Derrick Coleman are probleme cu auzul, având doar 20% din capacitatea auditivă a unui om normal. Însă acest handicap nu l-a făcut să își piardă încrederea în forțele sale. Iar după un sezon aproape perfect al echipei sale, Seattle Seahawks, Coleman are șansa să ajungă în Super Bowl
Coleman a marcat un touchdown într-unul dintre cele mai importante meciuri ale sezonului regulat, cel cu San Francisco 49ers
Super Bowl 48 va fi, cu siguranță, una dintre cele mai spectaculoase și echilibrate finale ale NFL din istorie. Însă pe lângă tactica adoptată de cele două echipe, una care are cel mai bun atac din istorie, iar cealaltă cu cea mai bună defensivă din ultimii ani, există și câteva povești pline de emoție. E drept, fotbalul american e un sport dur, care produce, fără excepție, accidentări serioase. Dar, în contrapartidă, oferă și posibilitatea unor tineri greu încercați de soartă să își îndeplinească visul.
E surd din punct de vedere legal
Seattle Seahawks se laudă cu cei mai zgomotoși fani din lume. Ar putea acoperi fără probleme un motor de avion în momentul decolării. Suporterii echipei din Seattle creează o atmosferă senzațională pe teren propriu și plănuiescă să recreeeze același zgomot și în Super Bowl-ul de luni dimineață! Însă unul dintre jucătorii pentru care zecile de mii de fani strigă…nu simte și nu aude nimic. El e Derrick Coleman! Un munte de om (1,83m, 106 kg), care are însă o singură problemă: capacitatea sa auditivă este redusă cu 80% față de cea a unui om normal. Practic, el este surd din punct de vedere legal. Însă handicapul nu s-a transformat într-o piatră menită să îl tragă în jos. Ci l-a făcut pe Coleman să muncească mai mult, mai eficient. Să își dorească să fie o sursă de inspirație pentru persoanele care au același handicap.
Coleman (dreapta) a făcut meciuri bune în colegiu, atunci când juca pentru UCLA
Aparatul auditiv, cel mai bun prieten
Cum a ajuns însă un jucător cu probleme precum Coleman să joace pentru o echipă care se bate pentru titlul suprem în NFL? Povestea începe acum 20 de ani, când running back-ul lui Seahawks a fost diagnosticat cu pierderi de auz. De atunci, cel mai buni prieten al lui Coleman a fost aparatul auditiv pe care îl poartă în ambele urechi. „Cel mai greu e să treci peste primul contact cu sportul și cu o comunitate. Când mi-am pus pentru prima dată aparatul auditiv, nu eram dezvoltat. Dar până la urmă, totul a fost OK. Mi-am spus că trebuie să fiu eu însumi, indiferent de consecințe. Și am reușit”, explică running back-ul lui Seahawks.
„Aud aproape la 60-70% din capacitatea unei persoane normale”
Totuși, nu e ușor să faci performanță sportivă în aceste condiții. Încă de când era copil, Coleman a încercat să își corecteze cât mai mult defectul. Și a învățat să citească de pe buze. „Cu aparatul auditiv, auzul meu e aproape la 60-70% din cel al unui om fără probleme. Fără el, aud cam la 20%! Nu am avut probleme toată viața, nu o să am nici acum”, povestește Coleman. Care a știut toată viața că dorește să facă ceva special, nu să își ia o slujbă normală, de birou. Fotbalul american a părut modul perfect prin care tânărul de 23 de ani putea să schimbe lumea. Și încă din liceu a arătat ca un jucător special. A fost atât de bun, încât UCLA, una dintre cele mai prestigioase universități din Statele Unite, l-a recrutat pentru echipa de fotbal american. Iar Coleman nu a dezamăgit. În doi ani, a marcat 12 touchdownuri. Suficient pentru a intra în draft-ul pentru NFL în 2012. Aici, dezamăgire! Nu a făcut parte din cei 192 de jucători aleși. Dar a găsit înțelegere la Minnesota Vikings, care l-a recrutat și i-a oferit un loc în echipă. Degeaba însă. Antrenorul Leslie Frazier nu l-a dorit și i-a permis să plece din postura de jucător liber de contract.
Coleman merge prin școlile din Seattle pentru a-i motiva pe copiii cu probleme de auz
„Nu există granițe pentru nimic”
În scenă a intrat, cu puțin noroc, Pete Carroll. Actualmente antrenor la Seattle Seahawks și omul care îl recrutase inițial pe Coleman la UCLA. Carroll, un antrenor care mizează enorm pe coeziunea grupului, l-a luat din nou sub aripa sa la Seattle, unde a știut că running back-ul își va maximiza potențialul. „A demonstrat că nu există granițe pentru modul în care îți trăiești viața”, a spus Carroll despre jucătorul său. Care a impresionat în acest an! A jucat în 12 partide, dintre care a fost titular în trei și a marcat un touchdown! Cum se descurcă însă Coleman în timpul jocului? „Când ne strângem pentru a stabili schema de joc, stau întotdeauna față în față cu quarterbackul sau lângă el, pentru a auzi cât mai bine”, spune jucătorul lui Seahawks, a cărui poveste incredibilă a fost făcută cunoscută publicului larg printr-o reclamă la producătorul de baterii Duracell.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER