Ucraina se află în plin război civil, iar noaptea de marți spre miercuri a fost una sângeroasă. În urma conflictelor dintre protestatarii care cer demisia președintelui Ianukovici și forțele de ordine s-au soldat cu 26 de morți și peste 200 de răniți. Contactat de ProSport, Mircea Lucescu, antrenorul lui Șahtior Donețk, invită însă la calm și spune că nu există probleme în toată Ucraina. În schimb, UEFA a mutat meciul de mâine dintre Dinamo Kiev și Valencia, din „16-imile” Europa League, la Nicosia
„Cea mai sângeroasă noapte din istoria Ucrainei”. Așa a descris cotidianul „The Guardian” evenimentele desfășurate în Piața Independenței din Kiev în noaptea de marți spre miercuri. O noapte în care protestul opoziției împotriva actualei puteri, conduse de președintele Viktor Ianukovici, a devenit unul extrem de violent, rebelii care au ocupat Piața din centrul Kievului intrând în conflict cu forțele de ordine. Imaginile care îi înfățișau pe protestatari agresând cordoanele de jandarmi au făcut înconjurul lumii, fiind desprinse, parcă, din scenarii de filme de acțiune. Iar bilanțul anunțat dimineață de autoritățile ucrainene a fost îngrijorător: 25 de morți și peste 200 de răniți!
Peste 200 de răniți au fost înregistrați ieri la Kiev, în confruntările dintre protestatari și forțele de ordine
26 de victime doar în noaptea dintre marți și miercuri
Cum s-a ajuns însă la această situație? Totul a început pe 21 noiembrie 2013, când peste 100.000 de ucrainieni au ieșit în Piața Independenței (n.r. – Maidan Nezalejnosti în ucraineană) pentru a protesta împotriva regimului condus de Viktor Ianukovici și a guvernului de la Kiev. Catalizatorul debutului protestului a fost blocarea negocierilor cu Uniunea Europeană pentru un acord de asociere și pentru crearea unei zone de comerț liber. În doar câteva zile, protestul – denumit generic Euromaidan – a luat o amploare incredibilă, iar pe 1 decembrie pe Maidanul din Kiev au ieșit 800.000 de oameni. Iar de 3 luni și o zi, Maidanul e stăpânit de protestatarii care cer demisia lui Viktor Ianukovici, semnarea acordului cu Uniunea Europeană și relaxarea relației extrem de strânse cu Federația Rusă. În primă fază, cele două tabere care ocupaseră Piața – elita intelectuală și opoziția ucraineană – au fost dominate atât numeric, cât și organizatoric de forțele de ordine. După ce și-au unit forțele, iar protestatarii s-au organizat, blocând accesul în Piață cu ajutorul unor cauciucuri care au devenit baricade, lucrurile s-au schimbat.
Însă până pe 18 februarie, protestele, cu mici excepții, nu depășiseră limita în ceea ce privește violența. Potrivit presei ucrainene, înainte de conflictul de aseară, se înregistraseră 26 de victime. Adică un număr similar cu cel anunțat de autorități după evenimentele de marți noapte. Când poliția a intrat în forță în Maidan, reușind să recâștige controlul unei treimi din Piață. Doar că protestatarii – din care fac parte și ultrașii galeriilor marilor echipe din Ucraina sau membri ai unor grupări paramilitare ucrainiene – au ripostat dur. De aici până la un conflict sângeros nu a fost decât un singur pas. Potrivit presei ucrainene, forțele de ordine au intervenit dur pentru a degaja Piața, trăgând cu gloanțe de cauciuc în protestatari, în timp ce aceștia au replicat cu cocktailuri molotov. Asta în timp ce președintele Ianukovici negocia oprirea vărsării de sânge cu liderul opoziției, fostul boxer Vitali Kliciko. Cum negocierile nu au dus la un consens, lumea a început să se strângă din nou în Maidan în cursul dimineții de azi.
Zeci de vehicule au fost incendiate de protestari aseară în timpul luptelor dintre protestari și forțele de ordine
Când m-am întors la Kiev pentru a relua pregătirile am simțit încă de pe aeroport că s-au schimbat unele lucruri. De obicei nu erau așa multe întrebări, acum îi interesa câți bani aveam la mine, ce transport în bagaje… Cătălin Carp, mijlocaș moldovean Dinamo Kiev 2
Situație tensionată doar pe Maidan
Situația la Kiev rămâne, astfel, extrem de tensionată, mai ales că protestatarii au revenit în Piață și au promis că nu vor pleca până când cerințele lor, în principal înlăturarea regimului lui Ianukovici de la putere, nu vor fi îndeplinite. Însă cum se răsfrâng efectele confruntării violente asupra vieții cotidiene din Kiev? Explică jucătorul lui Dinamo Kiev, Cătălin Carp, internațional moldovean de tineret cu cetățenie română, care joacă la echipa a doua a gigantului ucrainean.
FOTO Carp a semnat cu Dinamo Kiev în decembrie 2011, venind de la Șahtior Donețk
„Evenimentele se desfășoară pe principală (n.r. – pe Maidan), acolo sunt incendii. În restul orașului, la periferie, viața este normală, este liniște, nu se simte niciun fel de presiune. Eu nu am mers pe principală, tot ce am aflat este de la televizor sau din diferite zvonuri. Din câte am auzit, pe principală au venit foarte mulți oameni din alte orașe, din Lvov. Pe principală toată lumea vorbește limba ucraineană. Când ieși din acel perimetru, lumea vorbește rusă. Îți dau un exemplu, la Donețk, toți vorbesc rusă, nu știu cât sunt ei de doritori ca Ucraina să meargă spre Europa„, a spus Carp pentru ProSport.
Care este situația însă în celelalte mari orașe ale Ucrainei? Potrivit BBC, manifestațiile de amploare au fost concentrate la Kiev, acolo unde au sosit oameni din întreaga Ucraină. Însă proteste izolate au avut loc și la Lvov, Cerkasi și Ternopil. Toate cele trei orașe au în comun faptul că sunt situate la fie în apropiere, fie la Vest de Kiev, acolo unde apetența tinerilor către Europa este dovedită. În schimb, în estul Ucrainei, care este încă sub influență rusă, situația se schimbă, iar protestele sunt inexistente.
7 jucători români evoluează în prima ligă din Ucraina (Dandea, Niculae, Cociș și Oros la Goverla Ujgorod, Burdujan la Tavria Simferopol, Bicfalvi și Matei la Volîn Luțk)
„Am văzut și noi ce se întâmplă la Kiev. E o situație delicată, care este foarte greu de comentat. Lucrurile la Donețk sunt normale. Nu există nicio problemă, nu sunt manifestări. Kievul e la 800 de kilometri distanță, noi nu ne gândim la asta. Suntem în siguranță, jucătorii sunt gata să înceapă sezonul. E adevărat, noi debutăm în campionat pe 2 martie la Kiev, însă vom juca, nu cred că vor fi probleme”, a declarat antrenorul lui Șahtior Donețk, Mircea Lucescu.
La fel de liniștit e și atacantul Goverlei Ujgorod, Marius Niculae: „Noi suntem în Antalya, în al treilea stagiu de pregătire. Colegii mei ucraineni se gândesc la ce se întâmplă acasă, dar la Ujgorod nu au fost mari probleme. Niște geamuri sparte la Universitate și cam atât”.
E regretabil că într-un stat democratic se întâmplă astfel de lucruri. Însă în afară de Kiev, în Dnepropetrovsk sau Odessa nu există probleme. Dovadă că meciurile din Europa League se joacă fără probleme Mircea Lucescu, antrenor Șahtior Donețk
Stadionul Olimpic din Kiev, pe care trebuia să aibă loc meciul dintre Dinamo Kiev și Valencia, era la doar 3,6 kilometri de Maidan, adică la un drum de 9 minute cu mașina
UEFA a mutat meciul Dinamo – Valencia la Nicosia
Însă succesiunea sângeroasă a evenimentelor din ultimele zile a afectat destul de dur lumea sportului ucrainean. Cea mai puternică lovitură a primit-o Dinamo Kiev, care trebuia să joace pe „Olimpicul” din capitala Ucrainei turul „16-imii” Europa League cu Valencia. Deși 48.000 de bilete fuseseră vândute, iar UEFA dădea asigurări că va oferi protecție echipei spaniole, „liliecii” și-au făcut clară poziția, refuzând să se deplaseze pentru a juca pe un stadion aflat la doar 3,6 kilometri de locul în care protestatarii s-au ciocnit dur cu forțele de ordine. Și, până la urmă, UEFA a înțeles punctul de vedere al spaniolilor, mutând disputa de mâine în Cipru, la Nicosia.
Galeriile au făcut front comun În urma evenimentelor de la Kiev, acolo unde se desfășoară manifestații pro-europene de mai bine de două luni, ultrașii tuturor echipelor din prima și a doua ligă au hotărât să semneze un pact de neagresiune pe termen nelimitat. Astfel, suporterii din toată țara nu se vor mai ataca, nu vor mai scanda împotriva rivalilor și nu vor mai arbora mesaje care să jignească rivalii tradiționali sau adversarii. În plus, cele 30 de galerii care au aderat la această mișcare și-au ales și un motto excelent: „Din Lugansk pân’ la Carpați, toți ultrașii sunt frați”.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER