Primul interviu cu Adrian Andrici, acționar la CS Universitatea Craiova: CSU, singura care are dreptul să poarte numele „Universitatea Craiova”

Primul interviu cu Adrian Andrici, acționar la CS Universitatea Craiova: CSU, singura care are dreptul să poarte numele
  • Publicat:
  • Actualizat:

Adrian Andrici a intrat în acționariatul celor de la CS Universitatea Craiova și are planuri mari: dorește să pună această echipă pe harta fotbalului românesc și să readucă suporterii olteni la stadion.

În primul rând, de ce ați investit la Craiova?
Pentru că am crescut cu Universitatea Craiova, de ea se leagă primele mele amintiri despre fotbal. Când am început să mă uit la meciuri, Craiova Maxima era cea mai iubită echipă din țară, echipele din București nici măcar nu se apropiau de popularitatea ei. Era ceva frumos, într-o perioadă mai puțin plăcută. Copiii de atunci creșteau cu Știința, ceea ce noi, oamenii implicați în acest proiect, vrem să se întâmple și cu noile generații.

Cum a apărut ideea acestui proiect?
În ultimii ani, uitându-mă la ce se întâmpla la Craiova, m-am tot întrebat de ce nu apare cineva care să așeze lucrurile, să readucă fotbalul mare în oraș și specatatorii la stadion. La un moment dat s-a pus problema cum să luam legatura cu cineva din conducerea Clubului Sportiv Universitatea Craiova, pentru a vedea dacă este posibilă reînființarea secției de fotbal. Poate n-o să vă vină să credeți, dar doi domni extraordinari de acolo, Corneliu Stroe și Pavel Badea, luaseră deja aprobarea de la Ministerul Educației pentru reînființarea secției de fotbal a Clubului Sportiv Universitatea. Aveau și certificatul de identitate sportivă, vestitul CIS.

Și cum a ajuns Primăria în acest proiect?
Universitatea Craiova nu poate exista în altă parte în afară de Complexul Sportiv „Ion Oblemenco”, care se afla în proprietatea Primăriei Municipiului Craiova. O știam și noi, ne-a confirmat-o și domnul profesor Stroe. Am ajuns la discuții cu doamna primar undeva în luna mai. Ne-a refuzat fără să stea prea mult pe gânduri și ne-a spus că merge alături de Adrian Mititelu. Peste aproximativ o lună, când ne luaserăm deja gândul că vom investi la Craiova, ne-a sunat dumneaei. Ne-a spus că a fost mințită și că Adrian Mititelu nu are de gând să facă echipă, iar ea apucase deja să promită craiovenilor că le va readuce pe stadion echipa de suflet. Exista o invitație din partea FRF, dar nu avea cine să o onoreze.

Cine are dreptul să folosească denumirea Universitatea Craiova?
Club Sportiv Universitatea Craiova este singura echipă care are dreptul să poarte numele de „Universitatea”. Daca ați avea curiozitatea să cereți CIS-ul celeilalte echipe, veți vedea că se numește „Fotbal Club U Craiova S.A.”, iar numele Universitatea a fost folosit abuziv ani întregi. Este păcat că a trebuit să se ajungă aici pentru a se descoperi că, de peste douazeci de ani, suporterii au trăit într-o minciună.

Ați fost acuzați că încercați să furați identitatea echipei lui Mititelu…
Nici pe departe. Nici dacă am vrea sa luam identitatea echipei lui Mititelu, nu am putea, pentru că nu avem ce lua. Mai mult, vrem să ne delimităm complet de cealaltă echipă. Chiar dacă avem culorile în comun, chiar dacă avem același imn, în condițiile în care, totuși, dreptul de folosire al lui ne aparține exclusiv, asta neînsemnând că vom interzice vreodată celeilalte echipe să-l folosească, suntem două entități diferite. Noi suntem Clubul Sportiv Universitatea Craiova, cu respect pentru istorie, cu respect pentru legende, pentru Geolgău, Tilihoi, Ungureanu, Cîrțu, Balaci, cu respect pentru suporteri, cu dorința de a nu ieși în evidență decât fotbalistic, cu grijă pentru viitorul echipei și, nu în ultimul rând, cu respect pentru jucatorii care transpiră pentru culorile alb-albastre. Dincolo, știti cu toții ce e…

Sunteți pentru sau împotriva fuziunii?
Excludem orice formă de asociere. Noi avem stema de la 1948 și istoria ei, vrem să facem cinste acestui brand. Cred, cu toată sinceritatea, că o asociere mai mult ar strica decât ar rezolva ceva. Noi și cei de la FCU avem viziuni complet diferite în ceea ce privește fotbalul.

Au existat acuzații cum că ați fi cumpărat creanța celor de la Expo Mureș pentru a putea băga în faliment echipa lui Mititelu. Este adevărat?
Nu. Falimentul FCU nu este treaba noastră, este treaba celor care administrează acel club și a justiției. Noi suntem la Craiova pentru a pune umărul la renașterea fotbalului Craiovean, nicidecum să-l îngropăm sau să-l menținem într-o zonă de mediocritate. Chiar dacă cealaltă echipă este în comă, nu vom fi noi cei ce o vor deconecta de la aparate.

Ați reușit ce v-ați propus, credeți că a renăscut fotbalul craiovean?
Noi credem că da. Chiar mai mult, am reușit să înființăm două echipe. Să nu uităm că, dacă noi nu ne asociam cu CS Universitatea Craiova, cealaltă echipă nici nu s-ar fi înscris în competiție.

Care sunt obiectivele pe termen scurt?
Ne așteaptă două etape dificile. Prima este să păstrăm fotbalul în oraș, să nu ne batem joc de el. A doua etapă este să-l creștem, să-l pregătim să se bată sus, la trofee. Vrem să ne creștem copiii noștri. Cred, cu toată tăria, că orașul Craiova va redeveni ceea ce a fost, capitala fotbalului românesc, în momentul când primii copii crescuți la centrul nostru vor debuta la echipa mare Și ulterior vor ajunge la echipa națională. Sunt 100% convins că acest lucru se va întâmpla. Noi tot timpul am spus că la Craiova avem două proiecte: unul pe termen scurt, reprezentat de promovarea echipei mari în prima divizie, și unul pe teremen mediu și lung, reprezentat de întărirea centrului de copii și juniori.

Au fost schimbări la centrul de copii si juniori, ați început să faceți ceva în acest sens?
Multe, dar acesta este abia începutul. Vom avea mult de muncă și vă asigur că tinerii fotbaliști din Oltenia vor avea condiții asemănătoare celor din țările cu fotbal dezvoltat. Ne bucurăm că am reușit să-l aducem alături de noi pe domnul Nicolae Zamfir.

Câți bani primiți de la Primarie?
Zero bani. Și cei care spun că primim știu foarte bine ca nu este așa. Nu primim bani nici direct, nici indirect. Nu avem contracte cu autoritățile locale sau județene, nu ni se plătesc salarii și nu avem propuse diferite forme de premiere. Cu toate că este puțin mai greu,  lumea va înțelege că nu am venit aici pentru a face bani. Am venit pentru a reda mândria suporterilor Universității Craiova. Mai mult decât atât, echipa de fotbal Universitatea Craiova este contribuabil net la bugetul statului, plătind aproape 1.200.000 EUR anual, taxe și contribuții aferente veniturilor. Deci nu luăm, ci dăm. Contractul de asociere între echipa de fotbal și Primaria Craiova este public, iar dacă-l citiți veți vedea că singurul lucru pe care-l pune la dispoziție Primaria este stadionul, primind în schimb 10% din încasările realizate. Noi urmărim un cu totul alt model de business, dorim să facem din Universitatea Craiova, prima echipă românească de fotbal listată la bursă, așa cum sunt Borussia Dortmund, Galatasaray Istanbul.

Care este relația dumneavoastră cu FRF-ul?
Suntem membru afiliat FRF, aceasta este singura legătura și consider că trebuie să rămână singura legatură.

Ați luat în calcul să invitați și echipa lui Adrian Mititelu la „Memorialul Ion Oblemenco”, de pe 22 februarie?
Am vrut să o facem. Din păcate, dânșii au apucat să anunțe amicalul cu Rapid și n-am vrut să le stricăm programul.

De ce nu ambele echipe pe Oblemenco? Măcar pentru că Mititelu susține că a investit în terenurile de antrenament…
Noi nu am fost întrebați niciodată. Am fost în permanență ignorați de conducerea domnului Mititelu, cu toate că dânșii știu foarte bine unde avem birourile și că suntem deschiși la discuții. Din păcate, lucrurile au ajuns prea departe în ultimul timp, iar noi nu vrem să ne asociem cu scandalul, cu indivizi care plimbă jucători ai Craiovei prin sălile de tribunal, prin fața Primăriei sau pe la porțile stadionului. Este trist. Așa ceva nu trebuie să se întâmple într-o țară civilizată, care își dorește să aibă fotbal civilizat.

A investit Mititelu în acea bază?
Noi dorim să facem mai multe terenuri de fotbal pentru copii și juniori, așa că am început să purtăm discuții cu mai multe companii, una dintre ele patronată de domnul Ștefan Abramovici, cel ce a amenajat terenurile și pentru FCU. L-am întrebat cât a costat investiția domnului Mititelu în complexul sportiv. Ne-a spus că a costat în jur de 500.000 de euro, din care domnul Mititelu a plătit doar 80.000. Restul a fost, probabil n-o să vă mire, o țeapă.

Ce greșeli vă reproșați de când patronați Universitatea Craiova?
Sunt mai multe, cea mai mare a fost reunirea lotului la Mogoșoaia, ne-o asumăm public. Poate nici nu știam ce înseamnă Craiova pe atunci. Dar vă asigur că intențiile au fost bune,  am fost îndrumați acolo când am întrebat unde găsim cele mai bune condiții de pregătire. Pe de altă parte, la Craiova nu aveau unde să te antrenezi, totul era în paragină, a durat ceva până a fost reamenajată baza. Atunci, noi nu am luat în calcul orgoliile și spiritul oltenesc, iar pentru asta plătim și acum.

Care credeți că a fost cea mai mare greșeală de management a conducerii lui Mititelu?
Nu e treaba mea să comentez deciziile luate la alte echipe, dar îmi permit să spun că mutarea echipei la Severin a fost punctul de cotitură, urmat de neînscrierea echipei în campionat. Dacă nu ar fi făcut aceste greșeli, noi nu mai eram acum, aici, la acest interviu.

Comunicați foarte rar cu presa și nu prea răspundeți la atacurile venite din partea cealaltă…
Nu ne ocupăm cu negarea sau comentarea zvonurilor, ne ocupăm cu realitatea. O realitate pe termen lung, pe care sper să o puteți aprecia din activitatea echipei și din rezultate. La nivel de management și de conducere tehnică, suntem foarte deschiși față de presă. Oamenii din club trebuie să vorbească despre echipă, nu noi.

Totuși, aveți ceva să le comunicați suporterilor care sunt curioși să vă cunoască mai bine?
Suporterilor le spunem să fie încrezători. Cu toată sinceritatea vă spun că vrem să-i vedem  fericiți. Așa traducem noi succesul, nicidecum prin încasările de la sfârșit de an

Cosmin Staicu / Autor
Aventura în presa sportivă a început-o în 2002, imediat după absolvirea Facultăţii de Istorie, Filologie şi Geografie din cadrul Universităţii din Craiova. În detrimentul unei cariere de cadru didactic, a ales marea pasiune, sportul. Visul de copil, de a fi fotbalist al Universităţii ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Connect-R, ANULAT de Kiss FM după ce a felicitat românii care au ieșit la vot! L-au exclus din concert: „Jos CenzURA”
Connect-R, ANULAT de Kiss FM după ce a felicitat românii care au ieșit la vot! L-au exclus din concert: „Jos…
Surpriză! Liță Dumitru a numit cel mai bun fotbalist român al momentului: ”Altul nu văd”
Surpriză! Liță Dumitru a numit cel mai bun fotbalist român al momentului: ”Altul nu văd”
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Atacantul care l-a dat pe spate pe Adrian Mutu: „Este un animal! Cel mai puternic dintre toți”
Atacantul care l-a dat pe spate pe Adrian Mutu: „Este un animal! Cel mai puternic dintre toți”
Cristi Borcea revine în Superligă! Vestea zilei în fotbalul românesc
Cristi Borcea revine în Superligă! Vestea zilei în fotbalul românesc
Bogdan Cosmescu a spus ce a ales la alegerile prezidenţiale! Discuţie
Bogdan Cosmescu a spus ce a ales la alegerile prezidenţiale! Discuţie "aprinsă" la 3 SportCast: "Mi se părea aberant /…
Mama Antoniei arată superb la 57 de ani. Ce dietă ține Denise Iacobescu și care e alimentul la care a renunțat definitiv
Mama Antoniei arată superb la 57 de ani. Ce dietă ține Denise Iacobescu și care e alimentul la care a…
Sorin Ovidiu Vîntu o DISTRUGE pe Elena Lasconi: ‘O PROASTĂ!  Îmi cer scuze de la toate femeile din țara asta’
Sorin Ovidiu Vîntu o DISTRUGE pe Elena Lasconi: ‘O PROASTĂ! Îmi cer scuze de la toate femeile din țara asta’
BANCUL ZILEI. Profesoara către Bulă: -Măi puturosule, cum poţi să dormi la mine la oră?
BANCUL ZILEI. Profesoara către Bulă: -Măi puturosule, cum poţi să dormi la mine la oră?
Cristian Pîrvulescu, despre demersul lui Cristian Terheş şi decizia CCR:
Cristian Pîrvulescu, despre demersul lui Cristian Terheş şi decizia CCR: "Este evident, se încearcă relansarea candidaturii lui Ciolacu"
ADEVĂRUL despre UNIREA Bucovinei cu România! „Eram în contact cu...
ADEVĂRUL despre UNIREA Bucovinei cu România! „Eram în contact cu...
Suntem luaţi de proşti! Fiul lui Ion Ţiriac a izbucnit în scandalul momentului. Şi-a amintit de drama Simonei Halep
Suntem luaţi de proşti! Fiul lui Ion Ţiriac a izbucnit în scandalul momentului. Şi-a amintit de drama Simonei Halep
Chipul lui Călin Georgescu, analizat de un specialist. Ce spun ochii, sprâncenele și buzele despre caracterul lui
Chipul lui Călin Georgescu, analizat de un specialist. Ce spun ochii, sprâncenele și buzele despre caracterul lui
Călin Georgescu a intrat în panică. Decizia care-l blochează: E singura cale!
Călin Georgescu a intrat în panică. Decizia care-l blochează: E singura cale!
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa a fost cărată pe brațe afară din cimitir
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa a fost cărată pe brațe…
Detaliul neobservat din clipul lui Călin Georgescu! Ce are în spate și ce semnifică
Detaliul neobservat din clipul lui Călin Georgescu! Ce are în spate și ce semnifică
Mario & Luigi Brothership Review: când e frate lângă frate
Mario & Luigi Brothership Review: când e frate lângă frate
PSV face istorie în Liga Campionilor. Statisticile remarcabile ale ultimei etape
PSV face istorie în Liga Campionilor. Statisticile remarcabile ale ultimei etape
Martorul de bord fulg de nea: Când se aprinde și ce trebuie să faci?
Martorul de bord fulg de nea: Când se aprinde și ce trebuie să faci?
Ce semnifică simbolul care apare în videoclipurile lui Călin Georgescu. Este mai mult decât un obiect de decor
Ce semnifică simbolul care apare în videoclipurile lui Călin Georgescu. Este mai mult decât un obiect de decor
×