Extravaganțele lui Putin. Rușii și-au dorit ca Jocurile Olimpice de la Soci să fie cele mai spectaculoase din istorie

Extravaganțele lui Putin. Rușii și-au dorit ca Jocurile Olimpice de la Soci să fie cele mai spectaculoase din istorie
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Material publicat în ediția tipărită săptămânală ProSport, distribuită în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.

Vladimir Putin a ținut ca ediția Jocurilor Olimpice de la Soci să fie cea mai spectaculoasă din istorie, iar cheltuielile pentru organizarea ei au propulsat Rusia pe primul loc în topul celor mai risipitoare țări care au găzduit un eveniment de anvergură.

Jocurile Olimpice de la Soci s-au încheiat duminică, dar poveștile țesute în jurul competiției vor face înconjurul lumii poate încă patru ani de acum, până la ediția viitoare, cea din Coreea de Sud, de la Pyeong Chang. Printre polii de interes ai întregului eveniment se numără și contractele de miliarde de euro semnate pentru ca mecanismul să meargă uns.

Ediția Jocurilor Olimpice de la Soci poate fi considerată una a exceselor și, cu siguranță, una a ambițiilor președintelui Rusiei, Vladimir Putin, care a anunțat de la început că va fi „cel mai mare eveniment din istoria post-sovietică”. Publicația Journal du Net a realizat un top al extravaganțelor șefului de la Kremlin, ambiții care au costat Rusia aproape 36 de miliarde de euro și care au scos la iveală prietenii ale acestuia cu oameni de afaceri și politicieni, corupție și lipsa de experiență a Rusiei în fața proiectelor de o asemenea anvergură. „Va fi cel mai scump cimitir din lume”, a prognozat Boris Nemtov, opozantul lui Putin.

36 de miliarde de euro
O simplă comparație a sumelor investite în Jocurile de Iarnă din acest an și cele din ediția precedentă, de la Vancouver, demonstrează faptul că pentru evenimentul din 2014 s-au cheltuit aproape 36 de miliarde de euro, în timp ce pentru precedentul s-au investit doar 1,4 miliarde de euro.

Cel mai scump drum din lume: 181 milioane de dolari / km
Pentru desfășurarea concursurilor de schi și snowboard de la Krasnaya Polyana, rușii au hotărât să construiască un nou drum și o altă cale ferată care leagă localitatea Adler, de pe malul Mării Negre, de stațiunea montană. Prețul pentru acest proiect a ajuns la 8,7 miliarde de dolari. S-au construit în total 48 de kilometri, ceea ce înseamnă că pentru un singur kilometru, statul rus a cheltuit 181 de milioane de dolari. Publicația Esquire a realizat un calcul separat de unde a reieșit că, la același preț, drumul ar fi putut fi pavat cu un strat de un centimetru de caviar.

A copiat modelul orașelor austriece  
În timpul vacanței sale petrecute în Austria, în 2002, alături de prietenii săi, miliardarul Vladimir Potanin și Norilsk Nickel, al nouălea cel mai bogat om al Rusiei, Putin a fost plăcut impresionat de stilul orașelor austriece vizitate, astfel că a cerut ca stațiunea de schi de la Khutor să aibă un ușor aer austriac. Clădirile de-a lungul râului să fie colorate pastel, iar  restaurantele de pe riviera Mzymta să aibă specific bavarez,  astfel încât după încheierea JO stațiunea să devină o „Mecca a turismului”. Potrivit Bloomberg, deși inițial costul acestui moft era estimat la 300 milioane de dolari, prețul final s-a ridicat la 2,6 miliarde de dolari cu tot cu dobânzi.

16.000 de torțe = 4,5 milioane de euro
În topul extravaganțelor se înscrie, fără îndoială, parcursul flacărei olimpice, mai exact călătoria de 65.000 de kilometri. Pornită din Atena, pe 5 octombrie 2013, torța a ajuns până la Polul Nord, apoi la Stația Spațială Internațională, la bordul navei Soyuz, s-a cufundat în adâncurile lacurilor Baikal, ori a survolat vulcanul din regiunea Kamceatka. Parcursul de 65.000 de kilometri a „consumat” 16.000 de torțe care au valorat, potrivit site-ului rusesc Times, 4,5 milioane de euro.
Ceremonia de deschidere a fost grandioasă. La un preț de un miliard de dolari, Rusia a construit un stadion nou de 40.000 de locuri și, alăturat, două pavilioane uriașe pentru a găzdui toate materialele necesare ceremoniilor de deschidere și închidere a JO. Fiecare loc al Stadionului Fișt a costat 13.300 dolari. Costurile acestei arene sunt de 14 ori mai mari decât cele estimate inițial.

Serviciile ruse au interceptat toate comunicațiile
Teama ca în timpul desfășurării Jocurilor Olimpice să nu existe atentate teroriste i-a determinat pe ruși să nu se uite la bani, atunci când a venit vorba de securitate. O armată de 37.000 de soldați ruși și polițiști a asigurat paza, ajutată de drone, de 5.420 de camere video, senzori subacvatici și sisteme de supraveghere aeriene. În plus, serviciile secrete ruse au avut infiltrați aproximativ 100.000 de ofițeri la fața locului. De altfel, un sistem de monitorizare numit Cyber Sorm a interceptat toate comunicațiile considerate „sensibile”  de pe Internet, de pe teritoriul rus. Practic, bugetul asigurat pentru securitate a ajuns la 1,4 miliarde de euro, de aproape două ori mai mult față de J.O. de la Londra, din 2012.

Doi prieteni din copilărie ai lui Putin au obținut 21 de contracte pentru organizare
Frații Arcadie și Boris Rotenberg, prieteni din copilărie ai șefului de la Kremlin, au câștigat 21 de contracte pentru organizarea acestei ediții. Ele ajung la valoarea de șapte  miliarde de dolari, ceea ce, conform Bloomberg, înseamnă 14% din totalul cheltuielilor de la Soci. Spre exemplu, una dintre societățile ce aparține celor doi frați Stroygazmontazh, a fost responsabilă de construirea unei conducte ce leagă Dzhubga de Soci, cu o lungime de 177 km și care a costat patru milioane de euro pe kilometru, preț triplu față de restul pieței.

Infrastructuri finanțate de o singura bancă
Aproape 70% din investițiile care au asigurat organizarea J.O. de la Soci au fost finanțate de către o singură bancă. Vnesheconombank (VEB), al cărei supervizor a fost nimeni altul decât  fostul premier rus Vladimir Putin, care a aprobat acest „credit” încă de pe vremea când conducea guvernul.  Inconvenientul este că un număr mare dintre aceste proiecte nu sunt profitabile. Potrivit unui raport citat de The Moscow Times, nouă din 20 de credite acordate pentru Jocurile Olimpice și care reprezintă 80% din suma totală vor fi reeșalonate. Rezultatul: pierderi de 3,8 miliarde euro pentru VEB.

Zăpadă cât pentru un an
La doar câțiva kilometri distanță de Marea Neagră (un climat cu o medie de 9 grade Celsius pentru luna februarie), pistele de schi sunt situate la doar 1.500 de metri altitudine. Ca urmare, organizatorii s-au lansat în vaste operațiuni menite să asigure zăpada pe tot parcursul JO. 400 de tunuri speciale capabile să producă 6.000 de metri cubi de zăpadă pe oră au fost instalate la bazele pistelor. Astfel, 450.000 de metri cubi de zăpadă au fost stocați încă din iarna trecută în stațiunea Rosa Khutor pentru zilele în care cea naturală ar fi întâmpinat probleme.  

Prime uriașe pentru medaliații ruși: 100.000 de dolari
Fiecare sportiv rus care a cucerit o medalie de aur va primi din partea guvernului o primă de aproximativ patru milioane de ruble (90.185 de euro). 57.000 de euro vor merge către medaliații cu argint, iar 39.000 de euro pentru cei cu bronz. Sumele sunt extravagante, ca și după JO de vară de la Londra, când Rusia a livrat 5,37 milioane de euro pentru 82 de medaliați. Pentru o medalie de aur obținută la Soci, statul român ar fi plătit o sumă de 70.000 de euro.

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
ȘOC! Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva fostului ministru al Agriculturii!
ȘOC! Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva fostului ministru al Agriculturii!
Dramatic! E gata să spună „adio” fotbalului, după nu mai puțin de 17 accidentări
Dramatic! E gata să spună „adio” fotbalului, după nu mai puțin de 17 accidentări
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Catalanii trec la ‘amenințări’! Starul Barcelonei care ar putea fi dat afară la finalul sezonului
Catalanii trec la ‘amenințări’! Starul Barcelonei care ar putea fi dat afară la finalul sezonului
Juri Cisotti ar fi luat decizia finală! Dorit cu insistenţă de FCSB şi Dinamo, starul Oţelului s-a decis cu ce echipă va semna
Juri Cisotti ar fi luat decizia finală! Dorit cu insistenţă de FCSB şi Dinamo, starul Oţelului s-a decis cu ce…
"Asta este o minciună". Zvonul despre Marius Şumudică a intrigat-o pe Diana Şucu
Cum arată astăzi cea mai veche asistentă tv! Abia dacă o mai recunoști. Pe vremuri făcea furori în ipostaze incendiare!
Cum arată astăzi cea mai veche asistentă tv! Abia dacă o mai recunoști. Pe vremuri făcea furori în ipostaze incendiare!
Suma COLOSALĂ plătită de Ștefan Bănică și Andreea Marin pentru facultatea fiicei lor. Violeta va studia la...
Suma COLOSALĂ plătită de Ștefan Bănică și Andreea Marin pentru facultatea fiicei lor. Violeta va studia la...
BANCUL ZILEI. Bubulina: – Bulă, te-am rugat să bați covorul. Ai făcut-o?
BANCUL ZILEI. Bubulina: – Bulă, te-am rugat să bați covorul. Ai făcut-o?
ANIMAŢIE. Filmul teribilului accident din Borşa, în care trei poliţişti au fost răniţi grav de un şofer vitezoman. Agenţii mai aveau jumătate de oră din tură
ANIMAŢIE. Filmul teribilului accident din Borşa, în care trei poliţişti au fost răniţi grav de un şofer vitezoman. Agenţii mai…
Premieră astronomică în România de Crăciun! Ce au descoperit gălățenii?
Premieră astronomică în România de Crăciun! Ce au descoperit gălățenii?
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, imagini de senzație de Crăciun. Mesajul transmis fanilor de Sorana Cîrstea
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, imagini de senzație de Crăciun. Mesajul transmis fanilor de Sorana Cîrstea
BREAKING | Un tânăr de 30 de ani și-a pus capăt zilelor LIVE pe Facebook: 'Vă rog să nu mă plângeți'
BREAKING | Un tânăr de 30 de ani și-a pus capăt zilelor LIVE pe Facebook: 'Vă rog să nu mă…
Elena Udrea e distrusă. Anunț din spatele gratiilor
Elena Udrea e distrusă. Anunț din spatele gratiilor
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Au început reducerile de iarnă: mii de jocuri la prețuri accesibile
Au început reducerile de iarnă: mii de jocuri la prețuri accesibile
Carlos Corberan, numit antrenor la Valencia
Carlos Corberan, numit antrenor la Valencia
Un șofer lent circulă pe banda 2. E legal să-l depășești prin dreapta, pe banda 1?
Un șofer lent circulă pe banda 2. E legal să-l depășești prin dreapta, pe banda 1?
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul…
×