UPDATE 11:20 Declarațiile date de Marius Postolache pentru ProSport în care a dezvăluit faptul că la un meci împotriva Stelei din 2011, mai mulți coechipieri ai săi „nu și-ar fi apărat corect șansele” a intrigat multă lume din fotbalul românesc.
Vasile Șiman susține că nu a existat nimic necurat la acea partidă, iar golurile Stelei au venit ca urmare a unor greșeli personale ale unor jucători de la Sportul.
„Probabil își spune și el frustrările. Nu e adevărat ce spune el și nu e fondat. Nu cred că trebuie să aștepți minutul 90 să faci ceva necurat. Au fost niște greșeli personale ale unor jucători. Sportul e în afara oricăror suspiciuni atâta timp cât am fost eu patron acolo.
Nu e nicio dezvăluire, e punctul de vedere al unui jucător. Sunt acuze nefondate ale unui om frustrat de ceva. De ce nu a spus lucrurile astea în 2011 și o face acum în 2014? Dacă face acuzații trebuie să aibă temei. Orice poate acuza pe oricine. Să-i punem pe jucători la detectorul de minciuni”, a spus Vasile Șiman la Sport.ro.
„Vrem să găsim o formulă concretă de recompensare a jucătorilor și jucătoarelor care ne ajută în acest demers de a deconspira meciurile trucate. Primul care va beneficia de asta va fi Marius Postolache”, a declarat ieri, într-o conferință de presă, Răzvan Burleanu, noul președinte al Federației Române de Fotbal.
Pe 14 septembrie 2012, fotbalistul Marius Postolache devenea primul jucător din istoria fotbalului românesc de după Revoluție care recunoaștea, fără a se ascunde în spatele anonimatului, că a participat la un meci trucat al unei echipe de Liga 1. Atacantul în vârstă acum de 30 de ani a fost introdus în minutul 46 al unui meci amical jucat de Voința Sibiu (pe atunci echipă de Liga 1) în cantonamentul din Antalya, desfășurat în ianuarie 2012, și a ieșit de pe teren fără voia antrenorului Alexandru Pelici câteva minute mai târziu. A fost protestul lui Postolache față de blatul care se pusese la cale.
Marius Postolache îl urmărește pe Bicfalvi. Mijlocașul Sportului a fost scos în minutul 89, deși s-a numărat printre cei mai buni jucători de pe teren
„E adevărat că am ieșit după câteva minute. Nu m-a înlocuit antrenorul și nu m-am accidentat. Am simțit însă că nu trebuie să particip la o piesă de teatru. Mai multe nu pot să spun, sunt în litigiu cu Voința Sibiu”, a declarat Postolache în ancheta Mafia Umbrelor, publicată de ProSport. La pauza meciului cu Cracovia scorul era 0-0, însă, potrivit unui alt fotbalist de la Voința, George Hermann (Hermann a fost numele conspirativ sub care al doilea jucător a vorbit despre implicarea clubului în Mafia Pariurilor), partida trebuia să se termine 3-0 pentru polonezi. Meciul s-a terminat, evident, 3-0 pentru Cracovia.
La fix 9 luni după ce a recunoscut aranjamentul din Antalya, în iunie 2013, Postolache a fost din nou contactat de ProSport (foto stânga). Mărturia sa a fost una dramatică, o radiografie a sistemului mafiot după care se ghidează fotbalul românesc: „Am încercat să îmi găsesc o echipă… primeam însă tot felul de răspunsuri hilare pentru ca, într-un final, să îmi spună cineva că nu am fost luat pentru că am ieșit în public și am vorbit despre meciuri aranjate”.
Bănuieli la meciul Voința – Dinamo
Rămas pe drumuri pentru că a rupt legea tăcerii din fotbalul românesc, pe 19 martie 2014, la amiază, Postolache a fost chemat de noul președinte Răzvan Burleanu la sediul FRF și a discutat cu acesta 45 de minute, între patru ochi. Seara, fostul jucător de Liga 1 la Rapid, Sportul și Voința a fost invitat la emisiunea ProSport Raport unde și-a amintit de un alt meci ciudat din cariera sa, Voința – Dinamo 0-1, din 8 mai 2012.
Reporter: Vreau să te mai întreb ceva. Apelez la memoria și la sinceritatea ta. Au mai fost alte meciuri în care ai simțit, nu ai avut dovezi, dar ai simțit că lucrurile nu sunt în regulă pe teren? Postolache: Da, la meciul cu Dinamo, când am pierdut cu 1-0. Nu am știut că am un coleg care știe să joace atât de bine volei, fiind vorba de căpitanul echipei. Noi la un moment dat în meci atacam mai mult spre corner, noi nu voiam să dăm gol. Colegii mei, ce să le faci?
Reporter: Dar nu ai avut niciodată certitudinea că acolo a fost ceva… Postolache: Nu. Păi una e în careu când încerci să ciupești un adversar și să îi creezi un dezavantaj și să nu îți ia fața și una e când vrei să o prinzi cu mâna. Că el (n. red. – Grigore) era portar la faza respectivă și nu s-a anunțat schimbarea
În partida respectivă, Grigore a făcut un penalty bizar, însă Dinamo a terminat meciul în propriul careu, asaltată de sibieni. Contestat pe forumuri de fanii dinamoviști, care susțin că partida nu putea fi aranjată ținând cont de presiunea Voinței din final, Postolache a spus, misterior: „Când am spus că atacam spre corner nu mă refeream la finalul meciului. Într-un meci sunt faze, sunt jucători și jucători”
VEZI AICI FRAGMENTUL DIN EMISIUNEA PROSPORT RAPORT, ÎN CARE POSTOLACHE VORBEȘTE DE SPORTUL – STEAUA 1-2
Mărturia despre un meci din Regie
La aproape o lună distanță de la vizita la sediul FRF, luni 14 aprilie, Marius Postolache a devenit primul fotbalist din România care a vorbit deschis și despre trucarea altei partide jucate în prima ligă. Meciul respectiv este Sportul – Steaua 1-2 din 16 aprilie 2011, disputat în Regie, în care Postolache a fost titular și a jucat până în minutul 88, când a fost înlocuit cu Marius Nae. Luni, la emisiunea ProSport Raport, fostul jucător de la Sportul, Rapid sau Voința Sibiu dezbătea alături de cei din studio partida Steaua – Vaslui (0-1) și a făcut o paralelă cu o situație trăită de el în perioada în care juca în „Regie”.
Reporter: Vreau să te întreb dacă ți s-a întrebat vreodată să iei un virus la stomac înainte de un meci? Postolache: (râzând) Nu, că eu mâncam de la KFC și Mc’Donalds. Nu mă omoram după paste. Tu te referi la ceea ce s-a întâmplat acum la Steaua?
Raporter: Nu, eram curios dacă ai auzit vreodată de vreun caz asemănător… Postolache: Na, poftim, este un caz, nici nu știu cum să-l denumesc… când toată lumea bănuiește ceea ce s-a întâmplat, dar nu ai dovezi.
Reporter: La ce te referi tu? Postolache: La toată povestea asta cu meciul, cu virusul și așa mai departe. Simți că au fost lucruri în neregulă, dar nu ai dovezi. Nu știi dacă să învinovățești pe cineva sau să îl crezi.
Reporter: Bun, dar când unul dintre cluburi, mă refer la Steaua aici, oferă explicații contradictorii. De exemplu, Reghecampf a venit astăzi, la aproape 72 de ore trecute de la meci, și a spus că au fost doi jucători, apoi că au fost patru, apoi l-a băgat și pe Bogatinov. Nu știa sigur câți jucători s-au simțit rău, nu a prezentat o fișă medicală… Postolache: Am înțeles ideea! E păcat că se întâmplă la cel mai înalt nivel din România. Imaginează-ți cum ar fi dacă s-ar întâmpla asta mai jos, la o ligă inferioară.
Reporter: Eu nu te întreb dacă a fost sau nu blat. Dar te întreb dacă există motive întemeiate pentru ziariști să continue să pună întrebări? Postolache: De regulă, persoana care încearcă să afle adevărul este cea considerată puțin plecată de acasă. Cei care încearcă să afle adevărul nu sunt băgați în seamă de nimeni, nu sunt crezuți, dar, într-un final, se află adevărul. Atunci ce se întâmplă? Tot ce se relatase înainte despre multe cazuri este adevărat?
Reporter: Ți-ai putea atrage antipatia celor de la Steaua… Postolache: Hai să îți spun ceva atunci: am avut meci cu cei de la Steaua, jucând fotbal la Sportul Studențesc. Eu știu cum am pierdut cu 2-1, când a dat fostul jucător care a murit din păcate.
Reporter: Maicon? Postolache: Da, Maicon. Dăduse două goluri și au câștigat cu 2-1. A fost o întreagă nebunie și un întreg scandal și așa mai departe. Cum a început, așa s-a și terminat. Am jucat în acel meci.
Reporter: E meciul cu Rațiu, cu mașina… Din păcate, Rațiu a căzut pentru că trebuiau țapi ispășitori. La asta m-am și referit! Este foarte urât când simți că s-a întâmplat ceva și pur și simplu nu știi cum să afli adevărul. Atâta tot. Și din păcate, Alin Rațiu, în momentul respectiv, chiar a fost un jucător ce și-a apărat corect șansele. Și el a fost scos țap ispășitor și a avut foarte multe de suferit apoi. Poftim…
Reporter: Au fost însă alți jucători care nu și-au apărat corect șansele în meciul cu Steaua? Postolache: Da, au fost. Da, au fost, ținând cont că eram neplătiți de 6, 8, 10 luni de zile. Eram neplătiți de către Vasile Șiman. Din păcate.
Reporter: Lucrurile astea le vei spune dacă te va întreba altcineva despre ele? Cineva de la FRF sau poate chiar organele abilitate ale statului? Postolache: Ce v-am spus vouă, așa o să spun mai departe.
Partida s-a jucat în etapa a 27-a a sezonului 2010-2011, iar lupta pentru locurile de cupe europene era extrem de disputată.
Înainte de meci, ordinea în Liga 1 era următoarea:
În meci, Sportul a deschis scorul în minutul 65 prin Cristian Irimia, iar Steaua a întors rezultatul în minutele 79 și 86 prin golurile brazilianului Maicon. Iată caseta jocului:
Sportul: Viciu – Patriche (43, Ciupe ), Rațiu , D. Lung, Maxim, Farmache, Cr. Irimia, Ferfelea, T. Bălan (78, L. Rusu), Postolache (89, M. Nae), Curelea. Antrenor: Gheorghe Mulțescu. Steaua: Tătărușanu – N. Martinovici, Galamaz, Geraldo, Latovlevici (72, Maicon), Bicfalvi, Brandan, L. Marinescu (54, Onofraș), N. Dică (46, Răduț), Cr. Tănase, Bilașco. Antrenor: Sorin Cârțu.
Pe imaginile găsite pe YouTube, reporterii ProSport au observat că, la faza primului gol, Maicon a reluat cu capul în poartă o centrare a lui Brandan fără ca Maxim, fundașul care îl marca, să îl incomodeze. Jucătorul Sportului nu i-a luat fața brazilianului și a sărit „la cap” cu spatele la atacantul Stelei. Golul victoriei a venit după ce Rațiu a lăsat mingea centrată de Răduț să îi treacă prin față la 10 metri de propria poartă. Maicon a preluat și a înscris cu un șut la colțul lung.
După partidă, ProSport a titrat „Samba ieftină” și l-a notat pe Postolache cu două stele, adică mediocru. Evenimentul Zilei l-a notat pe același Postolache cu 6, a doua notă de la Sportul, după Irimia (7), autorul golului. Cele mai mici calificative din echipa antrenată de Gigi Mulțescu au primit Rațiu, cu 3, și Viciu, Ciupe, Maxim, Lung, Farmache, Ferfelea și Curelea, cu 4.
Titlurile din mass-media
Gazeta Sporturilor: Două cuburi de ciocolată ProSport: Samba ieftină! Sport.ro: MAI CONvenabil nu se putea Romania Liberă: De la agonie la extaz
Două pagini din ziarul ProSport din 18 aprilie 2011. Editorialistul Matei Udrea scria: „Maicon, hai pe noi, să ne dai și golul doi!”
Intrat la posturile TV după meci, George Becali declara: „Am avut o presimțire că dăm gol, căci îmi venea să plec de mult. Pentru ce să nu am eu nădejde? Am zis să stau, poate câștigăm. După ce a dat Maicon primul gol, am zis „poate mai dă ăsta încă unul”, poate îl și păstrez. Ne-a luat 6 puncte Maicon. Îl țin în tribune la Steaua toată viața. Pe mine mă bate Buzău și eu fac blat cu Sportul?”. Tot Becali dădea startul suspiciunilor, dezvăluind că George Copos, finanțatorul de la Rapid, l-a sunat pe omologul său de la Sportul, Vasile Șiman, și i-a spus: „Să nu le spui copiilor tăi ce ai făcut astăzi”.
Administratorul delegat de la Dinamo, Cornel Dinu, dădea o declarație care acum capătă valoare de profeție: „Finalul meciului a fost bizar. Fundașii n-au vrut să atace mingea ca să ajungă la Maicon. Mai devreme sau mai târziu, adevărul va ieși la iveală”. Contactat după declarațiile lui Postolache, Dinu a reacționat: „Nu s-a prescris fapta, au trecut doar 3 ani de atunci. Nu e încă totul pierdut în țara asta, dar parcă nici nu avem vreo șansă să obținem ceva. Rămânem cu speranța”.
La două zile după meci, Gazeta Sporturilor a scris că Rațiu și-ar fi achitat leasingul pentru o mașină Chrysler, deși înainte de partidă se plângea în vestiar că are probleme cu banii. Fundașul central a devenit tema discuțiilor la televiziuni și în paginile ziarelor. Reacția lui? „Îmi tai o mână dacă se dovedește că am făcut blat cu Steaua. Am greșit! Ce să fac? Să mă bag în pământ? Jur cu mâna pe icoană și pe Biblie. Șiman știe că sunt un om corect, mă cunoaște de zece ani, nu am furat niciun jambier”
REACȚIILE LUI CÂRȚU
Dacă spunem de acest meci că a fost blat, înseamnă că am luat-o razna cu toții Sorin Cârțu, antrenor Steaua, 18 aprilie 2011
Nu cred, nu cred, nu știu nimic de treaba asta. E prima oară când aud și sunt surprins. Ce să zic, băiatul să spună mai multe dacă….El îi cunoaște, știe mai bine ce era în vestiar Sorin Cârțu, antrenorul Stelei la meciul din 2011, 14 aprilie 2014
Rațiu i-a dat în judecată pe autorii articolului din Gazeta Sporturilor și compania care editează publicația. După 7 termene, Judecătoria Sector 1 București a respins acțiunea fotbalistului ca fiind neîntemeiată.
După mărturia lui Postolache de la ProSport Raport, jurnaliștii au contactat un alt fotbalist care a îmbrăcat tricoul Sportului în meciul cu Steaua din 2011. Sub protecția anonimatului, acesta a povestit alte amănunte din timpul jocului: „Până la greșeala lui Rațiu, care s-a văzut foarte urât la televizor, au fost alte detalii care au făcut diferența. Mulțescu l-a scos pe Bălan chiar înainte de golul de 1-1 și l-a băgat pe Rusu fundaș central, deși el era fundaș stânga și nu mai jucase de o grămadă de vreme. Bălan a zis că avea ceva probleme medicale, dar el tot timpul era așa. Cu el în teren, mai țineai de minge. Până la urmă, conduceai Steaua. În final, nu mi s-a părut că am avut nici un antrenor foarte supărat, nici un patron foarte dezamăgit”.
ProSport a contactat clubul Steaua pentru o reacție la declarațiile lui Postolache. „Este o aberație care nici măcar nu trebuie comentată”, a fost poziția oficială a clubului din Ghencea. Vasile Șiman, finanțatorul de la Sportul, echipă neafiliată în acest moment, nu a putut fi contactat. Gigi Mulțescu, antrenorul de atunci al echipei din Regie, a declarat: „Sunt stupefiat, nu știu la ce se referă Postolache. Eu simt lucrurile ciudate din meciuri, în 99% din cazuri și la meciul ăla n-am simțit nimic.
Cum a tratat FRF cazul Postolache în era Mircea Sandu
Cazul blatului de la meciul din Antalya a ajuns subiect de dezbatere la sindicatul internațional al fotbaliștilor, FIFPro, și la diferite seminarii ținute pe tema Mafiei Pariurilor, însă a fost tratat cu indolență de oficialii FRF în mandatul lui Mircea Sandu. „Scrie un ziar din România de jucători care au participat la pariuri. Ancheta făcută de cei care sunt în federație nu a relevat până în clipa de față absolut nimic și s-au luat date de la FIFA și UEFA. Nouă ne place să dăm bombe, presa trăiește din bombe!”, a anunțat Mircea Sandu, zeflemitor, pe 11 octombrie.
Ancheta făcută de ofițerul de integritate al federației, Dumitru Hurdubaie, fusese o farsă. Mai mulți jucători de la Voința Sibiu nominalizați de George Hermann au fost chemați la sediul FRF, mai puțin Marius Postolache care a fost contactat doar prin telefon.
„Am discutat cu el, care e treaba dumneavoastră? Nu contează dacă a venit sau nu la federație”, a răspuns iritat Hurdubaie la întrebările ProSport. Ulterior, oficialul a recunoscut că, la telefon, Postolache i-a spus „că a intrat în repriza a doua și, după ce a auzit doi colegi care vorbeau, mă rog, despre lucruri necurate, a ieșit…”.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER