În această seară, începând cu orele 21:45 (Digi 2 și Dolce 2), are loc returul sfertului de Ligă dintre Bayern și Manchester United.
După egalul de pe Old Trafford, Bayern s-a apropiat cu pași repezi de calificarea în faza semifinalelor a celei mai importante competiții continentale. După finalele pierdute în 2010 și 2012, finala 100% germană de anul trecut a fost câștigată de aceștia, în urma golului lui Arjen Robben, din minutul 89. Acum, în calea calificării s-a interpus echipa pregătită de David Moyes, care are de înfruntat perfecționismul și mașina de pase orchestrate de Guardiola, dar și istoria, care îi surâde echipei din Munchen.
Palmares negativ în dublele eliminatorii
În istoria Ligii Campionilor, cluburile s-au întâlnit în 10 rânduri. Nemții au obținut trei victorii, în timp ce United a înregistrat doar două. Celelalte cinci meciuri s-au încheiat la egalitate. De-a lungul anilor, au avut loc două duble manșe, ambele în faza sferturilor. Bavarezii au eliminat de fiecare dată Manchester, în sezonul 2000-2001, respectiv 2009-2010.
Acum 13 ani, germanii s-au calificat după două victorii: 1-0 în Anglia și 2-1 pe Olympiastadion. În fieful englezilor, nemții au dat lovitura cu un gol în minutul 86 al lui Paulo Sergio. Returul nu a avut istoric, iar Elber și Scholl au pecetluit destinul echipei lui Ferguson, golul lui Giggs fiind în zadar. Din lotul acelei echipe mai făceau parte fotbaliști precum Lizarazu, Effenberg sau Kahn. De cealaltă parte, dintre elevii lui Sir Alex Ferguson s-au remarcat Beckham, Cole, Neville, Sheringham sau veteranul Giggs. Acea ediție a Ligii avea să fie adjudecată de Bayern, după o finală împotriva Valenciei, decisă la penalty-uri.
Cea mai recentă confruntare tur-retur a avut loc în 2010, cu același deznodământ final. Confruntarea a fost însă dramatică, iar englezii au pierdut accederea în semifinale în urma unor meciuri în care au fost la conducere. Pe Allianz, Rooney a deschis scorul în minutul 2, dar ultimele 15 minute au adus revenirea gazdelor, iar reușitele lui Ribery(76) și Olic(92) au semnat o victorie nesperată. În returul din „Teatrul Viselor”, Gibson și Nani, de două ori, duceau scorul la un neverosimil 3-0, în minutul 41. Olic înscria pentru a stabili scorul pauzei, iar Robben a completat istoria unui duble superbe, cu un voleu de manual de la marginea careului care a scuturat plasa porții lui Van der Sar. În finala de la Madrid, bavarezii au pierdut cu 0-2 în fața lui Internazionale Milano, club antrenat la acea vreme de Jose Mourinho.
Egaluri pe bandă rulantă
Fără să luăm în calcul și rezultatul din turul manșei din acest sezon, cele două cluburi au remizat în toate cele patru dispute din grupele Ligii. În 1999, acestea au făcut parte din grupa morții, alături de Barcelona și Brondby. Munchenezii au câștigat grupa cu 11 puncte, în timp ce echipa din Albion a ocupat locul doi, după ce au acumulat 10 puncte, față de cele 8 ale catalanilor.
Acum 12 ani, competiția se desfășura într-un sistem cu două faze ale grupelor deoarece etapa celor principale era substituentul actualelor jocuri din optimi. Sfertfinalistele din această seară terminau grupa principală A la egalitate, cu 12 puncte, iar departajarea a fost făcută la golaveraj, în favoarea lui United: 15-3 pentru Manchester, respectiv 5-2 pentru Bayern.
Ediția 1998-1999, Grupa D
Bayern – Manchester United 2-2
Manchester United – Bayern 1-1
Ediția 2001- 2002, Grupa A principală
Bayern – Manchester United 1-1
Manchester United – Bayern 0-0
O finală de Ligă
Succesul cu care clubul din Manchester a intrat definitiv în istoria fotbalului a rămas cel din 1999. În acea finală jucată la Barcelona, englezii au fost conduși aproape 85 de minute, după golul lui Basler din minutul 6. Germanii au pierdut dramatic acel joc, după ce Sheringham și Solskjaer au adus trofeul Ligii cu două reușite în prelungiri, într-una dintre cele mai frumoase partide din istoria fotbalului contemporan
articol scris de Cătălin Rusu
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER