Curtea de Apel București va anunța pe 25 februarie 2014 decizia în „Dosarul Transferurilor”, iar termenul îi dă bătăi de cap lui Gică Popescu, dincolo de aspectul penal. Fostul jucător al Barcelonei s-a lansat în cursa pentru șefia FRF și o condamnare cu executare i-ar bloca drumul spre președinția federației. Procurorul de caz a solicitat pentru el o condamnare de trei ani cu suspendare, însă judecătoarea poate cântări situația în termeni mult mai drastici.
Chiar dacă echipa sa de campanie este sigură că Popescu va fi ferit de închisoare, surse din anturajul „Baciului” susțin că acesta ia în calcul lansarea a încă unui om din echipa sa pentru președinția federației. „Dosarele de candidaturi trebuie depuse cu 15 zile anterior datei de 5 martie, când sunt programate alegerile. Asta înseamnă că listele se închid undeva în jurul datei de 18 februarie. Dacă e condamnat pe 25 februarie, atunci nu se mai poate face nimic. De aceea există și această variantă, de a mai lansa un om din echipa lui la președinția federației, iar dacă Gică nu e condamnat, atunci respectivul se retrage. Popescu se mai gândește pentru că e destul de liniștit în ceea ce privește verdictul”, spun apropiați ai „Baciului”. Unul dintre numele vehiculate este cel al lui Ilie Dumitrescu.
Opt luni pierdute inutil: niciun element nou, în afara prescripțiilor
În altă ordine de idei, retrimiterea „Dosarului Transferurilor” la Curtea de Apel a fost un simplu praf în ochi. Pe 20 mai 2013, Înalta Curte de Casație și Justiție dicta audierea a 21 de martori, dintre care doi din străinătate, prin videoconferință, considerând că depozițiile acestora pot închide cercul probațional.
Rejudecarea a intrat pe rol în septembrie 2013 și a ajuns la final pe 10 februarie 2014, fără ca vreuna dintre cele 21 de mărturii să aducă vreun element nou. Nici măcar cele două din străinătate: Gonzalo Anton San Juan, fost președinte la Deportivo Alaves, respectiv Johan Versluis, directorul și acționarul firmei olandeze Phoenix BV, firma prim care s-au făcut mai multe transferuri. Ceilalți, fie și-au menținut declarațiile date în timpul cercetării penale sau la instanța de fond, fie au precizat că a trecut prea mult timp de la transferurile respective, astfel că nu mai pot da detalii.
În aceste condiții, justiția a pierdut opt luni inutil și a împins verdictul după 1 februarie 2014, când prin intrarea în vigoare a noului Cod Penal au fost prescrise unele fapte (de pildă, înșelăciunea cu consecințe deosebit de grave, care le-a adus inculpaților pedepsele cu executare date anterior de Curtea de Apel). De prescriere s-ar bucura și faptele puse pe seama managerului Stelei, deși procurorul nu a detaliat circumstanțele. Mihai Stoica a fost acuzat ca și ceilalți de spălare de bani (procesul penal privind infracțiunea de evaziune fiscală a încetat pe parcurs).
În câteva zile, Curtea de Apel va da verdictul, iar decizia va una executorie. În cazul unor condamnări cu executare, inculpații ar fi obligați să se prezinte imediat la închisoare, lor rămânându-le doar recursul în casație, ultima cale extraordinară de atac.
CE PEDEPSE AU CERUT PROCURORII PENTRU INCULPAȚII DIN DOSARUL TRANSFERURILOR
IOAN BECALI 8 ani de închisoare cu executare
VICTOR BECALI 7 ani de închisoare cu executare
CRISTI BORCEA 7 ani de închisoare cu executare
GEORGE COPOS 1-5 ani de închisoare cu executare
JEAN PĂ‚DUREANU 3 ani de închisoare cu suspendare
GICĂ‚ POPESCU 3 ani închisoare cu suspendare
GIGI NEȚOIU 3 ani de închisoare cu suspendare
MIHAI STOICA – faptele s-au prescris în cazul managerului de la Steaua, conform Noului Cod Penal
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER