Generația de Aur s-a întors acasă. „A mai rămas numai istoria din handbalul românesc”

Redactor:
Marius Hutu
Generația de Aur s-a întors acasă.
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • 25 din cei 26 de campioni mondiali aflați în viață s-au adunat la București
  • Artiștii de pe semicerc au avut, marți seară, într-o conferință de presă, o primă reprezentație

Într-o perioadă dificilă pentru handbalul românesc, campionii mondiali s-au adunat din toate colțurile lumii la București. „Familia veche” s-a reunit pentru a celebra în primul rând 50 de ani de la titlul mondial de la Praga (1964) și 40 de ani de la ultima medalie de aur (Berlin, 1974). Cristian Gațu, fostul președinte al FRH, și comitetul de organizare pe care l-a strâns ad-hoc au reușit să strângă în același loc 25 din cei 26 de campioni mondiali care se mai află în viață. Alături de ei a fost adus și antrenorul federal Nicolae Nedef, omul care a contribuit la toate cele patru titluri mondiale masculine. „Ca să nu existe discuții, am stabilit să-i aducem pe toți. Nu se știe anul și ce aduce ceasul”, a precizat Cristian Gațu, făcând referire și la Ghiță Licu, cel care zilele trecute a trecut în neființă.

Campionii mondiali aflați în viață și prezenți la festivitatea handbalului românesc

  • Generația 1961: Cornel Oțelea, Petre Ivănescu, Hansi Moser, Olimpiu Nodea, Mircea Costache II
  • Generația 1964:  Cornel Oțelea, Petre Ivănescu, Hansi Moser, Olimpiu Nodea, Mircea Costache II, Iosif Iacob, Gheorghe Gruia, Cezar Nica, Ion Popescu
  • Generația 1970: Cornel Oțelea, Gheorghe Gruia, Cezar Nica, Ion Popescu, Gheorghe Goran, Valentin Samungi, Mihai Marinescu, Titus Moldovan, Cristian Gațu, Cornel Penu, Roland Gunesch, Ștefan Birtalan, Gabriel Kicsid, Ștefan Orban
  • Generația 1974: Cristian Gațu, Cornel Penu, Roland Gunesch, Ștefan Birtalan, Gabriel Kicsid, Ștefan Orban, Werner Stockl, Radu Voina, Constantin Tudosie, Dan Marin, Mircea Gabrovshi, Liviu Bota, Mircea Ștef
  • Antrenor federal Nicolae Nedef (1961, 1964, 1970, 1974)

Într-o perioadă dificilă pentru handbalul românesc, campionii mondiali s-au adunat din toate colțurile lumii la București. „Familia veche” s-a reunit pentru a celebra în primul rând 50 de ani de la titlul mondial de la Praga (1964) și 40 de ani de la ultima medalie de aur (Berlin, 1974).

 „Handbalul este singurul sport care își amintește de valorile trecutului”, a precizat Cristian Țopescu la prezentarea campionilor mondiali, care le-a făcut și o scurtă caracterizare: „Toate victoriile au fost obținute prin sacrificii, talent, abnegație și chiar patriotism”.

13 jucători campioni mondiali ai României au trecut în neființă 

„Este trist că după 20 de ani de democrație nu s-a întâmplat nimic”

O întrebare a unei colege de breaslă, „Când este posibil ca România să mai ajungă într-o finală de Campionat Mondial?”, a stârnit un val de discuții în sală între campionii mondiali. Unii au reamintit de vremurile de glorie de altă dată, alții au dat un verdict cât se poate de crud: „Niciodată!”. Unul din liderii generației ’61 și ’64, Petre Ivănescu, a preluat inițiativa: „A mai rămas numai istoria din handbalul românesc. Noi am trăit timpurile noastre, acum sunt vremuri total diferite. Nu se pot face comparații la niciun nivel, handbalul este diferit, mentalitatea este cu totul alta. Eu am devenit cu adevărat patriot în momentul în care ne-am întors acasă după primul Campionat Mondial câștigat în 1961, când în fiecare gară ne-au așteptat fanii cu flori și prăjiuri. Am rămas trist însă după meciurile cu Finlanda. Poate că la imn băieții s-au ținut de umeri, dar pe teren nu au fost deloc patrioți. Trebuie schimbată mentalitatea, este foarte trist că după 20 de ani de democrație nu s-a întâmplat nimic”.

Gheorghe Gruia: „Sunt mândru că sunt dinozaur”

Ceva mai târziu, mingea a ajuns la Gheorghe Gruia, probabil cel mai bun handbalist din toate timpurile, care a venit la această festivitate tocmai din Mexic. „Sunt mândru că sunt dinozaur, că tot am văzut că s-a utilizat acest cuvânt în ultima vreme când s-a vorbit despre campionii mondiali. Din câte știu, dinozaurii au cucerit pământul. Din cinci campionate mondiale, generațiile noastre au câștigat patru titluri și sunt mândru că am reușit acest lucru. Nu ne-a plăcut niciodată să pierdem. În 127 de meciuri la echipa națională, nu știu dacă am pierdut cinci partide”, a comentat fostul tunar al României.

La 15 ani, copiii în Franța fac câte 7 antrenamente pe săptămână

Venit din Franța, portarul Cornel Penu a fost și acum într-o formă de zile mari, împărtățind din experiența acumulată în Hexagon, națiunea de unde provin cei mai buni handbaliști ai lumii în ultimul deceniu: „Vreți să vorbesc diplomatic și atunci ne transferăm în trecut sau vreți să spun adevărul? Cinci ani am reușit să fiu pe lângă naționala Franței, nu știu cine va putea să-i detroneze în viitorul apropiat pentru că au schimbat filosofia handbalului mondial. Constantini (n.r. fostul mare selecționer al Franței) a făcut un lexic al handbalului, astfel că până și un copi de 5 ani știe acum toate sistemele. În momentul de față, în Franța sunt 28 de poluri (n.r. centre de handbal), iar la 15 ani copiii fac câte 7 antremente pe săptămână, la nivel de ce facem noi în țară la cluburi de seniori. Fiecare copil costă 6.000 de euro. Ca să ajungem din nou unde am fost trebuie bani”.

„Dar noi de ce nu acceptăm să învățăm de la alții?”

Franța, Spania sau Egipt au fost trei națiuni care au cerut în trecut antrenori români pentru a-i învăța handbal. „Noi am avut școala de handbal care s-a pierdut. Franța a avut nevoie de vreo 20 de ani până să se organiezeze”, a fost o altă opinie exprimată de antrenorul federal Nicolae Nedef, după care Gheorghe Goran a preluat inițiativa: „Cele patru titluri mondiale au fost câștigate de trei generații. Handbalul românesc a fost creator de sport. A creat stil de apărare, stil de atac, mulți ne-au copiat, iar mai apoi au perfecționat stitlurile. Știți ce făcea Constantini în anii ’69-’70?. Stătea în tribune și își lua notițe de la antrenamentele României”. O părere care i-a ridicat mingea la fielu lui Cezar Nica: „Dar noi de ce nu acceptăm să învățăm de la alții? Toate lumea știe cauzele handbalului românesc, totul pleacă de la bază, de la copii și juniori. Sunt antrenori la acest nivel care nu mai arată pasiune”.

„Nu este vina lui Voica pentru ce s-a întâmplat de curând la națională”

Petre Ivănescu a intervenit în discuție și a mutat atenția și către seniori, de fapt a arătat care este constituția handbalistului român: „Când am venit la echipa națională, am încercat să fac 2-3 antrenamente ca intensitate apropiate de cele din Germania, dar a doua zi n-am mai avut echipă. Jucătorii au venit cu gheață și a trebuit să schimb metodele de pregătire. Credeți că este vina lui Eliodor Voica pentru ce s-a întâmplat de curând cu echipa națională? Este vina antrenorilor de la cluburi, jucătorii nu sunt pregătiți nici fizic, nici psihic”.

Finalul de „partidă” a venit pe neașteptate, în condițiile în care campionii mondiali au invitați la o emisiune TV. Revanșa va fi însă miercuri. De la ora 10:00, campionii mondiali vor fi la Biserica Sf. Gheorghe pentru a-i comemora pe cei decedați. De la ora 12:00, uriașii handbalului românesc vor intra într-o „ședință” cu președintele Traian Băsescu, iar prelungirile vor fi la Corbeanca, acasă la Cristian Țânțăreanu. 

 

 

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
România, misiune mai ușoară decât s-ar fi așteptat în preliminariile CM 2026? Cum ar putea arăta grupa ”Tricolorilor”
România, misiune mai ușoară decât s-ar fi așteptat în preliminariile CM 2026? Cum ar putea arăta grupa ”Tricolorilor”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată…
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Luis Phelipe este dorit la o echipă din Superligă! Anunţul făcut astăzi
Luis Phelipe este dorit la o echipă din Superligă! Anunţul făcut astăzi
Becali l-a transferat, soţia l-a îmbrăcat. Noul jucător de la FCSB are o parteneră de viaţă mai cunoscută ca el:
Becali l-a transferat, soţia l-a îmbrăcat. Noul jucător de la FCSB are o parteneră de viaţă mai cunoscută ca el:…
Cum a ajuns să arate Anna Kournikova acum, la 22 de ani după ce era votată „cea mai sexy femeie din lume”
Cum a ajuns să arate Anna Kournikova acum, la 22 de ani după ce era votată „cea mai sexy femeie…
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. '' Îi urez tot binele din lume''
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. ''…
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Până la Valentina am avut tot ce mi-a plăcut ochiului! Decizia radicală a lui Cristi Borcea, care i-a schimbat complet ultima căsnicie!
Până la Valentina am avut tot ce mi-a plăcut ochiului! Decizia radicală a lui Cristi Borcea, care i-a schimbat complet…
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Amendă între 600-1.000 de lei. Românii au interzis. Se aplică de duminică, 24 Noiembrie
Amendă între 600-1.000 de lei. Românii au interzis. Se aplică de duminică, 24 Noiembrie
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit…
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
Oţelul sparge ghinionul la Farul, după nouă meciuri fără victorie
Oţelul sparge ghinionul la Farul, după nouă meciuri fără victorie
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
×