
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că varza murată ar fi foarte…
Cod galben în București și mai multe județe. ANM anunță ceață densă și posibil polei, pe mai multe drumuri din țară
Cod galben în București și mai multe județe. ANM anunță ceață densă și posibil polei, pe mai multe drumuri din…
Trăsătura SURPRINZĂTOARE pe care o au toți CÂINII inteligenți!
Trăsătura SURPRINZĂTOARE pe care o au toți CÂINII inteligenți!
16 săptămâni de iad! Transformarea unui celebru milionar, după ce a dat faliment, iar fosta soţie l-a acuzat că a luat banii fiicei lor!
16 săptămâni de iad! Transformarea unui celebru milionar, după ce a dat faliment, iar fosta soţie l-a acuzat că a…
Adevăratul motiv pentru care Silviu Prigoană s-a retras din masonerie. Ce înseamnă gradul 33, de fapt
Adevăratul motiv pentru care Silviu Prigoană s-a retras din masonerie. Ce înseamnă gradul 33, de fapt
Rusia e în doliu. Toată țara e în lacrimi. A murit brusc
Rusia e în doliu. Toată țara e în lacrimi. A murit brusc
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Tastatura ce schimbă jocul în materie de personalizare
Tastatura ce schimbă jocul în materie de personalizare
Presa germană: FDP voia să iasă din coaliţie cu două luni înainte de căderea Guvernului
Presa germană: FDP voia să iasă din coaliţie cu două luni înainte de căderea Guvernului
Un jurnalist britanic dă verdictul noului DUSTER 2024: Merită să-l cumperi?
Un jurnalist britanic dă verdictul noului DUSTER 2024: Merită să-l cumperi?
Culiță Sterp și Daniela Iliescu s-au căsătorit în secret. Tânăra este însărcinată pentru a doua oară. Primele imagini de la nuntă
Culiță Sterp și Daniela Iliescu s-au căsătorit în secret. Tânăra este însărcinată pentru a doua oară. Primele imagini de la…
×