Retragerea lui Sir Alex Ferguson după 26 de ani petrecuți pe banca lui Manchester United a echivalat cu un declin al campioanei Angliei. Cel puțin la nivel de performanțe. David Moyes, succesorul numir de Ferguson, nu reușește să aducă echipa în ritmul cu care și-a obișnuit suporterii în ultimii ani.
După 26 de etape, Manchester United ocupă un modest loc 7, la 11 puncte de primul loc care duce în Liga Campionilor. În mod logic, s-a născut întrebarea despre impactul financiar pe care l-ar avea un asemenea eșec. Liga Campionilor asigură în fazele superioare bonusuri foarte consistente, care echilibrează bugetele marilor echipe. La acestea se adaugă încasările din bilete și contracte de sponsorizare cu firme dornice să-și vadă numele în cea mai tare competiție dedicată cluburilor.
La această întrebare a răspuns Rob Wilson, expert în economia fotbalului la Sheffield Hallam University. Acesta spune că, pentru United, ratarea Ligii nu va reprezenta o mare pierdere financiară, cel puțin pe termen scurt.
„Orice criză de formă are impact asupra poziției și performanței financiare. Ne așteptăm să vedem pierderi nete de 30-40 de milioane de lire sterline dacă nu merg în Champions League în sezonul următor. Dar dacă tendința se va păstra în următorii doi-trei ani, atunci impactul va fi foarte mare”, spune Rob Wilson, conform soccerway.
Acesta explică și mecanismul prin care viitorul lui Manchester United poate fi pus în pericol: „Liga Campionilor nu este neapărat o vacă de la care United mulge bani. Aceștia reprezintă o foarte, foarte mică parte din totalul veniturilor comerciale. Dar va fi foarte important pentru ei să ofere șansa de a evolua în Ligă jucătorilor pe care vor să-i aducă. Cred că dacă ratează doar anul ăsta prezența în Liga Campionilor, impactul asupra activității clubului nu va fi foarte mare. Dar dacă asta va persista, atunci va fi o problemă acută”, mai spune Rob Wilson.
În sprijinul afirmațiilor făcut de Wilson stau evenimentele petrecute la Manchester City, imediat după ce clubul a fost preluat de șeicul Mansour. Echipa avea fonduri suficiente pentru a atrage cei mai buni jucători din lume, însă mulți au refuzat, deoarece nu aveau șansa să joace în Liga Campionilor. Este și cazul lui Robinho, care a semnat cu City crezând de fapt că oferta este de la United.
În momentul de față, viitorul financiar al lui United este asigurat. În sezonul următor intră în vigoare contractul de sponsorizare semnat cu Chevrolet, în baza căruia „diavolii” vor primi câte 53 de milioane de lire sterline pe sezon. În plus, se poartă negocieri intense cu Nike pentru prelungirea înțelegerii pe încă 10 ani, pentru nu mai puțin de 700 de milioane de lire sterline. La acestea se adaugă veniturile din drepturile de televizare, cele din contractele cu sponsori mai mici, marketing, bilete, etc.
Veniturile grupării engleze au crescut în perioada octombrie-decembrie 2013, cu 11,6 la sută, până la 122,9 milioane de lire sterline (148,3 milioane de euro), față de intervalul similar din 2012, informează BBC.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER